fbpixel

Search icon
Search
Scent of a Woman: Ελένη Φουρέιρα
MAGAZINE

Scent of a Woman: Ελένη Φουρέιρα

Ξεδιπλώνει στο GLOW το δικό της success story, από το ναδίρ της ζωής στο ζενίθ της επιτυχίας


Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αποτελούν πηγή έµπνευσης επειδή ξεπερνούν τα εµπόδια και δηµιουργούν οι ίδιοι το µέλλον τους. ∆εν είναι απαραίτητο ν’ ακολουθείς αυτό που κάνουν, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να παρατηρήσεις και να διδαχτείς από τον τρόπο που το µεθοδεύουν. Η Ελένη Φουρέιρα είναι ένας από αυτούς και ξεδιπλώνει στο GLOW το δικό της success story, από το ναδίρ της ζωής στο ζενίθ της επιτυχίας.

From never to forever

«∆εν υπάρχει µια ξεκάθαρη συνταγή για την επιτυχία. Κανείς δεν µπορεί να σου πει µε σιγουριά ότι χρειάζεται συγκεκριµένο ποσοστό ταλέντου ή σκληρής δουλειάς και τύχης. Για µένα, το πιο βασικό είναι να είσαι πανέτοιµος, όταν έρθει η κατάλληλη ευκαιρία, να την αρπάξεις από τα µαλλιά». Αυτό θα µου απαντήσει στην πρώτη ερώτηση η Ελένη, η οποία έρχεται στη συνέντευξη εντελώς άβαφη και µε sport outfit, γιατί αµέσως µετά την περιµένει µια απαιτητική προπόνηση crossfit. Η κουβέντα µας γίνεται στη Βούλα, στα γραφεία της Panik Records, εκεί όπου σχεδιάζεται προσεκτικά κάθε επόµενο βήµα του brand name που λέγεται Φουρέιρα. Πιο κατασταλαγµένη και ώριµη από την τελευταία µας κουβέντα δύο χρόνια πριν, η Ελένη αντικειµενικά διανύει την καλύτερη περίοδό της, αφού οι στόχοι της στο εξωτερικό αρχίζουν σιγά - σιγά να υλοποιούνται. Ο λόγος που την επιλέξαµε για το εξώφυλλο του Glow δεν είναι µόνο λόγω της flashy εικόνας της, αλλά κυρίως επειδή αποτελεί role model για αµέτρητους ανθρώπους εκεί έξω που ξεκινούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους από το µηδέν και είτε θεωρούν ότι δε θα τα καταφέρουν είτε εγκαταλείπουν στην πρώτη δυσκολία. Το ονειρεύτηκε, το προσπάθησε, το κατέκτησε! «∆εν είµαι αχάριστη. Καταλαβαίνω αυτό που ζω. Ξέρω τον κόπο που έχω κάνει και τη δουλειά, έχω αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που βρέθηκαν µπροστά µου. Κάθε µέρα νιώθω ότι πρέπει να κάνω κι άλλα, καινούρια πράγµατα, οπότε δε νιώθω ότι έχω κατακτήσει πάρα πολλά. Αισθάνοµαι, όµως, πολύ ωραία µε τον εαυτό µου, γιατί έµεινα συγκεντρωµένη στον στόχο µου», τονίζει µε χαµόγελο.

foureira03a.jpg
Φούστα και καμπαρντίνα Burberry και Μπότες Twinset Milano, όλα Attica -The Department Store

There is no business like show business

Ζούµε σε µια εποχή που τα social media και τα reality shows παρουσιάζουν την επιτυχία ως εύκολη υπόθεση για τη νέα γενιά. Ωστόσο, όσοι έχουν πετύχει γνωρίζουν καλά ότι για να βρεθείς στην κορυφή πολλές φορές πρέπει να διασχίσεις δύσκολες ατραπούς. Η Ελένη, χωρίς αµφιβολία, είναι µια τέτοια περίπτωση, αφού η προσωπική της διαδροµή από το Φιέρι της Αλβανίας µέχρι το No1 των charts µόνο ρόδινη δεν ήταν. Τι θα ήθελε, λοιπόν, να πει σε όλα αυτά τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσµο; «Νοµίζω ότι αν δουν τη δική µου ιστορία και πώς ξεκίνησα, µπορούν να εµπνευστούν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει ν’ ακούν κανέναν. Να είναι απόλυτα συγκεντρωµένοι σε αυτό που κάνουν. Να µην µπερδεύονται. Η γιαγιά µου έλεγε “αν κοιτάς δεξιά, θα πας δεξιά. Αν κοιτάς ευθεία, θα πας ευθεία”. Οπότε πρέπει να κοιτάς εκεί που θέλεις να πας. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Όλα µπορείς να τα πετύχεις σε αυτήν τη ζωή, αρκεί να το θέλεις, να έχεις αυτογνωσία, να καταλαβαίνεις πού είσαι καλός, να αναγνωρίζεις τα µειονεκτήµατά σου και να τα µετατρέπεις σε πλεονεκτήµατα. Να µην πέφτεις ψυχολογικά, γιατί πολλές φορές, το όνειρο, όταν είσαι µικρός το βλέπεις πιο ροµαντικά. Στην πορεία, ανακαλύπτεις τις πραγµατικές δυσκολίες και τις θυσίες που απαιτούνται», εξηγεί µε νόηµα.

Όλα µπορείς να τα καταφέρεις σε αυτήν τη ζωή, αρκεί να το θέλεις, να έχεις αυτογνωσία, να καταλαβαίνεις που είσαι καλός,  να αναγνωρίζεις τα µειονεκτήµατά σου και να τα µετατρέπεις σε πλεονεκτήµατα.

Reinvent yourself

Η αλήθεια είναι ότι συζητώντας µε φίλους και συνεργάτες της Ελένης, θα σου πουν το ίδιο πράγµα: πόσο focus κάνει στη δουλειά της και πόσο εντυπωσιακά επαγγελµατίας αποδεικνύεται κάθε στιγµή. Η ίδια θα συµφωνήσει, δηλώνοντας: «∆εν είναι ότι κάνω υπερπροσπάθεια. Πραγµατικά συγκεντρώνοµαι σε αυτό και δεν αφήνω να µ’ επηρεάσει τίποτε. Μπορεί στις αρχές να επηρεαζόµουν πολύ από ένα σχόλιο, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν µπορεί να µε στενοχωρήσει κάτι. Μια κακή κριτική ή οποιαδήποτε ανοησία είναι εφήµερα. Αυτό που κάνω εγώ, όµως, δεν είναι εφήµερο». Του χρόνου κλείνει 10 χρόνια solo καριέρας, αλλά κάθε σεζόν είναι σαν να µας ξανασυστήνεται από την αρχή, µε νέο ήχο και νέο look. Αναρωτιέµαι αν βλέποντας τώρα παλιές της εµφανίσεις ή video clips θα διόρθωνε κάποια λάθη της. «Πάρα πολλά. Όχι µόνο ερµηνευτικά ως τραγουδίστρια, ως performer, αλλά και στιλιστικά, ακόµη και στο make up. Βλέπω εκατοµµύρια λάθη. Από την άλλη, όµως, ήµουν κι ένα κορίτσι που δεν είχε τα χρήµατα να υποστηρίξει µια τέτοια καριέρα, ένα κορίτσι που τα έκανε όλα µόνη της. Ακόµη και τα µισά µου ρούχα τα έραβα η ίδια! ∆ε νοµίζω να µπορούσα να κάνω διαφορετικά. Εµπιστεύοµαι πολύ τον εαυτό µου και την κρίση µου, οπότε αυτό που ήµουν τότε µ’ έφερε εδώ που είµαι σήµερα», θα πει µε περηφάνια.

foureira11.jpg
Φόρεμα Stella Mc Cartney και Grigio Μπoτάκια Jap, Karida 1912

Welcome to the jungle

Αν και πολλοί καλλιτέχνες της γενιάς της δοκίµασαν την τύχη τους µέσα από µουσικά παιχνίδια, η ίδια προτίµησε το χτίσει το όνοµά της the hard way. Φέτος, κάθεται στην καρέκλα της κριτικής επιτροπής του «The Final Four» µαζί µε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Μιχάλη Κουινέλη, έχοντας απέναντί τους πολλά νέα παιδιά, που ελπίζουν να µπουν στο χώρο της δισκογραφίας. Τι συµβουλή θα ήθελε να τους δώσει; «Να καταλάβουµε πως όλα γύρω µας είναι προσωρινά. Βλέπεις ότι στο Spotify βγαίνουν τέσσερα εκατοµµύρια τραγούδια την ώρα ή την ηµέρα! Παίρνουµε πια τόση πληροφορία από το κινητό µας. Εκεί που βλέπεις gossip, από κάτω βλέπεις τον τίτλο «Σκοτώθηκαν 15 παιδιά». Θα το δεις και σ’ ένα λεπτό θα φύγει από το µυαλό σου. Οπότε καταλαβαίνεις σε τι εποχή ζούµε; Μια εφήµερη εποχή. Όλα µας δίνουν τόσες πληροφορίες συνέχεια, αλλά τίποτα δεν κρατάει πάνω από ένα δίµηνο, τρίµηνο, µια ώρα ή ένα λεπτό στο µυαλό µας. Εποµένως, τα παιδιά αυτά πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν ταυτότητα και να παραµείνουν πιστά σε αυτό που κάνουν. Αν κάποιος είναι ταλαντούχος και ικανός να το διαχειριστεί σωστά αυτό που θα του δοθεί, τότε θα προχωρήσει», τονίζει για το νέο project του Ant1.

Ξέρω ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ευτυχώς, όµως, είµαι ένας άνθρωπος που εξελίσσεται συνέχεια. Οπότε αν κάποια στιγµή φθίνει η καριέρα µου θα έχω εξελιχθεί σίγουρα σε κάτι άλλο.

The show must go on

Μέσα σε αυτές τις άπειρες ώρες γεµάτες πρόβες, studio ηχογραφήσεων και γυρίσµατα υπάρχει και το ενδεχόµενο του breakdown. Έφτασε ποτέ στο σηµείο να λυγίσει υπό την πίεση και να θέλει να τα παρατήσει; «Έχω φτάσει στο σηµείο να πω “κουράστηκα, θέλω χρόνο για τον εαυτό µου”, αλλά να πω “δεν αντέχω άλλο, φεύγω”, όχι. ∆ε νοµίζω ότι θα το πω ποτέ. Σίγουρα θα δώσω λίγο χρόνο στον εαυτό µου, γιατί αυτό που κάνω τα δύο τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ κουραστικό. 150 συναυλίες σε δύο χρόνια κι όλα αυτά γίνονται σε διάρκεια πέντε µηνών. Έχω κουραστεί πολύ. Έχω κάτσει πολλές φορές µε τον εαυτό µου να συζητήσω, να ηρεµήσω, γιατί µην ξεχνάς ότι µέσα σε όλο αυτό δεν υπάρχει µόνο σωµατική, αλλά και ψυχική κούραση. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο», παραδέχεται για τη ζωή της. «Ειδικά µετά την Eurovision πέρυσι, πέρασα έναν µήνα δύσκολο για µένα, µέχρι να συνειδητοποιήσω τι έγινε, πώς έγινε, µέχρι να καταλάβω ότι πέρασα 13 µέρες χωρίς να θυµάµαι ουσιαστικά τίποτε από την καθηµερινότητά µου. Μόνο ένα άγχος στη σκηνή. Τίποτε άλλο. ∆ε βγήκα ποτέ από το ξενοδοχείο. Να βγω µια βόλτα, να δω τη Λισαβόνα. ∆εν την είδα! Προσπαθούσα να κοιµηθώ. Πρόβα, ξεκούραση, πρόβα, ξεκούραση, live, τίποτε άλλο», παραδέχεται για την εποχή που όλη η Ευρώπη χόρευε στους ρυθµούς του Fuego.

foureira07a.jpg
Πουκάμισο και φούστα, Geelist

Me, myself and I

Η δηµόσια εικόνα της sexy, δυναµική, πολύ σύγχρονη. Όταν, όµως, κλείνουν τα φώτα της σκηνής και µένει µόνη της σ’ ένα δωµάτιο ξενοδοχείου τι συµβαίνει; Και τι λέει κοιτώντας τον εαυτό της στον καθρέφτη; «Είναι η στιγµή που συνήθως η Φουρέιρα ξεκινά τη συζήτηση µε την Ελένη. “Ωραία τα κατάφερες”, λέει η Ελένη στη Φουρέιρα. Και µην ξεχνάς ότι η Φουρέιρα δίνει δύναµη στην Ελένη, γιατί η Ελένη ήταν ένα κορίτσι µε ανασφάλειες, που δούλευε από 13 χρονών για να πετύχει. Οπότε η Φουρέιρα βοήθησε πολύ την Ελένη ν’ ανέβει ψυχολογικά, να είναι δυνατή. Από την άλλη, και η Ελένη βοηθάει πολύ τη Φουρέιρα να µένει down to earth. Οπότε, τα έχουν βρει πολύ καλά αυτές οι δύο», αποκαλύπτει για την ηρεµία που έχει βρει µέσα της.

Μέσα σε αυτούς τους έντονους ρυθµούς ζωής χωράει πλάνο για οικογένεια και παιδιά; Έχει ακούσει µέσα της το κάλεσµα της µητρότητας; «∆εν υπάρχει κανένα κάλεσµα. Απλά βλέπεις να περνάει ο χρόνος, σκέφτεσαι ότι θέλεις να κάνεις ένα παιδί και να µην είσαι πάνω από 40. Μου αρέσει να κάνω πράγµατα χωρίς να τα προετοιµάζω. Μπορεί σ’ έναν χρόνο από τώρα να κάνω ένα παιδί, δεν ξέρω. ∆εν είµαι, όµως, η κλασική γυναίκα. ∆εν πιστεύω στον γάµο. Στον ερχοµό ενός παιδιού είµαι υπέρ», ξεκαθαρίζει. Είναι δυνατή, δε φοβάται τα εµπόδια, φαίνεται να µη λείπει τίποτα από τη ζωή της. Σκέφτεται ότι αυτό που ζει κάποια στιγµή ενδεχοµένως και να τελειώσει; «Βέβαια το σκέφτοµαι. Όλα τα έχω στο µυαλό µου και ξέρω ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ευτυχώς, όµως, είµαι ένας άνθρωπος που εξελίσσεται συνέχεια. Οπότε, αν κάποια στιγµή φθίνει η καριέρα µου θα έχω εξελιχθεί σίγουρα σε κάτι άλλο», τονίζει µε αυτοπεποίθηση.

Το κορίτσι που έχω απέναντί µου θα µπορούσε άνετα να είναι το παράδειγµα της µοντέρνας Σταχτοπούτας. Μόνο που στη δική της περίπτωση δεν είχε ανάγκη από κάποιον πρίγκιπα, γιατί την επιτυχία την κέρδισε µε το σπαθί της. Αυτή είναι η Φουρέιρα!

Eleni Foureira in numbers

Spotify/ iTunes/ Apple Music: Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ακροατές

YouTube: Περισσότερα από 275 εκατομμύρια views

Instagram: Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο followers

Press: Οι New York Times έχουν κάνει αφιέρωμα στην καριέρα της

Κεντρική φωτογραφία: Παλτό Weekend, Dil Fashion Group

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 153 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Δείτε στο video πλάνα από τα παρασκήνια της φωτογράφισης!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ (D-TALES)

STYLING ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

MAKE UP ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΗΣ

HAIR ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΪΡΑΜΠΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΤΖΕΤΖΟΥ