fbpixel

Search icon
Search
Σαλάτες με λίγες θερμίδες για τα καθημερινά σας lunch breaks
TASTE

Σαλάτες με λίγες θερμίδες για τα καθημερινά σας lunch breaks

Πεντανόστιμες συνταγές που θα λατρέψετε


Η καλοκαιρινή διατροφή ιδανικά θα πρέπει να είναι βασισμένη σε ελαφριά και δροσερά προϊόντα που θα μας χαρίσουν ευεξία, ενέργεια, γεύση και τις απαραίτητες θερμίδες που χρειαζόμαστε. Η καλύτερη επιλογή σ' αυτήν την κατηγορία είναι χωρίς δεύτερη σκέψη, οι σαλάτες. Οι εναλλαγές τους είναι πάρα πολλές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κάθε διατροφολόγιο και διατροφική συνήθεια αλλά και σε όλες τις γεύσεις. Χωρίς αμφιβολία αποτελούν μοναδικό γεύμα για τα μεσημεριανά στο γραφείο, καθώς η παρασκευή του είναι εύκολη και γρήγορη!

Σαλάτα με μαυρομάτικα και μελιτζάνες

recipe-main-salata-me-mauromatika-fasolia-kai-melitzanes.jpg

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 φύλλα δάφνης

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε βαζάκι
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για το dressing

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 80 γρ. ταχίνι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες κυδωνάτες και τις απλώνουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. Βάζουμε στο ταψί τα σκόρδα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τη νοστιμιά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα μαυρομάτικα, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε 20-25 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σύνθεση

Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τα μαυρομάτικα, τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένους.

Για το dressing

Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο σε φέτες και χτυπάμε να σπάσουν. Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, το κύμινο και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό μπορούμε να αραιώσουμε με το νερό. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Vegan σαλάτα Caesar’s

garlic-caesar-salad-recipe-4.jpg

Υλικά

Για τα κρουτόν

  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, σε κύβους
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μπέικον μανιταριού

  • 2 μανιτάρια portobello σε λεπτές φέτες
  • ελαιόλαδο
  • καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Για το dressing

  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κάπαρη
  • 1 κ.σ. vegan τριμμένο τυρί
  • 3 κ.σ. Vegan Mayo

Εκτέλεση 

Ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Βάζουμε σε μία στρώση το ψωμί, σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς. Στην μέση του ψησίματος τα ανακατεύουμε λίγο. Ετοιμάζουμε το bacon μανιταριού. Σε ταψί απλώνουμε τις φέτες μανιταριού, τις λαδώνουμε με πινέλο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά. Στην μέση του ψησίματος τα βγάζουμε, τα αναποδογυρίζουμε, αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και ξαναβάζουμε για τον υπόλοιπο χρόνο. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το dressing. Βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την κάπαρη, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, την vegan mayo και το vegan τυρί και πολτοποιούμε. Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα βάζουμε το iceberg και το μαρούλι σε μεγάλο μπολ μαζί με το μισό vegan τυρί, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά για μερικά λεπτά. Σερβίρουμε σε μπολ, μοιράζοντας τα κρουτόν και το μπέικον μανιταριού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο vegan τυρί.

Πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με μύρτιλλα, κουκουνάρι και κατίκι 

shutterstock-739120534.jpg

Υλικά

  • 1/2 ματσάκι ρόκα
  • 1/2 λόλα κόκκινη
  • 1/2 μικρό μαρούλι
  • 1 κ. σούπας αποξηραμένα μύρτιλλα
  • 1 κ. σούπας κουκουνάρι ή ηλιόσπορους
  • 120 γρ. κατίκι

Για το dressing 

  •  2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ. γλυκού μουστάρδα 
  • 1 κ. γλυκού μέλι

Εκτέλεση 

Πλένετε και κόβετε με το χέρι τα σαλατικά, τα τοποθετείτε σε μια σαλατιέρα και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μύρτιλλα, το κουκουνάρι και το τυρί και ανακατεύετε πάλι. Τέλος, προσθέτετε το dressing, αφού έχετε ανακατέψει το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο ξύδι, τη μουστάρδα και το μέλι.

Σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κάπαρη, φέτα και πιτάκια 

shutterstock-1008313948.jpg

Υλικά

  • 2 μικρές ντομάτες
  • 2 μικρά αγγουράκια
  • 120 γρ. τυρί φέτα
  • 2 κ. γλυκού κάπαρη
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, ρίγανη
  • 2 πιτάκια ολικής αλέσεως

Εκτέλεση

Κόβετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τα προσθέτετε σε μία σαλατιέρα, ανακατεύετε και προσθέτετε το αλάτι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια προσθέτετε την κάπαρη, τη φέτα σε κομματάκια, το ελαιόλαδο. Ψήνετε τα πιτάκια και τα τοποθετείτε στη σαλατιέρα.