fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Βασιλικής Ταλάσογλου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Βασιλικής Ταλάσογλου

Για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Click with love... Αν μπορούσα να δώσω έναν χαρακτηρισμό στη Βασιλική Ταλάσογλου θα ήταν αυτός. Την παρακολουθώ καιρό στο Instagram κι αυτό που μου κέντρισε στην αρχή το ενδιαφέρον ήταν η αισθητική της. Minimal και clean, ακριβώς όπως και η προσωπικότητά της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη και συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία στην Ισπανία. Η επιστροφή της στην Ελλάδα την έφερε αντιμέτωπη με το πεπρωμένο της. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να ξεφύγεις απ' αυτό. Το πεπρωμένο της Βασιλικής; Πρώτα η φωτογραφία και μετά η μόδα. Από μικρή αντιλήφθηκε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, οπότε αυτή η επαγγελματική της εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη. Πλέον, είναι από τις λίγες Ελληνίδες φωτογράφους -η μοναδική από τη Θεσσαλονίκη- που βρίσκεται στις Fashion Weeks  και απαθανατίζει με την κάμερά της τα μεγαλύτερα ονόματα τόσο του street style όσο και ολόκληρου του fashion world. Λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων η Βασιλική δε ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά η γενέτηρά της παραμένει το σημείο αναφοράς της, το μέρος που αποτελεί το σημείο συνάντησης με τους παιδικούς της φίλους... το σπίτι που θα επιστρέφει πάντα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, σε μια ήσυχη γειτονιά στο κέντρο της πόλης.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι αδιαμφισβήτητα το κέντρο της πόλης στο οποίο μεγάλωσα, πήγαινα σχολείο. Σε αυτό έχω όλες τις παιδικές μου αναμνήσεις.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω μάλλον κάτι ανάλογο αυτού που είμαι σήμερα. Από πολύ μικρή ξεκίνησα να ταξιδεύω μαζί με την οικογένειά μου. Πάντα είχαμε μαζί μας μια φωτογραφική και λάτρευα να τραβώ κάθε τι που μου εξίταρε την προσοχή. Με θυμάμαι να λέω αυτό θέλω να κάνω, να ταξιδεύω, να ζω στα μέρη που μου αρέσουν, να γνωρίζω ενδιαφέροντες και fun ανθρώπους, να αποθανατίζω τη στιγμή μέσα από τον φακό μου.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι μία σχέση αγάπης. Τα τελευταία χρόνια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν ζω μόνιμα, λείπω συχνά. Παραμένει όμως το σημείο αναφοράς της ζωής μου. Είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται η οικογένεια μου, είναι το σημείο συνάντησης με τους παιδικούς μου φίλους, είναι το μέρος, στο οποίο «γεμίζω τις μπαταρίες μου» για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις, προκλήσεις του επαγγέλματός μου, αλλά κι εκεί που θα επιστρέφω πάντα.

Σπούδασα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν θα μπορούσα να ξεφύγω εύκολα από αυτό μιας και οι δύο μου γονείς είναι εκπαιδευτικοί. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ισπανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνειδητοποίησα ότι άλλα είναι τα πράγματα που τελικά με κάνουν χαρούμενη. Οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες ήταν έντονες και αυτές που με οδήγησαν να στραφώ στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας. Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου αυτή, γιατί κατέληξα να είμαι πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με την μέχρι πορεία της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής ζωής μου. 

img-1020.JPG

H ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία αλλά και με τη μόδα ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Έμοιαζε με φυσική εξέλιξη. Θυμάμαι να χαζεύω editorial μόδας και να ονειρεύομαι τη στιγμή που θα δημιουργήσω και εγώ κάτι αντίστοιχο.

Η φωτογραφία με μία λέξη είναι δημιουργία, απόλαυση της ψυχής.

Για μένα το street style είναι κάτι το ξεχωριστό, έχει κάτι από documentary photography. Κατά τη διάρκεια του Fashion Month είμαι συνεχώς έξω, παρατηρώ τους ανθρώπους, αντιδρώ σε αυτό που βλέπω και όλα συμβαίνουν αυθόρμητα, χωρίς προσχέδιο. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, τον κόσμο, τις καιρικές συνθήκες φέρνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Το κλικ είναι αυθόρμητο κι αυτό το κάνει πιο ζωντανό. Κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή και διαφορετική.

Η fashionista που ξεχωρίζω είναι η Gilda Ambrosio. Ξέρει πως να δημιουργεί τάσεις σε κάθε της εμφάνιση και ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και την προσωπική πινελιά που πάντα είναι ευδιάκριτη στις εμφανίσεις της.

Η φωτογράφηση των μεγαλύτερων ονομάτων της μόδας δημιουργεί ένα μοναδικό συναίσθημα. Το να έρχεσαι σε επαφή και να φωτογραφίζεις ανθρώπους σπουδαίους στο χώρο της μόδας είναι για εμένα συναρπαστικό. Με γεμίζει ενθουσιασμό και χαρά. Κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι έχοντας συναντήσει πρόσωπα της μόδας επιτυχημένα παγκοσμίως αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόσο προσγειωμένα είναι. Έχουν σεβασμό, ευγένεια, είναι δεκτικοί και με το χαμόγελο. Θα σε ευχαριστήσουν που τους φωτογράφισες και αυτό για εμένα είναι πανέμορφο.

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη ήταν όταν ανέλαβα το πρώτο μου project και είδα να διεκπεραιώνεται μέχρι την τελική του μορφή. Ωστόσο κάθε τι που βιώνω μέσα από την επαγγελματική μου πορεία, έχει τη σημασία και τον λόγο του.

dsc-5678-1.jpg
Gilda Ambrosio

Η δημιουργικότητα είναι συνώνυμο με την ίδια τη ζωή.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι η μητέρα μου, είναι ο μέντορας μου.

Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να φροντίσω τον σκύλο μου, την Εύα μου.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το Local Thessaloniki.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση δεν είναι μόνο ένα! Αλλά σίγουρα μέσα σ' αυτά συγκαταλέγεται η τελευταία μου γειτονιά, η Προξένου Κορομηλά, στην καρδιά της πόλης.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Vogatsikou 3, γιατί συνδυάζει τη θέα στη θάλασσα και τις κλεφτές ματιές στη ζωή της πόλης. Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφέρω και την πλατεία Αριστοτέλους που για εμένα ήταν πάντα σημείο αναφοράς και ραντεβού.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ «Αν πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από υπέροχους ανθρώπους, θα τους συναντήσεις. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι ο κόσμος είναι ένα υπέροχο μέρος, η ζωή σου θα αρχίσει να είναι υπέροχη.»

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ το κινητό μου, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου αλλά και επικοινωνίας με τους δικούς μου ανθρώπους.

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι η πρωινή βόλτα με τον σκύλο μου. Ειδικά όταν βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, λατρεύω να περπατάμε μαζί όλη την παραλιακή πλευρά της πόλης. Είναι κάτι, το οποίο με ηρεμεί, με γεμίζει και συμβάλλει θετικά στη διάθεσή μου.

dsc-2280-1.jpg

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι οι γειτονιές της Άνω Πόλης. Είναι το μέρος εκείνο που με ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή και ταυτόχρονα με την ενέργεια και την αύρα που εκπέμπει με γεμίζει έμπνευση.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί είναι το σπίτι μου. Είναι ανθρώπινη, ρομαντική, με καλλιτεχνική ταυτότητα και ενέργεια.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν να γίνει πιο βιώσιμη, με περισσότερα πάρκα, καλύτερους δρόμους και πεζοδρόμια.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο σύγχρονη, καθαρή, με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερο πράσινο και καλύτερη συγκοινωνία.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Ανθρώπινη, γοητευτική, ζωντανή.