fbpixel

Search icon
Search
She was simply the best: Έφυγε χθες από τη ζωή η θρυλική ερμηνεύτρια Tina Turner
LIFE & CAREER

She was simply the best: Έφυγε χθες από τη ζωή η θρυλική ερμηνεύτρια Tina Turner

Η «βασίλισσα του rock 'n' roll» άφησε την τελευταία της πνοή στην κατοικία της στη Ζυρίχη μετά από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια


"Η κληρονομιά μου είναι ότι έμεινα στην πορεία μου... από την αρχή μέχρι το τέλος, επειδή πίστευα σε κάτι μέσα μου..." είχε παραδεχτεί και τα κατάφερε μέχρι την τελευταία πνοή της στη γη. Η Tina Turner υπήρξε ένα πλάσμα που προχωρούσε με δείκτες την αλήθεια, το πείσμα και το πάθος. Δεν επέλεγε να μασήσει τα λόγια της και με τσαγανό έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αστραφτερά ρούχα, ψηλοτάκουνες μπότες, ανέμελα μαλλιά και ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Πρωτοπόρος του rock 'n' roll, χάρισε το δικό της στίγμα μέσα από διαρκείς αγώνες και αντοχή. 

Χθες, η αυλαία έπεσε και τα φώτα έσβησαν. Η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας μετά από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού το 2017. Σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπός της, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της LD Communications στο Λονδίνο, Bernard Doherty,  δήλωσε: "Η Tina Turner η "Βασίλισσα του Rock'n Roll" πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο".

Η γλυκόπικρη γεύση της ζωής 

nypichpdpict000011677275-1.webp
Αlbum “Private Dancer.” Alamy Stock Photo

Η Turner γεννήθηκε με το όνομα Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου 1939 και μεγάλωσε στο Nutbush του Tennessee, όπου θυμάται ότι μάζευε βαμβάκι με την οικογένειά της όταν ήταν παιδί. Τραγουδούσε στην εκκλησιαστική χορωδία της μικρής πόλης και ως έφηβη μπήκε στο συγκρότημα του Ike Turner στο Σεντ Λούις: Εκείνος είχε απορρίψει το αίτημά της, μέχρι που την άκουσε να πιάνει το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια μιας παράστασης των Kings of Rhythm για μια εκτέλεση του You Know I Love You του BB King. 

tina-turner-jet-1-1000x552.webp

Αφού φάνηκε το φωνητικό της ταλέντο, ο Ike έδωσε το όνομα Tina Turner στο duo τους, κατοχυρώνοντάς το ως εμπορικό σήμα σε περίπτωση που τον εγκατέλειπε και ήθελε να την αντικαταστήσει στο σχήμα του. Το δίδυμο είχε μια σειρά από R&B επιτυχίες με τις πρώιμες ηχογραφήσεις τους "A Fool In Love", "It's Gonna Work Out Fine", "I Idolize You", "Poor Fool" και "Tra La La La La La". Από το 1960 έως το 1976, έκαναν ζωντανές εμφανίσεις. Η κυκλοφορία του "River Deep - Mountain High" το 1966, ακολουθούμενη από μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους Rolling Stones, αύξησε τη δημοτικότητά τους στην Ευρώπη. Γρήγορα εκείνος έγινε βίαιος: όταν η Turner προσπάθησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα νωρίς, αφού είχε πάρει μια ιδέα για τον ασταθή χαρακτήρα του, ήταν η πρώτη φορά που την ξυλοκόπησε. Ο γάμος τους είχε αφήσει μια πικρή γεύση, με τον ίδιο να είναι εξαρτημένος σε ουσίες και αλκοόλ και να συνεχίζει την απρεπή και χειριστική συμπεριφορά απέναντί της, ώσπου η ίδια κατάφερε να φύγει από κοντά του. Είχε φτάσει η δική της στιγμή επανάστασης! Private Dancer, What's Love Got to Do with It, Simply the Best ήταν μερικά από τα κομμάτια που τραγούδησε μόνη και συνεπήρε το παγκόσμιο κοινό.

Rock'n Roll, διαφορετικότητα και "παιχνίδια" αποδοχής

arkhio-lipsis-tAN85.jpg
Φωτογραφία: Dave Hogan

Η Turner κατάφερε κάτι το δύσκολο, κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο για τα δεδομένα της τότε εποχής: Έσπασε κάθε προηγούμενο ταμπού και έβαλε σε πρώτο πλάνο μια πολύ ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στη Rock'n Roll μουσική και στην Αφροαμερικανίδα γυναίκα. Η ίδια έβγαινε στη σκηνή με τα χαρακτηριστικά ογκώδη σγουρά μαλλιά και τις sexy φούστες της, δείχνοντάς τους τι σημαίνει ενέργεια, θηλυκότητα με κάθε έννοια και ουσιαστική απελευθέρωση. Ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που εισέβαλε στη σκηνή της Rock'n Roll και της χάρισε ένταση, άγρια ομορφιά και διαχρονική γοητεία.

Πέρα, όμως από το λαμπερό αυτό κομμάτι, το παρασκήνιο πάντα ήταν σκοτεινό και σκληρό. Στο ντοκιμαντέρ του 2021 "Tina", μάθαμε ακόμα περισσότερα: για τον πόνο της εγκατάλειψης που υπέστη ως παιδί και για τη φαινομενικά αξεπέραστη κακοποίηση όχι μόνο από τον Ike, αλλά και από μια μουσική βιομηχανία που τη θεωρούσε, κατά καιρούς, πολύ μαύρη, πολύ λευκή, πολύ rock 'n' roll, πολύ σέξι για την ηλικία της και πολύ φιλόδοξη για γυναίκα. Η ίδια ανέφερε συχνά ότι δεν ταυτιζόταν με την "ανίκητη" περσόνα που της έβαζαν οι άλλοι. "Δεν θέλω απαραίτητα να είμαι ένα "δυνατό" άτομο", δήλωσε στους New York Times. "Είχα μια τρομερή ζωή. Απλά συνέχισα να προχωράω. Απλώς συνεχίζεις και ελπίζεις ότι κάτι θα έρθει". Σε συνέντευξή της το 1997 στον Larry King, η Tina Turner είπε ότι ένας λόγος που αποκάλεσε την Ευρώπη -και συγκεκριμένα την Ελβετία- σπίτι της ήταν ότι είχε τεράστια υποστήριξη στην Ευρώπη. Όταν ο King της είπε ότι ήταν σούπερ σταρ στην Αμερική, η Turner έσπευσε να επισημάνει: "Όχι τόσο μεγάλη όσο η Μαντόνα. Είμαι τόσο μεγάλη όσο η Μαντόνα στην Ευρώπη. Είμαι τόσο μεγάλη, σε ορισμένα μέρη, όσο οι Rolling Stones".

She was truly the best...