fbpixel

Search icon
Search
Retro Walking: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που προσφέρει το περπάτημα προς τα πίσω
HEALTH

Retro Walking: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που προσφέρει το περπάτημα προς τα πίσω

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τα πολλά health benefits που προκαλεί


Οι περισσότεροι από εμάς, που απολαμβάνουμε το πρωινό ή το απογευματινό μας περπάτημα, το κάναμε προς μια κατεύθυνση, και αυτή ήταν προς τα εμπρός. Σε περίπτωση, όμως, που πιστεύατε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, κάνατε λάθος!

Χάρη στο TikTok, ανακαλύψαμε ένα νέο 'way of walking', γνωστό και ως «ρετρό περπάτημα». Αν και είναι τάση στα social media αυτή τη στιγμή, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές διαφημίζουν τα οφέλη του εδώ και χρόνια. Είναι ένας τρόπος χαμηλού αντίκτυπου για να κάψετε θερμίδες, να δυναμώσετε τα πόδια σας, να δοκιμάσετε τον συντονισμό σας και ακόμη και να βελτιώσετε τον πόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα προνόμια του backward walking και γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε...

Είναι ιδανικό για άτομα κάθε ηλικίας

Το περπάτημα προς τα πίσω είναι ένας υποτιμημένος τρόπος για να ενεργοποιήσετε τους γλουτούς, τις κνήμες και τους μυς στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Επιπλέον, μετριάζει τον αντίκτυπο κάθε βήματος, μειώνοντας τη δύναμη που ασκείται στα γόνατα και στο κάτω μέρος της πλάτης, κάνοντας το κατάλληλο για άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης.

shutterstock-1655474197.jpg

Θα ενεργοποιήσετε διαφορετικούς μύες

Το περπάτημα προς τα πίσω απαιτεί να στέκεστε πιο ίσια από ό,τι όταν περπατάτε προς τα εμπρός. Αντιστρέφοντας τον βηματισμό σας, θα δημιουργήσετε μια νέα πρόκληση για τους μυς της κοιλιάς, των κάτω άκρων και της πλάτης. Θα παρατηρήσετε, επίσης, ότι οι γλουτιαίοι μύες σας -οι μεγάλοι μύες του γλουτού σας- κάνουν περισσότερη δουλειά, όπως και οι μυς της γάμπας. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Θα βοηθήσει τα άτομα με τραυματισμούς

Αν έχετε προβλήματα με το τρέξιμο ή το γόνατο, συνήθως νιώθετε έναν μικρό πόνο ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. Το τρέξιμο προς τα πίσω μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Σύμφωνα με μια μελέτη της BMC, μετά από ένα πρόγραμμα αναδρομικού βαδίσματος έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του πόνου και της λειτουργικής αναπηρίας σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν με τον τυπικό τρόπο. 

Θα προκαλέσει την ευλυγισία σας

Πολλοί από εμάς καθόμαστε όλη την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε συσπειρωμένους, περιορισμένους μύες. Οι καμπτήρες του ισχίου μας, ή οι μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού και στο μπροστινό μέρος του ισχίου, γίνονται πιο σφιχτοί. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, τεντώνουμε αυτόν τον ιστό - οδηγώντας σε μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία συνδέεται με βελτιωμένη σωματική απόδοση, αυξημένη ροή αίματος στους μύες και μειωμένο κίνδυνο τραυματισμών.

shutterstock-1463525645.jpg

Θα βελτιώσει το βάδισμα και την ισορροπία σας

Το ρετρό περπάτημα είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τον νευρομυϊκό μας προγραμματισμό. Μάλιστα, μόλις 20 ή 30 μέτρα είναι συχνά αρκετά για να δείτε τη διαφορά.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο της ισορροπίας, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρούμε την ισορροπία μας μέσω τριών μεγάλων συστημάτων: τα μάτια μας, τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, δεν μπορούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστούμε στα άλλα δύο συστήματα αντ' αυτού, οξύνοντας την ικανότητά τους να μας κρατούν όρθιους. 

Πώς να το ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας

Δεν υπάρχει διάδρομος; Κανένα πρόβλημα: επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Ιδανικό θα ήταν να το κάνετε σε ομάδες και συγκεκριμένα δύο-δύο αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον, και ο ένας από αυτούς περπατάει προς τα πίσω, ενώ ο άλλος περπατάει προς τα εμπρός για έξτρα ασφάλεια.

Extra tip: Μην ξεχνάτε πως το backward walking αποτελεί work in progress και θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο για να το συνηθήσετε. Μην αποθαρρυνθείτε αν στην αρχή μπορέσετε να το κάνετε μόνο για λίγα μέτρα - με την εξάσκηση θα μπορείτε να προσθέτετε όλο και παραπάνω!