fbpixel

Search icon
Search
Rochelle Canteen & St John redefined: Η μεταμόρφωση της σύγχρονης Βρετανικής γαστρονομίας
TASTE

Rochelle Canteen & St John redefined: Η μεταμόρφωση της σύγχρονης Βρετανικής γαστρονομίας

Η ιστορία δύο εστιατορίων στο Λονδίνο παραδίδει μαθήματα αυθεντικότητας


Όταν έχεις ένα όραμα, είναι απαραίτητο να ακούσεις το ένστικτό σου. Τότε, θα ξεκινήσεις να εξοπλίζεσαι με γνώσεις και το πάθος σου θα σου χαρίζει κίνητρο να συνεχίσεις. Αυτό έκαναν πράξη και οι Margot and Fergus Henderson, ένα ζευγάρι με βαθιά αγάπη και σεβασμό για την τροφή. Η επανάσταση είναι στο DNA τους, δίνοντάς του τη δύναμη να εγκαταστήσουν δύο πρωτότυπα εστιατόρια στην καρδιά του Λονδίνου. Tα γαστρονομικά τους δημιουργήματα, "St. JOHN" στο Smithfield και "Rochelle Canteen" στο Ανατολικό Shoreditch, κατάφεραν να μεταμορφώσουν το μαγειρικό Βρετανικό σκηνικό, εμπνέοντας μια γενιά σεφ να αλλάξουν πλεύση. Η υψηλή ποιότητα στην πρώτη ύλη, αλλά και η έντονη δημιουργική φαντασία τους πρόσφερε το κλειδί, για να αγγίξουν την κορυφή. 

Η κοινή αγάπη

gastronomy.jpg
Margot κσι Fergus Henderson, Charlie Cummings, GQ Magazine

Από μικρή ηλικία, και οι δύο είχαν μυηθεί στην ιεροτελεστία του "dining". Επιμελώς φροντισμένες τραπεζαρίες, με πρωταγωνιστές τα frog's legs και τα πορτοκάλια φλαμπέ και τα εκλεπτυσμένα τους αρώματα να κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα. Με διαφορετικές καταβολές, το κοινό όνειρο για το φαγητό τους ένωσε. Ο Fergus Henderson γεννήθηκε σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στο Chelsea του δυτικού Λονδίνου το 1963, ενώ η Margot Clayton γεννήθηκε 11.000 μίλια μακριά και ένα χρόνο αργότερα στα προάστια του Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Το ενδιαφέρον της νεαρής τότε Margot προς τη ζαχαροπλαστική, την οδήγησε στην παρασκευή γλυκών εδεσμάτων, με κύριο πρωταγωνιστή την λευκή ζάχαρη. Η μητέρα της έγραψε βιβλία για εστιατόρια στο Wellington και το Christchurch, στοιχείο που της χάρισε Ο Fergus ζούσε σε μια οικογένεια με πλήθος όμορφων και ρομαντικών αναμνήσεων, συνδεδεμένων άρρηκτα με το φαγητό. Οι γονείς του, και οι δύο αρχιτέκτονες, εμπνεύστηκαν από τα ιταλικά βιβλία μαγειρικής της Marcella Hazan και τα ταξίδια που έκαναν στη Γαλλία. 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Margot ζούσε στο Λονδίνο και δούλευε στα πιο μοντέρνα εστιατόριά του, όπως το The Eagle, το πρώτο γαστρονομικό εστιατόριο του Λονδίνου, και το κοντινό Quality Chop House. Εν τω μεταξύ, ο Fergus είχε ολοκληρώσει επτά χρόνια σπουδών στην Architectural Association, αλλά όλο και πιο οικείος στην κουζίνα, μετατράπηκε σε σεφ με αυστηρές πεποιθήσεις. Τότε, έφτασε η στιγμή που γνώρισε τη Margot.

Σε πρώτο πλάνο η υψηλή ποιότητα

image-eYugq.jpg
Rochelle Canteen, photo: Jael Marschner

Το "Rochelle Canteen" δημιουργήθηκε από τις Melanie Arnold και Margot Henderson το 2004. Στεγάζεται στο μετασκευασμένο υπόστεγο ποδηλάτων του παλιού σχολείου Rochelle, με θέα τα δέντρα του Arnold Circus και με εξωτερικά τραπέζια για τις όμορφες ηλιόλουστες μέρες. To χαρακτηριστικό, το οποίο τονίζουν αρκετοί επισκέπτες, αλλά και αγαπημένοι φίλοι των ιδρυτριών του είναι η γοητευτική ιδιωτικότητα της τοποθεσίας του. Μοιάζει σαν έναν μικρό κρυμμένο θησαυρό. Είναι απλό και διακριτικό. 

Ξεκίνησε ως coffee shop. Η Μαrgot και η Melanie διατηρούσαν την εταιρεία τροφοδοσίας τους και σέρβιραν νόστιμα γεύματα στους δημιουργικούς τύπους που νοίκιαζαν χώρους εργασίας στο ανακαινισμένο σχολικό κτίριο. Το ζευγάρι είχε ήδη συνεργαστεί και διατηρούσε το French House Dining Room στο Soho με τους συζύγους τους, Fergus και Jon, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν το restaurant "St. John". 

299815968-465964255398463-461707053842538937-n.jpg


Το στοιχείο, το οποίο διακρίνει την γαστρονομική του ταυτότητα είναι η εποχικότητα στην πρώτη ύλη. Κυριαρχεί το traditional comfort food σε περίτεχνα μπλε και λευκά ή minimal white πορσελάνινα πιάτα. Χαρακτηριστικές γεύσεις από το main menu είναι: σούπα παντζαριού, γιαούρτι και φουντούκια, χοιρινή κοιλιά σχάρας, φαγόπυρο και λάχανο, αλλά και μάγουλα μπακαλιάρου, δεντρολίβανο και γαύρο. 

Το εστιατόριο "St. John" ανοίγει τον Οκτώβριο του 1994 στο πρώην καπνιστήριο στην οδό St. John 26. Η εξέλιξή του είναι θετική και δύο χρόνια μετά, ο Trevor αρχίζει να αγοράζει κρασιά απευθείας από καλλιεργητές στη Γαλλία, και έτσι γεννιέται η "St. JOHN Wines". Στη διάρκεια των χρόνων και έχοντας προμηθεύσει άλλα εστιατόρια με τα ολοένα και πιο διάσημα ψωμιά από προζύμι, ο φούρνος ξεπερνά την οδό St. John και αναζητείται μια νέα στέγη για την αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Σημαντικό ορόσημο στην πορεία του αποτελεί το έτος 2009, όταν το εστιατόριο κερδίζει ένα αστέρι Michelin, το οποίο διατηρεί από τότε.

st-john.jpg
St John

Στο menu του θα συναντήσουμε πλήθος exlusive γεύσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα: Ψητή γλώσσα με λεμόνι, Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ στη σχάρα με κόκκινο κρεμμύδι και ελιά, αλλά και ψητή αγριόπαπια, γογγύλια και μουστάρδα. 

Info: Rochelle Canteen: 16 Playground Gardens, London, Instagram: @rochellecanteen

St. John: 26 St John St, Barbican, London, Instagram: @st.john.restaurant