fbpixel

Search icon
Search
Πώς να αποφύγετε τα πιο συχνά οικονομικά λάθη των millennials
LIFE & CAREER

Πώς να αποφύγετε τα πιο συχνά οικονομικά λάθη των millennials

Μερικά tips που θα σας λύσουν τα χέρια


Με τα ταξίδια αλλά και το lifestlye των σημερινών 20-something να αλλάζουν όλο και περισσότερο, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, και τις συνήθειες να γίνονται συνεχώς πιο απαιτητικές, οι millennials έχουν καταλήξει να έχουν μια αρκετά... περίεργη σχέση με τα χρήματα. Αυτό οφείλεται, φυσικά, στις λίγες εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη ζωή και το γεγονός ότι οι γνώσεις των περισσότερων στα οικονομικά είναι ελάχιστες. Έτσι, πολλές φορές το άγχος και η αβεβαιότητα για το μέλλον αρχίζουν να αποτελούν πρόβλημα, όταν η συζήτηση έρχεται στον τραπεζικό λογαριασμό και την πληρωμή λογαριασμών.

Εάν και εσείς ανήκετε σε αυτή τη γενιά, τότε σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι στο μυαλό των περισσότερων συνομηλίκων σας οι λέξεις αποταμίευση και σωστή διαχείριση είναι μάλλον άγνωστες. Υπάρχουν λάθη που παρατηρεί κανείς ανάμεσα στους νεότερους πολίτες του κόσμου, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να αποβάλλουν, ώστε να είναι εντελώς ανεξάρτητοι και ικανοί να ανταπεξέλθουν στα πάντα. Έτσι, θα καταφέρουν όχι μόνο να έχουν παραπάνω χρήματα στην άκρη αλλά και μακροπρόθεσμα να πετύχουν τους στόχους τους. Μην ξεχνάτε πως, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στα οικονομικά το πρώτο βήμα είναι και το πιο σημαντικό. Πάρτε, λοιπόν, ένα χαρτάκι και σημειώστε όλα αυτά που σας κρατούν πίσω από τα πραγματικά σας goals.

1. Δεν γνωρίζετε τα ποσοστά

millenials-food.jpg

Ένα τυπικό νοικοκυριό είναι σημαντικό να κρατάει κάθε μήνα στην άκρη το 10-15% του μηνιαίου εισοδήματος. Αυτό το ποσό είναι φυσικά συμβολικό καθώς οι ανάγκες αλλά και οι απαιτήσεις της ζωής του καθενός, διαφέρουν. Εάν για παράδειγμα ανήκετε στην κατηγορία αυτών που μένουν ακόμη με τους γονείς τους, τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και πιο υψηλό αφού δεν πληρώνετε ενοίκιο και λογαριασμούς. Φυσικά, δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα του «έχω ακόμη χρόνο μπροστά μου και είμαι σε ηλικία που πρέπει μόνο να χαίρομαι τη ζωή και να μη σκέφτομαι το μέλλον». Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να αφήσετε για το αύριο, αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.

2. Στηρίζεστε στο ενοίκιο

15-millennial-must-haves-for-their-homes-main-millennial-research.jpg

Μπορεί για τα φοιτητικά χρόνια και μέχρι τα 30, το ενοίκιο να μοιάζει η κατάλληλη επιλογή αλλά καλό θα ήταν να μη συνεχιστεί για πάντα. Σε αυτές τις ηλικίες οι αλλαγές σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο είναι πολλές, οπότε ίσως να μη σκέφτεστε επενδύσεις που αφορούν πολλά χρόνια από σήμερα. Τα χρήματα που ξοδεύετε κάθε μήνα στο ενοίκιο, από τη μια σας εξασφαλίζουν στέγη, αλλά μόνο για ένα μήνα κάθε φορά. Και μπορεί σήμερα η αγορά ενός σπιτιού να μοιάζει σ' έναν millennial ένα εξωπραγματικό πρότζεκτ, είναι η καλύτερη επιλογή για να εξασφαλίσετε ένα δικό σας μέρος για να μένετε μια ζωή, χωρίς να μπορεί να σας κουνήσει κανείς.

3. Δεν επιδιώκετε τις κατάλληλες συμφωνίες

woman-with-credit-card.jpg

Όταν κανείς ξεκινάει να διαχειρίζεται μόνος του τα οικονομικά του, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πολλά. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, με τη σωστή διαχείριση μπορείτε να μείνετε ήσυχοι. Για παράδειγμα, υπάρχουν συμβόλαια που σας εξοικονομούν αρκετά χρήματα από το μηνιαίο σας εισόδημα. Αν είστε, λοιπόν, λάτρεις της ιντερνετικής τηλεόρασης -όπως το netfilx- μπορείτε να μοιραστείτε τη συνδρομή σας με κάποιον άλλο. Ακόμη, το wifi ή το γυμναστήριο είναι πιο συμφέροντα μακροπρόθεσμα, εάν πληρώσετε για όλο το χρόνο και όχι για κάθε μήνα ξεχωριστά. Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι ένα μηνιαίο οικονομικό πλάνο, το οποίο θα διαμορφώσετε προσεκτικά, θα μπορέσει να σας βοηθήσει προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

4. Κάνετε upgrade στον τρόπο ζωής σας

shutterstock-298767080.jpg

Το να μπορεί κανείς να ανανεώσει αλλά και να αναβαθμίσει το lifestyle του, είναι σίγουρα ένας επιθυμητός στόχος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να το τολμήσετε εφόσον έχετε λύσει στην πραγματικότητα τα οικονομικά σας θέματα. Τα ταξίδια, οι ακριβές μάρκες των ρούχων αλλά και τα εξεζητημένα αυτοκίνητα απαιτούν, χωρίς αμφιβολία, κάποιον που μπορεί να τα στηρίξει. Μαθαίνοντας τον εαυτό σας σε ένα πολυτελές lifestyle, μπορεί να καταλήξετε όχι μόνο να μη μπορείτε να το διαχειριστείτε αλλά και με φουσκωμένες πιστωτικές. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν αποφασίσετε να περάσετε στο επόμενο στάδιο και πριν ξεκινήσετε να απολαμβάνετε όλα αυτά που σας φαίνονται ελκυστικά, να βεβαιωθείτε πως βρίσκεστε στο σωστό timing. Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με όλα αυτά που βλέπετε καθημερινά στο instagram και μην πειστείτε, πως τα υλικά αγαθά θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. 

5. Δεν θέτετε στόχους

59a30146ac48b30001739a06-under30experiences-group-travel-millenial-travel-blog-how-to-bring-your-travel-goals-to-life-planning.jpg

Ένα όνειρο χωρίς πλάνο είναι απλώς μια ευχή. Αυτή η φράση μπορεί να συνοψίσει με επιτυχία μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι σημερινοί millennials δεν καταφέρνουν να πετύχουν αυτά που θέλουν. Ένα σχεδιάγραμμα με όσα θέλετε να πετύχετε μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε κυρίαρχοι του εαυτού σας. Ακόμη, είναι πιθανόν να σας καθοδηγήσει προς τον κατάλληλο δρόμο, δείχνοντάς σας τα ρίσκα που οφείλετε να πάρετε, για να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβραβεύει τους νέους επιχειρηματίες αλλά και με διάφορα προγράμματα κατάλληλα σχεδιασμένα για καινούργιους επενδυτές, το μόνο που σας λείπει είναι ένα καλό business plan και η τόλμη να κάνετε το μεγάλο βήμα. 

adv

GLOW LOVES

Μαργαρίτα Χατζηνάσιου: Η μουσική μέσα της
ARTS & CULTURE

Μαργαρίτα Χατζηνάσιου: Η μουσική μέσα της