fbpixel

Search icon
Search
Φωκίων Ζησιάδης: Μάθετε τα πάντα για την επερχόμενη έκθεσή του στο μουσείο Μπενάκη
ARTS & CULTURE

Φωκίων Ζησιάδης: Μάθετε τα πάντα για την επερχόμενη έκθεσή του στο μουσείο Μπενάκη

Παγετώνες από τη Γένεση στην Εξαΰλωση


Το βορινό Ισλανδικό Φιόρδ φαίνεται πως δε χωρούσε την αεικίνητη επιθυμία του για εξερεύνηση κι ελευθερία. Σε ένα φαινομενικά απόκοσμο τοπίο ο Φωκίων Ζησιάδης βρήκε παρέα τη φύση. Ο φωτογράφος-εξερευνητής, όπως τον αποκαλούν πολλοί, χρειάστηκε να ταξιδέψει τέσσερις ολόκληρες φορές στη Γροιλανδία, ώστε να αποκτήσει αυτό που επιθυμούσε: «Ένα εναλλασσόμενο τοπίο σε μόνιμη κίνηση...» 

Αντιφατικό; Όπως ο ίδιος. Ο γνωστός φωτογράφος, που δε δηλώνει επαγγελματίας -δε συναντήθηκε αμέσως με την τέχνη του. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πραγματοποιώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο University of Pennsylvania στην Αμερική, ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με τον τομέα των τουριστικών, ως αντιπρόεδρος και μέλος δεύτερης γενιάς του πολυτελούς ξενοδοχείου της Χαλκιδικής, Sani Resort. 

6-q5ucR.jpg
O Φωκίων Ζησιάδης με τη σύζυγό του Μάτα Τσολοζίδη, www.fokionzissiadis.com

Αρχικά, φρόντισε να εξαντλήσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις του στην αρχιτεκτονική, φωτογραφίζοντας μοναδικά urban landscapes, κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Πέρασαν χρόνια μέχρι να αγαπήσει και να αγαπηθεί από τη φωτογραφία το 2015, όταν πια έκανε πράξη την πλήρη ενασχόληση με το αντικείμενο του πόθου του. Ο καιρός ωρίμασε το ταλέντο του και ο δημιουργός αποφάσισε, ότι η επαφή του με την φύση γυρεύει αποτύπωση. Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος, ο τρόπος που φωτογραφίζει, μεταφέρει μία διευρυμένη εικόνα στον θεατή, μέσα από ένα προσωπικό παράθυρο.

Αντιλαμβανόμενος το μεγάλο χάσμα μεταξύ του ίδιου και της δημιουργικότητάς του, πραγματοποιεί το πρώτο μεγάλο βήμα για το όνειρο. Ξεκινάει τις πρώτες φωτογραφικές αποστολές και η περιπέτεια τώρα αρχίζει...

Από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, λοιπόν, και για έναν ολόκληρο μήνα, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα θα φιλοξενεί τη νέα προσωπική του έκθεση «Παγετώνες. Από την Γένεση στην Εξαΰλωση», η οποία αποτελεί μια πραγματική πρόσκληση στο εντυπωσιακό τοπίο της Αρκτικής και το μεγαλείο των σε αέναη πλεύση παγόβουνων.

Σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγεται λες και ξέρει ακριβώς που πηγαίνει, ο καλλιτέχνης λειτουργεί μεθοδικά -σαν τον δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος- κάνοντας διαγράμματα, κοιτώντας για ώρες χάρτες, εκτενείς βιβλιογραφίες και ξεχωριστές διαδρομές. Θα έλεγε κανείς ότι ο Ζησιάδης ψάχνει να βρει τα κρυμμένα μυστικά της σημαντικής ιεραποστολής του, με μέλημά του: να ανακαλύψει ό,τι δεν έχει προλάβει να ανακαλυφθεί ακόμη. Με πλούσιο φωτογραφικό βιογραφικό: από τη Μόσχα στο Los Angeles και από την Ευρώπη στο Ντουμπάι, ο κοσμογυρισμένος δημιουργός μαρτυρά ότι αφήνει την Ελλάδα για το τέλος -μάλλον είναι από τους τελευταίους ρομαντικούς...

Πρόσφατο προορισμό του (από το 2016) αποτέλεσε η αντιστάρ Ισλανδία, η οποία «φωνάζει» σιωπηλά την ταυτότητά της σε κάθε γωνιά. Η μαγεία του παγωμένου τοπίου πυροδότησε την απόλυτη σύνδεσή του με τη φύση και ήταν αυτή που τον έκανε να αναρωτηθεί για τις εγκαταλελειμμένες αμερικανικές βάσεις που υπήρχαν στη Γροιλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να επισκεφτεί με ελικόπτερο μία από αυτές και να απαθανατίσει στον φακό του οχήματα του 1950, εγκαταλελειμμένους οικισμούς Ινουίτ, πολικές αρκούδες και φυσικά τους μεγαλοπρεπείς παγετώνες της. 

3-vZifG.jpg
www.fokionzissiadis.com

Όλα αυτά, καθώς και τη σύζευξη πραγματικότητας και αντικατοπτρισμού πρόκειται να παρουσιάσει στην έκθεση «Φωκίων Ζησιάδης: Παγετώνες. Από τη γένεση στην εξαΰλωση», την επιμέλεια της οποίας έχει ο Σταύρος Καβαλλάρης και διοργανώνεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δανίας. Ο ίδιος μέσα από το μεγάλο προσωπικό έργο του αναδεικνύει την πολύπλευρη παγωμένη Γροιλανδία, θέτοντας στο τραπέζι τα ερωτήματα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αλλά και της στρατηγικής θέσης της για χρόνια.

Ο καλλιτέχνης βάζει τους φακούς του εξερευνητή και κατακτά τα άδυτα της ομορφιάς του σύμπαντος, το οποίο πρόκειται να μεταφέρει στον αναγνώστη μέσα από την έκδοση του ευρύτερου υλικού του ταξιδιού του εκεί, από τον γνωστό οίκο Rizzoli, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει αντίστοιχο βιβλίο του φωτογράφου για το Βιετνάμ. 

4-Shede.jpg
www.fokionzissiadis.com

Μετρώντας ήδη ακόμη ένα βιβλίο με θέμα την Ισλανδία από τον οίκο teNeues, ο φωτογράφος παραμένει ενεργός στον χώρο των εκδόσεων και συστήνει ξανά στο κοινό έναν νέο τρόπο ανακαλύψεων. Παράλληλα, στις αίθουσες του μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, 39 έργα μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ανάλυσης θα προσφέρουν στον επισκέπτη μια τρισδιάστατη αίσθηση μέσα από εκτύπωση OptiPlex και τη χρήση πλέξιγκλας. Το υπερθέαμα θα συνοδεύουν αρκτικοί ήχοι σε επιμέλεια του Θανάση Ζλατάνου του Studio Lollipop, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα.

Ετοιμαστείτε να ζήσετε μία ultra unique experience μέσα από τα μάτια ενός πολυμήχανου μυαλού, που θα σας ταξιδέψει στον Αρκτικό Κύκλο μέσα από ένα παράθυρο με τζάμι!

Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Διάρκεια Έκθεσης: 17/10/2019 - 17/11/2019, Εγκαίνια: 16/10/2019, ώρα 20:00, Ώρες Λειτουργίας: Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου