fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα ενημερωθείτε για τα νέα δικαιώματά σας στον εργατικό τομέα εν μέσω κορωνοϊού
LIFE & CAREER

Πώς θα ενημερωθείτε για τα νέα δικαιώματά σας στον εργατικό τομέα εν μέσω κορωνοϊού

Ο εξειδικευμένος δικηγόρος Ανδρέας Μιχαήλος απαντά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης


Είναι γεγονός ότι οι ημέρες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερες και ανεπανάληπτες. Όλοι προσπαθούμε να κρατηθούμε δυνατοί στη νέα καθημερινότητα που μας περιβάλλει, ενώ παράλληλα έχουμε ανάγκη να προσαρμοστούμε στις καινούριες συνθήκες που επιβάλλει η επικαιρότητα. Μπορεί ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας της κοινωνίας ενάντια σε όλα αυτά που περνάμε, ωστόσο ας μην ξεχνάμε και όλους αυτούς που είναι στην οπισθοφυλακή, αλλά εξαιρετικά πολύτιμοι σε όλους μας, μιας και αποτελούν χρήσιμους συμβούλους στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα.

Το δικηγορικό γραφείο ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, για την εξειδίκευσή του στο Εργατικό Δίκαιο. Καθώς, λοιπόν, δοκιμάζονται οι κοινωνικές δομές και οι εργασιακές σχέσεις μας, άνθρωποι σαν τον Ανδρέα Μιχαήλο αποτελούν σημείο αναφοράς για να αντλήσουμε αξιόπιστη πληροφόρηση για το σήμερα και το αύριο των εργασιακών σχέσεων, μετά τον COVID1-19. 

Εμείς συνομιλήσαμε μαζί του για ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που επικρατούν πλέον στον εργασιακό τομέα, ενώ αναζητήσαμε όλους τους καινούριους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να ενημερωθεί ένας εργοδότης, αλλά κι ένας εργαζόμενος για τα δικαιώματά του αυτή την περίοδο. Παράλληλα, μάθαμε περισσότερα για τον ίδιο και το έργο του μέσα από μια επισκόπηση των προσωπικών επαγγελματικών του εμπειριών κι ενδιαφερόντων. 

Ανδρέα, ποια είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν έναν εργατολόγο σήμερα;

Οι καινούριες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και που αναπροσαρμόζονται καθημερινά. Η άδεια ειδικού σκοπού, η αποζημίωση των 800€, η τηλεργασία, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η εκ περιτροπής απασχόληση, μπήκαν στην καθημερινότητα εργοδοτών κι εργαζομένων και υπάρχει ανάγκη για έγκαιρες κι έγκυρες συμβουλές.

Η μάχιμη άσκηση της δικηγορίας είναι κατεξοχήν κοινωνικό επάγγελμα. Οι κραδασμοί της κοινωνίας επηρεάζουν τη δικηγορική πρακτική. Σίγουρα αναδεικνύεται η αξία της συμβουλευτικής δικηγορίας, γιατί όσα θεωρούσαμε δεδομένα μεταλλάσσονται, οπότε έχουμε ανάγκη αξιόπιστης νομικής συνδρομής. Είναι μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί και η σύγχρονη τεχνολογία στην παροχή νομικών συμβουλών.

Με κλειστά τα δικαστήρια πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι συμβουλές;

Ακριβώς επειδή τα δικαστήρια είναι κλειστά, αναδεικνύεται πιο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη για εξωδικαστική συμβουλευτική. Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και πρέπει να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά. Οι εργοδότες ζουν την αγωνία να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, οπότε είναι κρίσιμο να γνωρίζουν ποιες διευκολύνσεις τους παρέχει η έκτακτη νομοθεσία.

Η ζωή, με έναν νέο ρυθμό μεν, συνεχίζεται παρά τον COVID-19 και συνεπώς υπάρχουν θέματα προς επίλυση. Άλλωστε, οι εργατικές υποθέσεις συχνά λύνονται με εξωδικαστική διαπραγμάτευση. Ο χειρότερος συμβιβασμός πολλές φορές είναι προτιμότερος από το καλύτερο αποτέλεσμα μιας δικαστικής διαμάχης από άποψη ψυχολογικής επιβάρυνσης και οικονομικού κόστους.

shutterstock-1045035766.jpg

Είναι εφικτή η εξ αποστάσεως παροχή νομικών υπηρεσιών;

Η ομάδα που έχουμε στήσει στην ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ διακρίνεται από τη σύγχρονη θεώρηση της δικηγορίας και την απόλυτη επικέντρωση στο να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών και πελατών της. Έτσι, είμαστε σε θέση να παρέχουμε δικηγορικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας και για αυτό παραβρισκόμαστε σε ραδιοφωνικές δημοσιογραφικές προκειμένου να ενημερώνουμε το κοινό για τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων λόγω του COVID-19, τις τρέχουσες εξελίξεις και να απαντάμε σε ερωτήματα των ακροατών. Επιπλέον, αρθρογραφούμε σε ειδησεογραφικά διαδικτυακά sites και φροντίζουμε να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας με κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας και με την παροχή online εργαλείων.

Το Εργατικό Δίκαιο λοιπόν γίνεται ψηφιακό;

Το εργατικό δίκαιο είναι ζωντανό και οφείλει να συμβαδίζει με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από αξιόπιστους συμβούλους για να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις της εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών και οι τηλεργαζόμενοι στις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν ίσως και περισσότερα δικαιώματα από τον εργαζόμενο της βιομηχανικής περιόδου. Σίγουρα η ευέλικτη απασχόληση με τη μορφή της εξ αποστάσεως εργασίας δίνει επαγγελματικές ευκαιρίες στους γονείς που έχουν τη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά και οι νέοι εργαζόμενοι έχουν κατά τεκμήριο περισσότερες τεχνολογικές δεξιότητες για να διεκδικήσουν υψηλότερες αποδοχές στην ψηφιακή εποχή της εργασίας.

Ποιο είναι το μυστικό για μία αξιόπιστη νομική συμβουλή ή εξωδικαστική επίλυση μιας διαφοράς;

Η κατανόηση των πραγματικών συνθηκών από τις οποίες προέκυψαν οι προς επίλυση νομικές διαφορές.

Είναι ανταγωνιστικό επάγγελμα η δικηγορία;

Είναι βαθιά ανθρωπιστικό επάγγελμα. Ο μοναδικός αντίπαλος είναι ο εαυτός μας. Επέλεξα να εξειδικευτώ στις εργατικές διαφορές, γιατί κάθε πλευρά, τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης, έχει το δίκιο της και παλεύει σθεναρά για να το αποδείξει. Το να ισορροπήσεις πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί είναι πραγματικά νομική πρόκληση.

Ποια είναι τα προσωπικά σου επαγγελματικά σχέδια;

Πιστεύω στις συνέργειες διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ πλαισιώνεται από σταθερές συνεργασίες με συμβολαιογράφο, λογιστή, σύμβουλο επιχειρήσεων και μηχανικό. Ήδη δραστηριοποιούμαστε στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στη Νάουσα. Θα ήθελα να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο παροχής νομικών υπηρεσιών που θα εμπνέεται από κοινές αρχές και θα λειτουργεί κοντά στον πελάτη.

shutterstock-334043420.jpg

Πώς είναι να ασχολείστε με τα προβλήματα και τις άσχημες καταστάσεις που βιώνουν οι πελάτες σας;

Για να παρέχεις αποτελεσματική νομική συμβουλή, πολλές φορές είναι απαραίτητο να μη γίνεσαι μέρος του προβλήματος που βιώνουν οι πελάτες, αλλά να προτείνεις τη διέξοδο. Η ικανοποίηση του πελάτη ανατροφοδοτεί τον δικηγόρο και τον κάνει σοφότερο για τις επόμενες υποθέσεις.

Αν σε ρωτούσα «Ποιο είναι το αγαπημένο σου κινηματογραφικό δικαστικό δράμα» ποια θα ήταν η απάντηση;

«Η Ετυμηγορία» (The Verdict) του Σίντνεϊ Λουμέτ, με τον εξαιρετικό Πολ Νιούμαν, στον ρόλο του δικηγόρου.

Βιβλίο;

Όλα τα δικαστικά μυθιστορήματα του Αμερικάνου Τζον Γκρίσαμ, αλλά και το πρόσφατο «Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη που είναι πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα.

Ποιο είναι το μότο σου;

"Open and try", όπως γράφει η θήκη στα γάντια της πυγμαχίας.

Αbout

d9a8734-lr-pt2eB.jpg

Ο Ανδρέας Μιχαήλος είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω με Μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και νομικός εκπρόσωπος εργαζομένων σε ζητήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας με μεγάλη εμπειρία. Η ΜΙΧΑΗΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005 και παρέχει νομικές υπηρεσίες εκπροσωπώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δικαστικές και εξωδικαστικές υποθέσεις για όλους τους τομείς του δικαίου.

Διευθύνσεις: Θεσσαλονίκη / Φράγκων 6-8 / T 2310 242 217 | Σέρρες / Υψηλάντου 1/ Τ 23210 20377 | Νάουσα / Ζαφειράκη 57 / T 2332 503 170

Site: www.andreasmichailos.gr

E-mail: info@andreasmichailos.gr