Κάνοντας μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, μπορεί κανείς να βρει με την πρώτη ματιά μία τεράστια ποικιλία από γαλακτοκομικά προϊόντα φτιαγμένα από ξηρούς καρπούς, δηλαδή αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους ή καρύδια. Είτε είστε vegetarian, είτε vegan, είτε παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα βρείτε σίγουρα εκείνο που σας ταιριάζει απόλυτα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Τι θα λέγατε, μάλιστα, εάν μπορούσατε και να το φτιάξετε μόνες σας πολύ εύκολα;
Ανακαλύψτε παρακάτω την ιδανική συνταγή που θα σας λύσει τα χέρια, η οποία είναι πεντανόστιμη και τέλεια για να σας γεμίσει ενέργεια και να συνοδεύσει κάθε σας πρωινό!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
- 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση: Βάλτε το φλιτζάνι με τους ξηρούς καρπούς σε νερό για να μουλιάσουν. Είναι σημαντικό το νερό να τους καλύπτει εντελώς μέσα στο δοχείο που θα επιλέξετε για αυτή τη διαδικασία. Έπειτα, σκεπάστε το με μία διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε το για τουλάχιστον 8 έως 12 ώρες. Μπορείτε να τους αφήσετε και μια μέρα ολόκληρη αν θέλετε, για πιο πλούσια γεύση. Μετά, σουρώστε τους, ξεπλύνετέ τους με φρέσκο νερό και βάλτε τους στο μπλέντερ μαζί με τα 2 φλιτζάνια νερό. Χτυπήστε τους καρπούς μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Κατόπιν, περάστε το μείγμα από μία σίτα πιέζοντας ελαφρά με το χέρι σας, ώστε να διαχωριστεί το υγρό από τον πολτό. Όταν στραγγίξει εντελώς θα πρέπει να σας μείνουν περίπου δύο φλιτζάνια υγρού. Αυτό είναι το γάλα σας και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και πέντε ημέρες!
Good to know
- Εάν περισσέψουν τρίμματα από ξηρούς καρπούς, μην τους πετάξετε. Μπορείτε να τους προσθέσετε είτε ως topping σε γλυκά, όπως κέικ ή βάφλες είτε ως γέμιση σε κρέπες με σοκολάτα. Σκέτη απόλαυση!
- Μπορείτε να φτιάξετε γάλα από οποιονδήποτε ξηρό καρπό επιθυμείτε και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Έτσι, δε θα χρειάζεται να ξέρετε πολλές και διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και να χάνεστε ανάμεσα σε βιβλία συνταγών και σημειώσεις. Αρπάξτε μερικά αμύγδαλα, καρύδια ή κάσιους και μπείτε στην κουζίνα!
- Οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη, αυξάνουν την καλή και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.
- Χωρίς να έχει πολλές θερμίδες, το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Επιπλέον, είναι και καλή πηγή ασβεστίου.
- Χρησιμοποιήστε κάθε γάλα από ξηρούς καρπούς στο πρωινό σας προσθέτοντας βρώμη, αποξηραμένα φρούτα ή δημητριακά.