fbpixel

Search icon
Search
Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή σε 5 εύκολα βήματα
INTERIORS

Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή σε 5 εύκολα βήματα

Απαλλαγείτε από ό,τι σας ταλαιπωρεί


Έχει αρχίσει η οθόνη του υπολογιστή σας να γίνεται ανυπόφορη; Οι μουτζούρες στην επιφάνεια εργασίας σας καθιστούν δύσκολο να το δείτε καθαρά; Μάλλον ήρθε η ώρα να την καθαρίσετε! Η διαδικασία μπορεί να μοιάζει τρομακτική κι είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε - υπό περιπτώσεις - να καταστρέψει τον υπολογιστή σας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με τα κατάλληλα υλικά και τις απαραίτητες προφυλάξεις, θα γίνει όσο πιο εύκολη γίνεται.

Αναρωτηθείτε...

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε την οθόνη του υπολογιστή σας;

screenshot2022-02-15at10-42-3730modernhomeofficeideasthatwillhelpyouenjoyworkingfromhome-9daebeb06ffe4fc5a056061e3b7f4366.webp

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • Εάν πρόκειται για λάπτοπ που μένει κλειστό πιο συχνά,
  • Πόσο σκονισμένο είναι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται, 
  • Και, πόσο συχνά μετακινείται ή χρησιμοποιείται. 

Ένα λάπτοπ σε χώρο χωρίς σκόνη που παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται συχνά, θα χρειαστεί να καθαριστεί πολύ λιγότερο από έναν σταθερό υπολογιστή σε ένα γραφείο με σκόνη.

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και στο εξής θα γνωρίζετε πότε η οθόνη σας χρειάζεται τη μαγική clean day της! Όταν η σκόνη, η διαφόρου είδους βρωμιά και τα δακτυλικά αποτυπώματα αρχίζουν να γίνονται αισθητά. Είναι σημαντικό να μην αμελείτε τον καθαρισμό του υπολογιστή σας, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί σωστά. 

Τo clean...

Τι θα χρειαστείτε

Είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε τις μουντζούρες; Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεστε! 

  • Τρία καθαρά και στεγνά πανιά μικροϊνών
  • Ζεστό νερό
  • Ξίδι (προαιρετικά)
  • Μαντηλάκια απολύμανσης ισοπροπυλίου 70% (προαιρετικά)

How to 

2.webp

Βήμα πρώτο: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του, πρέπει να τον απενεργοποιήσετε. Αυτό βοηθά στην προστασία της συσκευής σας, ενώ μια μαύρη οθόνη δείχνει πιο καθαρά τη βρωμιά και κάθε είδος λεπτομέρεια. Επιπλέον, εάν ο υπολογιστής σας είναι «ζεστός», αφήστε τον να κρυώσει πριν τον καθαρίσετε.

Βήμα δεύτερο: Σκουπίστε τη σκόνη

Στη συνέχεια, πάρτε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες και σκουπίστε την περίσσεια σκόνη που υπάρχει στην οθόνη σας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα πανί από μικροΐνες (και όχι κάποιο των πιάτων ή μια πετσέτα χεριών), καθώς δεν αφήνει χνούδια και δεν είναι τόσο σκληρό για την οθόνη σας, όσο μπορεί να είναι άλλα υφάσματα.

Βήμα τρίτο: Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί

Τώρα ήρθε η ώρα για πιο deep cleaning. Εάν η οθόνη σας είναι γυάλινη, βρέξτε ελαφρά ένα πανί από μικροΐνες σε αναλογία 1:1 ζεστού νερού και ξιδιού. Σκουπίστε την απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη. Εάν είναι LED ή LCD, χρησιμοποιήστε ένα πανί που έχει εμποτιστεί με νερό.

Note: Πώς να διατηρήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας καθαρή περισσότερο

6.webp

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε την οθόνη σας καθαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να μην κάνετε ορισμένα πράγματα κατά τον καθαρισμό. Η αποφυγή αυτών των "don'ts" προστατεύει καλύτερα τη συσκευή σας.

Γι' αυτό μην:

1. Σκουπίζετε με κυκλικές κινήσεις: Μπορεί να δημιουργήσουν ανομοιόμορφη πίεση στην οθόνη σας και να την καταστρέψουν. Επιλέξτε μεγάλες κινήσεις ή σε σχήμα Ζ.

2. Χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά: Μην επιλέγετε λευκαντικό ή καθαριστικά με σπρέι για όλες τις χρήσεις στην οθόνη σας. Αυτές οι λύσεις καθαρισμού είναι πολύ «σκληρές» για μια επιφάνεια τόσο λεπτή (και τόσο πολύτιμη) όσο αυτή. 

3. Βάζετε τα νύχια σας ή ένα αιχμηρό αντικείμενο για να αφαιρέσετε σκληρούς λεκέδες: Η χρήση τους για να απομακρύνετε τη βρωμιά μπορεί, επίσης, να χαράξει σοβαρά την οθόνη σας. Αντίθετα, εφαρμόστε απαλή, ελάχιστη πίεση με το υγρό πανί σας για 15-30 δευτερόλεπτα και σκουπίστε την. Είναι σημαντικό να μην το μουλιάζετε σε υγρό, ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης, καθώς η υπερβολική ποσότητα νερού ή υγρασίας μπορεί να εισχωρήσει στα ανοίγματα και τις θύρες του υπολογιστή σας και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο εσωτερικό του.

Βήμα τέταρτο: Αντ' αυτού χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια ισοπροπυλίου

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι τα απολυμαντικά μαντηλάκια ισοπροπυλίου (70%). Αυτή η μέθοδος λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για συσκευές Apple και αποτελεί ένα εύκολο last-minute cleaning tip. Εάν το ακολουθήσετε, θα πρέπει να ελέγξετε ξανά ότι τα μαντηλάκια σας δεν είναι υπερβολικά υγρά. Εάν είναι, στύψτε λίγη υγρασία πριν τον καθαρίσετε.

Βήμα πέμπτο: Buff και Air-Dry

Τέλος, χρησιμοποιείστε ένα ακόμη πανί μικροϊνών (είναι το τελευταίο που θα χρειαστείτε, το υποσχόμαστε!). Με το καθαρό και στεγνό πανί, σκουπίστε απαλά τις υπόλοιπες ραβδώσεις. Στη συνέχεια, αφήστε την οθόνη να στεγνώσει πλήρως πριν την ενεργοποιήσετε ξανά. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου σας, αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά.