fbpixel

Search icon
Search
Σε τιμή-ρεκόρ δημοπρατήθηκαν αντικείμενα του Hubert de Givenchy από τον οίκο Christie's
ARTS & CULTURE

Σε τιμή-ρεκόρ δημοπρατήθηκαν αντικείμενα του Hubert de Givenchy από τον οίκο Christie's

Σε μια ιστορική πώληση των 100 εκατομμυρίων ευρώ


Αυτήν την Τρίτη 14 Ιουνίου, ο οίκος Christie's δημοπράτησε μια εξαιρετική συλλογή έργων και αντικειμένων που ανήκαν στον διάσημο σχεδιαστή Hubert de Givenchy. Ωστόσο μιλάμε για μια πώληση-ρεκόρ, η οποία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 100 εκ. ευρώ. 

Ο Hubert de Givenchy, που «σφράγισε» με την αισθητική του μια ολόκληρη εποχή, άφησε την τελευταία του πνοή στο Renaissance chateau το 2018. Φέτος, περίπου τέσσερα χρόνια μετά, τα 1200 έργα τέχνης, γλυπτά σπουδαία καλλιτεχνών κι έπιπλα από τις δύο κατοικίες του, σε Παρίσι και Loire Valley τίθενται σε δημοπρασία. Πρόκειται για pieces που έχουν τεράστια αξία και το κάθε ένα από αυτά, συμβολίζει τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του designer. Η δημοπρασία θα διαρκέσει στη γαλλική πρωτεύουσα έως και τις 17 Ιουνίου του 2022, ενώ η online version της μέχρι τις 23.  

titlo-t6cJu.jpg

Φυσικά, το timing της δημοπρασίας, δεν είναι τυχαίο καθώς πραγματοποιείται ακριβώς 70 χρόνια μετά την πρώτη haute couture collection που παρουσίασε ο σχεδιαστής στην Πόλη του Φωτός το 1952. Επιπλέον, ο designer διατηρούσε μία στενή σχέση με τον οίκο Christie's, καθώς υπήρξε μέλος του διεθνούς συμβουλίου του οίκου δημοπρασιών.

1229 έργα δημοπρατήθηκαν!

Κάνουμε λόγο για ένα πραγματικό μάθημα Τέχνης, που προσφέρει η συλλογή του σχεδιαστή. Ο οίκος δημοπρασιών μας βάζει στα άδυτα του Hubert de Givenchy, ενός μεγάλου συλλέκτη κορυφαίων έργων ζωγραφικής, επίπλων και πολυτελών αντικειμένων κάθε είδους. Πίνακες ζωγραφικής των Joan Miró, Pablo Picasso, Max Ernst και Piero Dorazio «συνομιλούν» με γλυπτά των Alberto Giacometti και François-Xavier Lalanne και εντυπωσιακά έπιπλα από την αφρόκρεμα των σχεδιαστών από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα.

exposition-hubert-de-givenchy-collectionneur-4.webp
Christie's Images Limited 2022

Ένας αληθινός esthete, ο Givenchy αγαπούσε και γοητευόταν από τα πιο κομψά έργα. «Τα έπιπλα σαν αντικείμενα πρέπει να τα χαϊδεύεις, να τα βλέπεις και να τα αγαπάς» του άρεσε να λέει. Είναι λοιπόν ένας συγκινητικός φόρος τιμής σε αυτόν τον μεγάλο εμπνευσμένο άνθρωπο, φορέα μιας αξιοζήλευτης γαλλικής κομψότητας, που προσφέρουν τα Christie's! 

Εκτός από τον λαμπρό δημιουργό που γνωρίζουμε, ο ίδιος ήταν πραγματικός λάτρης της τέχνης. Και ήταν η Coco Chanel που τον μύησε, συστήνοντάς τον στην εξαιρετική συλλογή των José-Maria και Misia Sert, από την οποία επέλεξε τα πρώτα του έργα, όπως μια σπάνια ιταλική νεοκλασική κονσόλα, που στάθηκε αφορμή για την ιστορική πώληση! 

Πώληση-ρεκόρ

exposition-hubert-de-givenchy-collectionneur-3.webp
Christie's Images Limited 2022

Από το πρώτο βράδυ, η συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων άγγιξε το 2ο υψηλότερο ποσό πώλησης στον οίκο Christie's της Γαλλίας, με το έργο "The Walking Woman" του Alberto Giacometti να κρατούσε το ρεκόρ με 27,2 εκατομμύρια ευρώ, και του πιο ακριβού αντικειμένοτ που πουλήθηκε στη χώρα για το 2022. Κάτι που ξεπέρασε η νέα πώληση από την ίδια δημοπρασία, στις 14 Ιούνη, με το ποσό των 100 εκατομμυρίων. 

Μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο Hubert de Givenchy ήταν ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του, που ξεχώριζε για τη μοναδική αισθητική και τη φινέτσα του. Μην ξεχνάμε ότι ήταν αυτός που καθιέρωσε το little black dress, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει must-have κομμάτι της γυναικείας καρνταρόμπας. Η πλούσια καριέρα του είναι γεμάτη με σπουδαίες στιγμές, ωστόσο, η γνωριμία του με την Audrey Hepburn, ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του, ενώ όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, αντλούσε έμπνευση από το είδωλό του, τον σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga. Το 1995 παραιτήθηκε από το fashion house που δημιούργησε και γιγάντωσε ο ίδιος, με τους John Galliano, Alexander McQueen, Julien MacDonald, Riccardo Tisci και Clare Waight Keller, να τον διαδέχονται.

Κεντρική φωτογραφία: Anna Buklovska

Δείτε τα items που δημοπρατούνται εδώ

Info: Hubert de Givenchy, Συλλέκτης, online sales, έως 23 Ιουνίου www.christies.com