fbpixel

Search icon
Search
Πώς να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας με 5 εύκολα βήματα
WELLNESS

Πώς να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας με 5 εύκολα βήματα

Μην ανησυχείτε, μπορείτε να το κάνετε χωρίς καμία δυσκολία!


Οι λεκέδες στην οθόνη του laptop ή του σταθερού υπολογιστή σας έχουν αρχίσει να σας ενοχλούν; Μήπως οι μουντζούρες στην επιφάνεια εργασίας σας δυσκολεύουν την ευκρίνεια; Τότε ήρθε η ώρα να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας. Ο καθαρισμός της μπορεί να μοιάζει με μια αγχωτική διαδικασία που θα μπορούσε ακόμα και να καταστρέψει τον υπολογιστή σας, αλλά με τα κατάλληλα υλικά και προφυλάξεις, γίνεται πανεύκολη!

Διαβάστε παρακάτω πώς...

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την οθόνη του υπολογιστή σας;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: αν πρόκειται για φορητό υπολογιστή που μένει κλειστός τις περισσότερες φορές, πόσο σκονισμένο είναι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται και πόσο συχνά μετακινείται ή χρησιμοποιείται. Ένα laptop που χρησιμοποιείται ελάχιστα σε έναν χώρο χωρίς σκόνη και παραμένει κλειστό τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να καθαριστεί πολύ λιγότερο από έναν σταθερό υπολογιστή σε ένα σκονισμένο γραφείο. 

Όπως και να έχει, όμως, θα καταλάβετε πότε η οθόνη σας χρειάζεται καθαρισμό. Όταν η σκόνη, οι λεκέδες και τα δακτυλικά αποτυπώματα αρχίσουν να γίνονται αισθητά, είναι καιρός να καθαρίσετε την οθόνη σας. Είναι σημαντικό να μην το αμελείτε, καθώς η σκόνη και οι λεκέδες μπορεί να κολλήσουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. 

shutterstock-1027254907.jpg

Τι θα χρειαστείτε

Δείτε τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας.

  • Τρία καθαρά και στεγνά πανιά μικροϊνών
  • Ζεστό νερό
  • Ξύδι (προαιρετικά)
  • Απολυμαντικά μαντηλάκια με 70% 2-προπανόλη (προαιρετικά)

Βήμα 1ο: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, πρέπει να απενεργοποιήσετε το pc σας. Αυτό συμβάλλει στην προστασία της συσκευής σας και μια μαύρη οθόνη δείχνει πιο καθαρά τη σκόνη και τους λεκέδες. Επίσης, αν ο υπολογιστής σας είναι ακόμα «ζεστός], αφήστε τον να κρυώσει πριν τον καθαρίσετε.

Βήμα 2ο: Σκουπίστε τη σκόνη

Στη συνέχεια, πάρτε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες και σκουπίστε την περιττή σκόνη ή τη βρωμιά που κάθεται επάνω στην οθόνη σας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πανί μικροϊνών (αντί για πανί πιάτων ή πετσέτα χεριών), καθώς δεν αφήνει χνούδια και δεν είναι τόσο «σκληρό» για την οθόνη σας όσο μπορεί να είναι άλλα υφάσματα.

Βήμα 3ο: Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί

Τώρα ήρθε η ώρα να καθαρίσετε λίγο βαθύτερα. Αν η οθόνη του υπολογιστή σας είναι γυάλινη, βρέξτε ελαφρά ένα πανί μικροϊνών σε αναλογία 1:1 από ζεστό νερό και ξύδι. Σκουπίστε απαλά την οθόνη από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν η οθόνη σας είναι LED ή LCD, χρησιμοποιήστε ένα πανί που έχει υγρανθεί με νερό. 

Είναι σημαντικό να μην μουλιάσετε το πανί σας σε υγρό, ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας, καθώς η περίσσεια νερού ή υγρασίας μπορεί να εισχωρήσει στα ανοίγματα και τις θύρες του υπολογιστή και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο εσωτερικό του.

shutterstock-2466970963.jpg

Βήμα 4ο: Απολυμαντικά μαντηλάκια

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι με απολυμαντικά μαντηλάκια (ισοπροπυλίου 70%). Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τις συσκευές Apple και είναι ένας τρόπος καθαρισμού σας χωρίς προετοιμασία. Εάν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, θα πρέπει να ελέγξετε ξανά ότι τα μαντηλάκια σας δεν είναι υπερβολικά υγρά. Αν είναι, στύψτε τα λίγο πριν τον καθαρισμό.

Βήμα 5ο: Αφήστε τον αέρα να την στεγνώσει

Τέλος, πάρτε ένα ακόμα πανί μικροϊνών (είναι το τελευταίο που θα χρειαστείτε). Με το καθαρό και στεγνό πανί, απομακρύνετε απαλά τις υπόλοιπες ραβδώσεις. Στη συνέχεια, αφήστε την οθόνη του υπολογιστή να στεγνώσει πλήρως στον αέρα πριν την ενεργοποιήσετε ξανά και τη χρησιμοποιήσετε. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά.