Όταν εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ κρασιού και εποχής, η σκέψη πηγαίνει αμέσως στις κλασικές επιλογές ερυθρού οίνου, στις οποίες δείχνουμε την προτίμησή μας τον χειμώνα - όταν οι μέρες μικραίνουν, οι νύχτες γίνονται πιο μεγάλες και η θερμοκρασία, πιο χαμηλή. Τότε είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε ένα κρασί εκτός ψυγείου. Σε μια πρόσφατη έρευνα για τα καλοκαιρινά κρασιά, το πόρισμα ήταν ότι τα λευκά και τα ροζέ με δροσερή και φρουτώδη δομή, που έχουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα υπολειπόμενων σακχάρων ώστε να αποκαλούνται «ξηρά», είναι πλέον τα πιο αγαπημένα των καταναλωτών. «Για την απόλαυση ενός κρασιού, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η επιλογή κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε ποικιλίες με ένα φρουτώδες μπουκέτο», τόνιζε το εισαγωγικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχουν επίσης μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που παραμένει κάτω από το όριο του 12%, αν είναι δυνατόν.
Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του Marketing Psychology εστιάζει αποκλειστικά στην προώθηση των οίνων του καλοκαιριού. Ο σχεδιασμός της ετικέτας είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός μπουκαλιού: καλοκαιρινές εικόνες, λουλούδια, άνθη και απαλά παστέλ χρώματα προκαλούν την απόλαυση κάτω από τον καυτό ήλιο. Και φυσικά, καθώς οι ζεστές μέρες απαιτούν κάτι δροσερό και φρουτώδες στο ποτήρι μας, αυτό ακριβώς προσφέρει η βιομηχανία οίνου στους πελάτες της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
“L ‘ Esprit du lac”
Για το “L ‘ Esprit du lac”, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη επιλέγει ποικιλίες με βάση την ηλικία, τη φυσική τους έκθεση και την ποιότητα της πρώτης ύλης από αμπελώνες άνω των 30 ετών. Το όνομά του παραπέμπει στις λίμνες του Αμυνταίου, την περιοχή προέλευσης του κρασιού. Οι τέσσερις λίμνες του οροπεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αμπελουργία, καθώς η παρουσία τους εξισορροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες της περιοχής.
Το καλύτερο pairing; Μία εκδρομή στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι για να φάτε το tartare μόσχου που σερβίρεται στο οινοποιείο αλλά για να δείτε και όλες τις προτάσεις food & wine pairing που συνεχώς ανανεώνονται από τη chef Κυριακή Φωτοπούλου.
“Alma”
Το “Alma”, το νέο ροζέ του Κτήματος Παυλίδη, παίρνει το όνομά του από τη μετάφραση της λέξης «ψυχή» στα ισπανικά. Τα σταφύλια του προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος στην Περιχώρα, στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, σε πλαγιές που αρχίζουν στα 280 μ. και φτάνουν μέχρι τα 450 μ.
Ένα ροζέ που μπορεί εύκολα να συνοδεύσει γαριδομακαρονάδες με ωραίες, απαλές σάλτσες με πιπεράτη ένταση.
“Τέχνη Αλυπίας”
Το ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» από το Κτήμα Τέχνη Οίνου είναι ένα σαγηνευτικό ανοιχτό ροζέ με λαμπερές πορτοκαλί ανταύγειες. Δεν υπάρχει έκρηξη αρωμάτων, όπως μάλλον θα περίμενε κάποιος, αλλά ένα γοητευτικό μακρόσυρτο «ψιθύρισμα» λευκών φρούτων και εσπεριδοειδών. Γευστικά εμφανίζει σώμα τόσο όσο για πολλά από τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, αφού σε αυτό συνδράμει και η δροσιστική του οξύτητα. Είναι ένα εκφραστικό κρασί με έμφαση στο φρούτο, που απολαμβάνεται από όλους.
Κάντε food pairing με σπαγγέτι με γαρίδες, λεμόνι και μάραθο.
“Magoutes”
Το Magoutes ροζέ 2022 από το boutique Οινοποιείο Μαγκούτες στην περιοχή Γεράνεια καλλιεργείται στον ορεινό αμπελώνα (Δερβένι) στα 910 μέτρα σε απόκρημνα και δύσβατα αμπελοτόπια. Το Μοσχόμαυρο με 10% και το Ξινόμαυρο 90% αποδεικνύουν ένα πολυ ενδιαφέρον ταίριασμα. Εάν προσθέσουμε και το terroir της Σιάτιστας,η έννοια του εγχώριου cool climate επαναπροσδιορίζεται. Στην ένταση στο στόμα ένα ατελείωτο παιχνίδισμα μεταλλικής δύναμης και όγκου τυλίγεται από τραγανή οξύτητα μαζί με πολύ όμορφα φινιρισμενα αρώματα από κόκκινα φρούτα και άγουρου καρπουζιού.
Ένα καθαρά γαστρονομικό ροζέ που θα μπορούσε εύκολα να σερβιριστεί και ως aperitivo σε μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά.
“4-6h”
Το “4-6h” της Γαίας ήρθε να συμπληρώσει τη «ροζέ αναζήτηση» που ξεκίνησε η Gaia Wines πριν από χρόνια με το μεγάλο του «αδερφάκι», το “14-18h”. Όπως επισημαίνει το οινοποιείο, καλύτερα να του συμπεριφερθείτε σαν να είναι λευκό, αφού οι διαφορές στον συνδυασμό του με ένα καλοκαιρινό πιάτο είναι λίγες.
Προτιμήστε το με τηγανητά ψάρια ή -ακόμη καλύτερα- με ψάρια που έχουν περάσει από ελαφρύ και προσεγμένο κάπνισμα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023