fbpixel

Search icon
Search
Rise & Shine: 8+1 τρόποι για να καταπολεμήσετε την πρωινή κούραση
WELLNESS

Rise & Shine: 8+1 τρόποι για να καταπολεμήσετε την πρωινή κούραση

Αλλάξτε συνήθειες, αλλάξτε ενέργεια


Όλοι έχετε παρατηρήσει μερικά πρωινά που απλώς δεν μπορείτε να ενεργοποιηθείτε και που το αίσθημα νωθρότητας σας κυριεύει. Ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί αρκετά -κάποιες ημέρες- η προσπάθεια για αναζωογόνηση δεν είναι επιτυχημένη ούτε μετά από μια τεράστια κούπα καφέ. Αντιθέτως, αυτή η συνήθεια μπορεί να σας κάνει νευρικούς, ανήσυχους και φυσικά να ρίξει την παραγωγικότητα στο ελάχιστο. Έτσι, ίσως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την πρωινή κόπωση και να συνεχίσετε τη μέρα σας με την ενέργεια που χρειάζεστε.

proini-kourasi-1.jpg

1. Αφήστε το ξυπνητήρι

Αυτό το αγαπημένο κουμπί πάνω από το ξυπνητήρι σας μπορεί να μην είναι -τελικά- τόσο χρήσιμο. Το να κοιμάστε 20 λεπτά παραπάνω κάνοντας έναν «κατακερματισμένο ύπνο» έχει συνέπειες. Δοκιμάστε αντιθέτως να ρυθμίσετε δυο ξυπνητήρια, ένα 90 λεπτά πριν την κανονική σας αφύπνιση κι ένα όταν θέλετε πραγματικά να ξυπνήσετε. Η θεωρία είναι ότι τα 90 λεπτά ύπνου που παίρνετε μεταξύ των αναβολών θα είναι ένας πλήρης κύκλος ύπνου, επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε μετά την κατάσταση REM, αντί για κατά τη διάρκεια.

2. Πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό

Η κόπωση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα αφυδάτωσης, ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις. Έτσι, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας, αλλαγές στη γνωστική ικανότητα και διαταραχές της διάθεσης. Αφήστε ένα ποτήρι νερό να φρεσκάρει ολόκληρο το σώμα σας προτού κινηθείτε. Αυτή η συνήθεια θα σας δώσει στη στιγμή το απαραίτητο boost.

3. Τεντώστε το σώμα σας με γιόγκα

Υπάρχει ένας βασικός λόγος που νιώθετε τόσο ωραία όταν τεντώνετε το σώμα σας το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας -και πιο συγκεκριμένα στον ύπνο REM- οι μύες σας παραλύουν κι επανενεργοποιούνται απελευθερώνοντας ενδορφίνες που διεγείρουν την ενέργεια. Μόλις 25 λεπτά yoga έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

proini-kourasi-2.jpg

4. Βουτήξτε το πρόσωπό σας με νερό

Η μαγική λέξη είναι το κρύο ντους. Εάν παρόλα αυτά δε θέλετε να εντάξετε αυτό το tip στη μέρα σας, μπορείτε απλώς να βρέξετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό για να «σηματοδοτήσετε» μια αλλαγή θερμοκρασίας στο σώμα σας. Η ενέργεια που θα νιώσετε είναι σίγουρα μοναδική.

5. Φάτε πρωινό ή και όχι

Πολλοί ειδικοί λένε πως όταν ξυπνάτε πρέπει να καταναλώνετε πρωινό, ενώ άλλοι πάλι εξακολουθούν να πιστεύουν πως το intermittent fasting είναι η καλύτερη επιλογή για το σώμα σας. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξετάσετε ξανά ποια προσέγγιση ταιριάζει σε εσάς προσωπικά. Παρόλα αυτά, όποια ώρα και αν επιλέξετε να το καταναλώσετε δημιουργήστε ένα πρωινό που καταπολεμά την κόπωση. Επειδή αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για ώρες, η σωστή επιλογή είναι κρίσιμη για το πρωί σας. Προσεγγίστε έναν συνδυασμό τροφών όπως άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

6. Αποφύγετε τη ζάχαρη μέχρι το μεσημεριανό γεύμα

Είδη ζάχαρης όπως γλυκά ροφήματα καφέ, αρτοσκευάσματα και δημητριακά πρωινού μπορούν να οδηγήσουν στην κλασική αύξηση του σακχάρου στο αίμα που σας αφήνει να νιώσετε απόλυτα κουρασμένοι. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις ετικέτες διατροφής για να δείτε πόση ζάχαρη παίρνετε στο πρωινό και μειώστε την όπου είναι δυνατόν.

proini-kourasi-3.jpg

7. Πίνετε λιγότερο καφέ

Ναι, καλά ακούσατε! Αν και ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, η αυξημένη κατανάλωσή του το πρωί μπορεί έμμεσα να συμβάλει στην αύξηση της κόπωσης αργότερα στην ημέρα. Πειραματιστείτε για μερικές ημέρες και μην περιμένετε τα τέλεια αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ακόμη, αποφύγετε τις μεγάλες κούπες καθώς σας κάνουν να επιθυμείτε μεγαλύτερη ποσότητα.

8. Περπατήστε

Το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματός σας, οδηγώντας σε βελτιωμένο ύπνο και, συνεπώς σε αυξημένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, το να περνάτε χρόνο στη φύση σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζωντανοί. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα θέλετε να ξυπνήσετε στη στιγμή, κάντε έναν μικρό περίπατο.

9. Αντιμετωπίστε το άγχος σας

Είναι πιθανό τα αρνητικά συναισθήματα για τη δουλειά σας ή για τους στρεσογόνους παράγοντες στο σπίτι σας να ρίχνουν την ενέργειά σας υπό του μηδενός. Μπορεί, λοιπόν, να μην μπορείτε να διορθώσετε ορισμένες καταστάσεις από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μόλις τις αναγνωρίσετε ως πηγή ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, μπορείτε να κάνετε μικρά βήματα για να απομακρυνθείτε από αυτές. Θα δείτε πως μόλις ξεκινήσετε να αγαπάτε την καθημερινότητά σας, τα πρωινά σας, θα μοιάζουν όλο και πιο όμορφα.