fbpixel

Search icon
Search
Σεξουαλική παρενόχληση: How to educate yourself μέσα από ταινίες & σειρές
ARTS & CULTURE

Σεξουαλική παρενόχληση: How to educate yourself μέσα από ταινίες & σειρές

Διευρύνετε τις γνώσεις σας κι ενημερωθείτε γι' αυτό το σημαντικό θέμα


Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτοντας τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε στο χώρο του αθλητισμού πριν από 23 χρόνια, έδωσε το βήμα και σε άλλες γυναίκες να βγουν στο προσκήνιο και να μοιραστούν τα βιώματα τους. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες ιστορίες γυναικών που δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση κι έπεσαν θύματα βιασμού τόσο στο χώρο του αθλητισμού, όσο και σε άλλους- ακόμα και πανεπιστημιακούς. Θα έλεγε κανείς λοιπόν, ότι το κίνημα του #metoo έφτασε κι  επισήμως στην Ελλάδα αρκετά χρόνια μετά την εμφάνιση του στην Αμερική.

Μαζί με τα βιώματα των γυναικών που δημοσιοποιούνται, πληθαίνουν και οι ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα. Γιατί επέλεξε η Ολυμπιονίκης να μιλήσει μετά από 23 χρόνια; Γιατί δεν είχε μιλήσει τότε; Πώς μπόρεσε να μην το μοιραστεί ούτε με κοντινά της πρόσωπα; Ούτε με την τότε συναθλήτρια της; Αν είχε μιλήσει, δεν θα είχε προλάβει και επόμενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης; Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα το περιστατικό και τη βία που έχει δεχθεί το κάθε άτομο. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε ταινίες & σειρές που θίγουν ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ψυχοσύνθεσης των θυμάτων και που ίσως καταφέρουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουν αναδυθεί.

Athlete A

athlete-a.jpg

Το Athlete A είναι μία ταινία ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το 2020 στο Netflix. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη δημοσιογραφική ομάδα του Indianapolis Star στην προσπάθεια της να αποκαλύψει την ιστορία που ήθελε το γιατρό της ομάδας της ενόργανης γυμναστικής της Αμερικής, Larry Nassar, να παρενοχλεί σεξουαλικά τις αθλήτριες - ασθενείς του. Στα 29 χρόνια θητείας του στη Γυμναστική Ομοσπονδία υπήρξαν πάνω από 500 επιζήσαντες σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από την Ομοσπονδία. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, οι αθλήτριες μιλούν και μοιράζονται την εμπειρία, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για τη σεξουαλική βία που υπέμεναν, ενώ πάλευαν για την κορυφή.

Bombshell

3-6ZzGo.jpg

Η ταινία Bombshell βγήκε στο σινεμά το Δεκέμβριο του 2019 και αμέσως χαρακτηρίστηκε ως must-see film. Περιγράφει την αληθινή ιστορία των γυναικών δημοσιογράφων του Fox News, οι οποίες παρενοχλούνταν σεξουαλικά από τον CEO του καναλιού Roger Alies. Πέρα από την παρενόχληση του διευθυντή, οι δημοσιογράφοι δεχόντουσαν τις μισογυνιστικές τακτικές του καναλιού και τα σεξιστικά σχόλια που έμεναν ατιμώρητα. Αν παρακολουθήσετε την ταινία, μην παραλείψετε να δείτε και το βίντεο της Megyn Kelly, μία εκ των θυμάτων του Alies, που σχολιάζει την ταινία μαζί με τις υπόλοιπες δημοσιογράφους που δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση.

The morning show 

original-RKjIB.jpg

Το The Morning Show είναι αμερικανική σειρά που προβλήθηκε το Νοέμβριο του 2020 από το Apple tv. Με ηχηρά ονόματα στο τιμόνι (Witherspoon, Aniston, Carell) διηγείται το τι συμβαίνει όταν ξεσπάει ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης σε μία από τις πιο δημοφιλείς πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές της Αμερικανικής τηλεόρασης. Στο κομμάτι που πρωτοτυπεί η σειρά είναι η παράλληλη παρουσίαση τόσο της ιστορίας των θυμάτων και αυτής του θύτη, ο οποίος δεν φαίνεται να κατανοεί τις πράξεις του, όσο και η παρουσίαση της αντιμετώπισης των υπόλοιπων μελών του καναλιού, που προσπαθούν να αγνοήσουν «τον ελέφαντα στο δωμάτιο.»

The Assistant

assistant1.jpg

Η δραματική ταινία The Assistant έκανε πρεμιέρα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 και συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή των κριτικών κινηματογράφου. Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη Jane, η οποία μόλις βρήκε δουλειά ως βοηθός σε ένα γραφείο. Όσο περνάνε οι μέρες στο γραφείο σταδιακά συνειδητοποιεί ότι το αφεντικό της επιβάλλεται σεξουαλικά πάνω σε γυναίκες πελάτες της εταιρείας. Οι άνδρες συνάδελφοι της φαίνεται να το γνωρίζουν και να το αγνοούν, ενώ όταν η ίδια θα θελήσει να μιλήσει στο αφεντικό της, εκείνος θα της επιτεθεί λεκτικά. Η ταινία που έχει μία σιγή που «ουρλιάζει», θίγει τη συστημική συγκάλυψη και την αντιμετώπιση τρίτων απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους.

Broadchurch - Season 3

broadchurch.jpg

Το Broadchurch είναι μία βρετανική αστυνομική σειρά, που προβάλλεται και από το Netflix. Στη σειρά πρωταγωνιστούν στο ρόλο των αστυνομικών οι βραβευμένοι David Tennant και Olivia Colman και κάθε της σεζόν ασχολείται με μία ξεχωριστή υπόθεση. Στον τρίτο κύκλο του Broadchurch οι detectives προσπαθούν να λύσουν μία υπόθεση βιασμού μίας διαζευγμένης μεσήλικης γυναίκας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων παρουσιάζεται η δυσκολία του θύματος να μιλήσει για το περιστατικό, να θυμηθεί λεπτομέρειες και να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς τον καθημερινό φόβο της επανάληψης του βιασμού.

Η Σουίτα 2806 - Η κατηγορία

strauss-cann2.jpg

Η σοκαριστική mini σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix αφηγείται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά τη σεξουαλική επίθεση του Στρος Καν σε καμαριέρα γνωστού ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Ο Dominique Strauss- Kahn, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα γινόταν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, μέχρι που συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση στην Αμερική και στη συνέχεια ξεκίνησε η αποκάλυψη μίας σειράς σεξουαλικών σκανδάλων που τον ήθελαν πρωταγωνιστή.