fbpixel

Search icon
Search
Regards Vénitiens: Ο Νίκος Αλιάγας εκθέτει μια σειρά από φωτογραφίες με έμπνευση από τη Βενετία
ARTS & CULTURE

Regards Vénitiens: Ο Νίκος Αλιάγας εκθέτει μια σειρά από φωτογραφίες με έμπνευση από τη Βενετία

Στο Fondazione dell' Albero d' Oro


Το Fondazione dell'Albero d'Oro παρουσίασε μόλις το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για το 2023, με κορυφαία στιγμιότυπα που περιλαμβάνουν τις φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα και μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Nicolò Manucci. Για 3η χρονιά, το Palazzo Vendramin Grimani θα εγκαινιάσει τη σεζόν τον Φεβρουάριο με τον δικό μας Έλληνα παρουσιαστή και φωτογράφο. 

"Regards Vénitiens" είναι ο τίτλος μιας έκθεσης που προέρχεται από ένα artist-in-residence πρόγραμμα με έδρα τη Βενετία, στο οποίο συμμετείχε ο υπέροχος Νίκος, μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2022. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη, με την ευκαιρία της Biennale Architettura, πρόκειται να είναι η σειρά του Nicolò Manucci: Ενός Βενετού στην Αυλή των Mughal του 17ου αιώνα - η πρώτη έκθεση για τις μεγάλες περιπέτειες του συγγραφέα και ταξιδιώτη.

Artist-in-residence programme 

2-FxM4J.jpg
Fondazione dell' Albero d' Oro

Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αυτού που διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2022, ο Νίκος Αλιάγας ταξίδεψε στα βενετσιάνικα σοκάκια συναντώντας τους κατοίκους της πόλης, που πάντα προσπαθούν να αποφύγουν τους φακούς των τουριστών. O ίδιος αναζητά με τον φακό του την ιδιαίτερη καθημερινότητα και τη μοναδική θέα της Βενετίας και των στενών της, επιτρέποντας στις εικόνες να αφηγηθούν τις ιστορίες όσων ζουν σε αυτά τα μέρη και τα «ζωντανεύουν». Οι φωτογραφίες του Αλιάγα είναι αυστηρά ασπρόμαυρες ενώ σ' αυτές, ο καλλιτέχνης εξερευνά τις αντιθέσεις, τον backlight φωτισμό και την κίνηση σε καρέ που απεικονίζουν τις ευθείες και καμπύλες γραμμές ενός προσώπου ή τη γωνία ενός στενού.

7-venise-nikos-aliagas-Zsvi0.jpg
Έκθεση Regards Vénitiens, by Nikos Aliagas
«Είναι ακόμα δυνατό να αυτοσχεδιάσεις στη Βενετία; Σε μια πόλη που φωτογραφήθηκε εκατομμύρια φορές από τόσα περαστικά μάτια;» «Ναι», απαντά ο καλλιτέχνης, «από τη στιγμή που υπάρχει ως προυπόθεση ότι η ίδια η Βενετία μας κοιτάζει και μας παρατηρεί».

Regards Vénitiens

3-ZyeUg.jpg
Fondazione dell' Albero d' Oro

Το Regards Vénitiens αποτελεί μέρος της φωτογραφικής ροής ενός project του Fondazione dell'Albero d'Oro, που ξεκίνησε για 1η φορά υπό την επίβλεψη του Patrick Tourneboeuf και του ίδιου του Ugo Carmeni της Βενετίας. Η έκθεση γίνεται έτσι ένα δομικό στοιχείο του πλούσιου προγράμματος του Fondazione, επιβεβαιώνοντας την αναγέννηση αυτού του ιστορικού τόπου σαν σημείο καλλιτεχνικής διάδοσης, ανταλλαγής και ανάδειξης.
Το Fondazione dell'Albero d'Oro στοχεύει να δώσει μια νέα πνοή στο Palazzo Vendramin Grimani, προσφέροντας τόσο στους Βενετούς όσο και στους επισκέπτες μια ποικίλη πολιτιστική προσφορά για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας και παραγωγής, επίσης μέσω της φόρμουλας artist-in-residence.

5-venise-nikos-aliagas-aywUO.jpg
Έκθεση Regards Vénitiens, by Nikos Aliagas

Το έργο του Αλιάγα, ακριβώς όπως αυτό του Bosco Sodi που παρουσιάστηκε το 2022 στο Palazzo Vendramin Grimani με τίτλο "What Goes Around Comes Around", συνδέεται στενά με τον αντίκτυπο της παραμονής του στη Βενετία. Οι φωτογραφίες του αποτελούν ένα σύνολο πρωτότυπων έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση του ιδρύματος.

Ο Νίκος Αλιάγας σε πρώτο πλάνο

autoritratto-nikos-aliagas-2022-yUFOv.jpg
Νίκος Αλιάγας

Γεννημένος από Έλληνες γονείς, ο Νίκος Αλιάγας έγινε Γάλλος υπήκοος σε ηλικία 18 ετών. Μετά την αποφοίτησή του στη Σύγχρονη Λογοτεχνία από τη Σορβόννη, εργάστηκε για το RFI και το Radio Notre-Dame πριν ενταχθεί στο Euronews. Πολύγλωσσος, δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, έχει αναφερθεί στην εκπομπή Union Libre στο France 2, υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση και συμμετείχε στο πρωινό πρόγραμμα NRJ και σε πολλές άλλες πρωινές και βραδινές ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ευρώπη.

Εργάζεται για το TF1 για πάνω από 20 χρόνια, παρουσιάζοντας δημοφιλή προγράμματα όπως το Star Academy και το The Voice, καθώς και πολλά άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα που έχουν φέρει στο προσκήνιο ορισμένους από τους κορυφαίους τραγουδιστές της Γαλλίας. 

Ο Νίκος Αλιάγας είναι και φωτογράφος. Τα έργα του εκτίθενται στο «L'épreuve du temps», τόσο στη Γαλλία (La Grande Arche, La Conciergerie, DIDAM in Bayonne, Christie's…) όσο και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Ελβετία, Ελλάδα…). Ένας φωτογράφος με ευγενική ματιά, ο Νίκος Αλιάγας προσφέρει μια άποψη του κόσμου που είναι γεμάτη ανθρωπιά, μέσα από χέρια και πρόσωπα που έχουν αυλακωθεί από το πέρασμα του χρόνου. καθημερινές στιγμές ή τοπία που αναδεικνύει μέσα από την αντιθετική χρήση του μαύρου και του λευκού. Δείχνοντας ενσυναίσθηση με τα θέματα που φωτογραφίζει, με καλλιτεχνική ευαισθησία που πλησιάζει αυτή του Σαλγκάδο, της Κουντέλκα και του Αρτίκου, ο Νίκος Αλιάγας επιδιώκει να αποτυπώσει την ουσία των ανθρώπων, το μυστήριο της ύπαρξής τους. Δημιουργίες του έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο του καλλιτέχνη L'épreuve du temps (2018), που εκδόθηκε από την La Martinière. Η φωτογραφία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καριέρας του Νίκου Αλιάγα εδώ και πολλά χρόνια, όπως επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις που φιλοξενούν κάθε χρόνο τα έργα του, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Προσκαλείται τακτικά να συμμετάσχει σε μεγάλα έργα, όπως η ευχετήρια κάρτα της πόλης του Παρισιού, η πολιτιστική εκστρατεία προστασίας της Amis du Louvre ή το ημερολόγιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού.

Info: Το πρόγραμμα του Fondazione dell'Albero d'Oro 2023 θα ξεκινήσει με την έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Νίκου Αλιάγα που καλύπτει περισσότερα από 400 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο και στην αυλή του Palazzo Vendramin Grimani. Η έκθεση, με τίτλο "Regards Vénitiens", θα διαρκέσει από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2023.