fbpixel

Search icon
Search
Safe & Kind: Οι τρόποι για να διατηρήσετε τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωρίς να φανείτε αγενείς
HEALTH

Safe & Kind: Οι τρόποι για να διατηρήσετε τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωρίς να φανείτε αγενείς

Επειδή δεν είναι καιρός για περιττές επαφές, έτσι θα τις αποφύγετε με ωραίο τρόπο


Είναι γεγονός: διανύουμε την εποχή που είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τις περιττές -ή και όλες- τις επαφές με τον κόσμο, που συγκεντρώνουν αγκαλιές, φιλιά, κοντινές αποστάσεις και σχεδόν μηχανικές χειραψίες. Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, πρέπει ο καθένας να αφήσει για λίγο πίσω του τις κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο και να εξαπλώσουν ραγδαία τον ιό, χωρίς καν να γίνεται αντιληπτό μιας και όλα αυτά λειτουργούν σχεδόν αυτόματα στην καθημερινότητά μας. Ήρθε η στιγμή να μεριμνήσετε πλήρως για τη δική σας αλλά και τη δημόσια υγεία που τίθεται σε κίνδυνο συνεχώς, παρά το γεγονός πως φοβάστε μήπως φανείτε αγενείς λόγω της απόστασης που κρίνεται αναγκαίο να διατηρήσετε.

Μάθετε τους τρόπους και θέστε νέους κανόνες που θα προφυλάξουν τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας!

Περιορίστε τις επαφές σας

Προφανώς και όλες οι τρέχουσες καταστάσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις εξόδους σας, καθώς κι έχετε αφήσει σιγά σιγά την προηγούμενη ζωή σας προσαρμόζοντας την παρούσα σύμφωνα με τους νόμους που θεσπίζονται. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν και οι έξοδοι που θεωρητικά δεν μπορείτε να αποφύγετε, αλλά ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Events όπως γάμοι και βαπτίσεις που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, θα πρέπει να επανεξεταστούν από τη δική σας πλευρά έτσι ώστε να επιλέξετε μόνο αυτά που εσείς θα κρίνετε εάν θα πρέπει να βρεθείτε απαραιτήτως. Όταν θα βγούμε από όλη αυτήν τη φάση, θα βρείτε και πάλι τον χρόνο για να οργανώσετε εκ νέου τις εξόδους σας!

apostaseis-covid19.jpg

Προτιμήστε τους εξωτερικούς χώρους

Επειδή η ζωή προφανώς και συνεχίζεται και στη διάρκειά της πραγματοποιούνται σημαντικά ραντεβού και συναντήσεις που δεν πρέπει να χαθούν, τώρα ήρθε η στιγμή να ορίσετε νέο πλαίσιο ως προς την πραγματοποίησή τους. Σκεφτείτε ξανά το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας σε κάποιον εξωτερικό χώρο, ακόμα και αν πρόκειται για μια συνέντευξη για δουλειά ή κάποιο επαγγελματικό project που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τελείως τις δια ζώσης συζητήσεις, μπορείτε να μιλήσετε για το θέμα που σας ενδιαφέρει μέσω τηλεφώνου ή video call.

Χρησιμοποιήστε το body language

Έχουμε πει και στο παρελθόν πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος, που έχει τον τρόπο να συμπληρώνει ιδανικά τα όσα λέμε και να φανερώνει ολοκάθαρα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Στην περίπτωση της διατήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων, μπορείτε να κάνετε σύμμαχό σας τις κινήσεις των χεριών σας όταν θελήσετε να χαιρετίσετε κάποιο γνωστό σας στον δρόμο, εμποδίζοντάς τον ευγενικά να σας πλησιάσει με σκοπό να σας αγκαλιάσει ή και να σας φιλήσει. Ακόμα, χρησιμοποιήστε το χαμόγελό σας -όταν δε φοράτε μάσκα προστασίας-, κάνοντας την τέλεια κίνηση για να φανείτε ευγενικοί χωρίς να παρεξηγηθείτε. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε και φράσεις με χιουμοριστική χροιά που θα σας βγάλουν από την αμήχανη θέση του να μην αγκαλιαστείτε, όπως για παράδειγμα «σου κάνω μια virtual hug λόγω των συνθηκών» ή «ας κρατήσουμε τη μεταξύ μας αγάπη για τη στιγμή που θα βγούμε από όλες αυτές τις καταστάσεις».

apostaseis.jpg

Κάντε μια εποικοδομητική κουβέντα

Εάν η θέση σας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και σε αυτό οφείλεται ο κόσμος με τον οποίο συναναστρέφεστε, δεν μπορείτε παρά να κάνετε μια συζήτηση με σκοπό να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που να μη σέβονται την όλη κατάσταση που μας έχει εντάξει σε νέα δεδομένα, αλλά είναι και αυτοί που ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της υγείας. Τοποθετήστε τους στον σωστό δρόμο εξηγώντας τους με πόση ταχύτητα τρέχουν οι συνθήκες και πόσο πολύ αυξάνεται η λίστα με τα κρούσματα επί καθημερινή βάση. Πάντα, μια ήρεμη κουβέντα φέρνει λύσεις που θα ωφελήσουν εσάς και τους γύρω σας. Στον αντίποδα, οι εντάσεις και η αποφυγή που μπορεί να σας κάνουν να παρεξηγηθείτε, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βαρύνουν το κλίμα μεταξύ εσάς και των γνωστών σας.

Να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας

Πρώτα απ' όλα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναρωτηθείτε πόσο πολύ παραμένετε εσείς οι ίδιοι πιστοί στο σύνολο των μέτρων προστασίας. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό για την όλη κατάσταση που επικρατεί κι επιφυλάσσει συνεχώς νέους κανόνες υγιεινής, τότε μπορείτε να βεβαιωθείτε πως από τη δική σας πλευρά βρίσκονται όλα υπό έλεγχο κι έπειτα να θέσετε όρια και στους άλλους. Σαφώς και η από κοινού μέριμνα για όλα αυτά που βιώνουμε, αποτελεί ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους σαν μια ομάδα, αλλά πώς θα υπάρξει μια ομάδα ανθρώπων όταν ο καθένας δε σκέφτεται πρώτα τον εαυτό του;