fbpixel

Search icon
Search
Save the planet: Απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη
LIFE & CAREER

Save the planet: Απλές, καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

Πώς αλλάζοντας την καθημερινότητά σας αποτρέπεται η κλιματική αλλαγή


Το κλίμα του πλανήτη μας μεταβάλλεται σήμερα ταχύτερα από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού. Η τελευταία φορά που η θερμοκρασία έφτασε τέτοια ύψη ήταν πριν από 129000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για να δημιουργήσουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Μάλιστα, μέχρι το 2040, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς. Αν δε σας φαίνονται αρκετοί, μάλλον θα πρέπει να μάθετε ότι η αύξηση αυτή θα φέρει αμέτρητες ανεπιθύμητες συνέπειες; όπως ακραίους καύσωνες με σοβαρά ρίσκα για την υγεία μας, ξηρασίες που θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες του φαγητού, πλημμύρες, πυρκαγιές, μαζική εξαφάνιση ζώων και πολλά άλλα. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα και η αδυναμία ευάλωτων πληθυσμών να τα αντιμετωπίσουν θα οδηγήσουν τελικά σ’ ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει κοινωνική αναστάτωση, οικονομικά προβλήματα και συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ χωρών.

Σκοπός μου δεν είναι να σας τρομοκρατήσω αλλά να σας δείξω μια πραγματικότητα που οι περισσότεροι αρνούμαστε να δεχτούμε. Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε την τάση να θέλουμε πρώτα να δούμε την καταστροφή με τα μάτια μας και ύστερα να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Έως τότε, κάνουμε το λάθος να μένουμε άπραγοι. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε ότι η πλαστική σακούλα που θα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ δε θα κάνει και μεγάλο κακό. Αν ωστόσο πολλαπλασιάσετε αυτή τη σκέψη επί εκατομμύρια ίδιες ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που αγοράζουν και οι ίδιοι σακούλα, τότε αυτόματα έχετε εκατομμύρια πλαστικές σακούλες που θα πλέουν σε ωκεανούς, ποτάμια και δάση για τα επόμενα 1000 χρόνια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, κάθε ατομική προσπάθεια μετράει.

Οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε οικολογικές συνήθειες ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείτε και χρήματα.

carrots-cucumber-delicious-1640777.jpg

Μειώστε την κατανάλωση κρέατος

Η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος μετά τα ορυκτά καύσιμα. Τα 2/3 του πόσιμου νερού και το 45% της γης του πλανήτη χρησιμοποιείται για αυτόν και μόνο τον σκοπό. Κάτι τέτοιο, σημαίνει πως ο μισός πλανήτης μας κατοικείται από ζώα, τα οποία εκτρέφουμε μόνο και μόνο για την κατανάλωση κρέατος, τροφή την οποία και δεν έχουμε και ανάγκη σε τόσο μεγάλες ποσότητες. 

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι μέσω της αλλαγής της δίαιτάς σας. Βάση επιστημονικών μελετών, ελαττώνοντας κατά το ήμισυ την κατανάλωση κρέατος που κάνετε, μειώνετε τη συμβολή σας στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 40%. Αν η χορτοφαγία δεν είναι για εσάς, μπορείτε να εφαρμόσετε μια "flexitarian" διατροφή, όπου δεν υπάρχουν κανόνες, αλλά στόχος είναι απλώς η μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό στη σκέψη το γεγονός πως ό,τι βάζουμε στο στομάχι μας καθημερινά, δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη και την ευρύτερη κοινωνία.

Διαλέξτε πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς

Η παγκοσμιοποίηση και η αστικοποίηση έχουν δημιουργήσει τη συνεχή ανάγκη να μεταφερόμαστε από το ένα μέρος στο επόμενο. Το σύστημα συγκοινωνίας ωστόσο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, αφού τις περισσότερες φορές είτε είμαστε μπλοκαρισμένοι στην κίνηση είτε στριμωγμένοι στα λεωφορεία που συνεχώς εκπέμπουν βλαβερά αέρια για το περιβάλλον. Έτσι ο καλύτερος τρόπος να μετακινούμαστε είναι με τα πόδια ή το ποδήλατο. Όχι μόνο είναι δωρεάν, αλλά προσφέρουν πνευματικά και σωματικά οφέλη, αφού το στρες του δρόμου σιγά σιγά εξαφανίζεται. Βέβαια, αν αυτό δεν είναι εφικτό (για παράδειγμα μένετε μακριά από τη δουλειά σας) τότε σίγουρα πρέπει να προτιμήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητο ή το ταξί. Για τα αεροπλάνα δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, αλλά το τραίνο ή το λεωφορείο για μικρότερες διαδρομές είναι σίγουρα καλύτερη λύση.bicycle-bike-biking-906016-ZNwJc.jpg


Αγοράστε τοπικά προϊόντα

Η αγορά τοπικών προϊόντων διασφαλίζει τη μείωση της μεταφοράς τους από το ένα μέρος της γης στο άλλο. Γι αυτό, θα μπορούσατε να προτιμήσετε για παράδειγμα για κάποιες από τις αγορές σας τις τοπικές μπουτίκ και τα secondhand shops, αντί για τις πολυεθνικές, όπως και τη λαϊκή αγορά αντί για τα σούπερ μάρκετ, για λαχανικά και φρούτα. Για να το καταλάβετε, σκεφτείτε ότι ακόμα κι αν μια μπλούζα τη βρείτε σ' ένα κατάστημα ενός ξένου brand στην Ελλάδα, το ύφασμα μπορεί να προέρχεται από την Ινδία, η ραφή της να έχει γίνει στο Μπανγκλαντές και η αποθήκευσή της στη Σουηδία πριν φτάσει στα χέρια σας.

Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώσετε

Κάθε φορά που κάνουμε μια αγορά, το προϊόν αυτό έχει καταναλώσει ενέργεια για να δημιουργηθεί, να συσκευαστεί, να μεταφερθεί και να πουληθεί. Όταν λέμε όχι στην κατανάλωση ενός προϊόντος αναπόφευκτα χρησιμοποιούμε και λιγότερη ενέργεια.

Σκεφτείτε τις καθημερινές σας αγορές και βρείτε εναλλακτικές. Για παράδειγμα, η συνήθειά σας να αγοράζετε νερό και καφέ από έξω μπορεί να αλλάξει φέρνοντας ένα μπουκάλι νερού για πολλαπλές χρήσεις και έναν θερμό από το σπίτι. Επίσης, μπορείτε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσετε τα προϊόντα που σκέφτεστε να ανακυκλώσετε ή να πετάξετε. Γυάλινα βάζα φαγητού εύκολα μετατρέπονται σε βάζα για λουλούδια, εφημερίδες μπορούν να γίνουν χαρτί περιτυλίγματος για δώρα. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας!

alternative-alternative-energy-clouds-414807-4igpT.jpg

«Παίξτε» με την ενέργεια

Όπου μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια, κάντε το!

  • Σβήστε τα φώτα στο σπίτι όταν και όπου δεν χρειάζονται.
  • Προτιμήστε το κρύο ή ελαφρά ζεστό νερό για το πλυντήριο ρούχων. Σας εγγυώμαι πως θα βγουν το ίδιο καθαρά! Και στη συνέχεια στεγνώστε τα έξω αντί για το στεγνωτήριο.
  • Κάντε το χαλαρωτικό σας μπάνιο σε λιγότερο χρόνο (Top tip: βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και προσπαθήστε να τελειώσετε το μπάνιο σας πριν τελειώσει)
  • Διαλέξτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου είναι εφικτό

Έχετε δικαιώματα, χρησιμοποιήστε τα σωστά

Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο από τις προσωπικές μας προσπάθειες. Η ψήφος μας μετράει και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι αρμόδιοι βάζουν σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που αν δε ληφθεί στα σοβαρά θα επιφέρει αμετάκλητες και καταστροφικές συνέπειες.

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι η κακή είδηση της ημέρας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή της για πολλά ακόμη χρόνια. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, αλλάζοντας μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, για να συμβάλουμε στην προσπάθεια προς ένα υγιές περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.