fbpixel

Search icon
Search
Σας προκαλούν τα πρωινά άγχος & στρες; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Σας προκαλούν τα πρωινά άγχος & στρες; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε

Καταπολεμήστε το και ξεκινήστε ευχάριστα την ημέρα σας


Το ξυπνητήρι χτυπάει κι εσείς πατάτε επανειλημμένα το snooze, προκειμένου να κερδίσετε λίγα παραπάνω λεπτά στο κρεβάτι, αποφεύγοντας τη δύσκολη και συχνά αγχώδη πρωινή ρουτίνα σας. Φυσικά το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τσεκάρετε τα emails σας, τα social media, αλλά και μερικά news headlines. Εφόσον έχετε ήδη καθυστερήσει κάτω από το πάπλωμα, πετάγεστε επάνω αργοπορημένη και προσπαθείτε να προλάβετε τα βασικά, ώστε να καταφέρετε να φύγετε on time από το σπίτι.

Κάτι τέτοιο ακούγεται οικείο; Μα φυσικά!

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί, ότι το σώμα μας αισθάνεται το στρες περισσότερο το πρωί. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με τα υψηλότερα να είναι περίπου στις 7 π.μ. Για να διατηρήσετε λοιπόν, δραστήριο τον εγκέφαλο και το σώμα σας εκτός κρεβατιού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραμένετε χαλαροί, ξυπνώντας με τον παρακάτω απόλυτο αντι-στρες οδηγό, που θα σας κάνει να απολαμβάνετε περισσότερο τα πρωινά σας. 

Σηκωθείτε από το κρεβάτι 10' νωρίτερα 

1-krl39.jpg

Σκεφτείτε αυτό: Με το να σηκωθείτε έστω και 10 λεπτά νωρίτερα, προσφέρετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο -γεγονός που λειτουργεί αγχολυτικά σε πολλές περιπτώσεις. Ξυπνήστε σιγά σιγά το πρωί και αφήστε το κρεβάτι σας στον χρόνο που θέλετε και αισθάνεστε έτοιμοι. Παράλληλα, αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και μη τσεκάρετε συνεχώς τα inbox σας και τις ειδήσεις, αφού και αυτά σας προκαλούν έξτρα άγχος που δε χρειάζεστε στη ζωή σας.

Μην πατάτε το snooze

«Το snooze δεν είναι φίλος σας». Εάν το επιλέξετε, στο σώμα σας παραμένει ακόμα η αίσθηση του «Πόσο καιρό έχω για να συνεχίσω τον ύπνο μου;». Ακόμη λοιπόν, κι αν κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, ο πραγματικός έξτρα χρόνος σας είναι τόσο μικρός, που καταλήγετε να ξυπνάτε πολύ πιο κουρασμένοι, αφού διακόπτεται ένας νέος κύκλος ύπνου, που μόλις είχατε ξεκινήσει. 

Extra Tip: Προτιμήστε να εισάγετε στο ξυπνητήρι την ώρα, που όντως θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ενώ ρυθμίστε μια ήρεμη μελωδία για ήχο του -όπως αυτή του ανέμου ή της βροχής που είναι απόλυτα χαλαρωτικοί. 

Ξεκινήστε έναν πρωινό μίνι διαλογισμό 

2.jpeg
yuriyzhuravov // stock.adobe.com

Τι κι αν κάνετε απλό stretching στο κρεβάτι, ή ακόμη και διαλογισμό κάθε μέρα για 5 με 10 λεπτά, πραγματοποιώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση για το πνεύμα και το σώμα σας θα σας βάλει αμέσως σε καλό mood. Plus, αποφύγετε και πάλι τα socia media ή τις καθημερινές ειδήσεις εάν αυτά έχουν αρνητική επιρροή επάνω σας.

Περιορίστε την καφεΐνη 

Πριν καταναλώσετε μία κούπα καφέ ή ένα φλιτζάνι τσάι, πιείτε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και μια φέτα λεμόνι. Αυτό θα σας ξυπνήσει χωρίς περιττή ένταση. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ σε μια φορά ημερησίως για μια συνολική θετική αύρα, χωρίς στρες και νεύρα. 

Προσθέστε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας 

1-BonDs.jpg

Δώστε τα κατάλληλα «καύσιμα» στον οργανισμό σας, με το να προσθέσετε την πρωτεΐνη στο πρωινό σας γεύμα. Αυτή θα σας δώσει συνεχόμενη ενέργεια και θα σας βοηθήσει επίσης, να αποφύγετε διάφορους «πειρασμούς», όπως τα γλυκά, τα muffins ή τα donuts. Ωστόσο, εάν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι τη στιγμή ακριβώς που ξυπνάτε, μην ανησυχείτε, αλλά απολαύστε το πρωτεϊνικό σας γεύμα όταν σας έρθουν οι πρώτες λιγούρες.

Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ

Περάστε 5 με 10 λεπτά κάθε βράδυ προετοιμάζοντας και καταλήγοντας στα everyday outfits -από αυτό του γραφείου, μέχρι εκείνο του γυμναστηρίου- που θα φορέσετε την επόμενη ημέρα. Αυτό θα σας επιτρέψει να μη βιάζεστε το πρωί και να μην επιφορτίζεστε με το τι θα βάλετε την τελευταία στιγμή.