fbpixel

Search icon
Search
Πώς μπορεί να γίνει απόλυτα παραγωγική η δουλειά από το σπίτι
LIFE & CAREER

Πώς μπορεί να γίνει απόλυτα παραγωγική η δουλειά από το σπίτι

Δημιουργήστε το τέλειο περιβάλλον εργασίας και αυξήστε τις επιδόσεις σας


Το να δουλεύετε από το σπίτι σε πολλούς ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα... μέχρι τη στιγμή που η γάτα σας θα πατήσει επάνω στο λάπτοπ ή θα κάνετε μια απότομη κίνηση με τον αγκώνα σας και θα ρίξετε στο πληκτρολόγιο ή το κινητό σας την κούπα με τον ζεστό καφέ. Κάπου εκεί σίγουρα θα μετανιώσετε που αποφασίσατε να θέσετε σε λειτουργία το home working και θα αναπολήσετε εκείνες τις στιγμές που πηγαίνατε στο γραφείο. Ωστόσο, για να αποφύγετε τα ευτράπελα, αλλά και για να δημιουργήσετε τον τέλειο χώρο εργασίας στο σπίτι, εμείς σας έχουμε τη λύση. Παρακάτω προτείνουμε μερικά χρήσιμα tips, για να προετοιμάσετε το σπίτι κατάλληλα και για να ενισχύσετε έτσι την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά σας. Let's start!

1. Ξεκινήστε από νωρίς

Όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο, η πρωινή μετακίνησή μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε γρηγορότερα και να αισθανθείτε έτοιμος, ώστε να εργαστείτε με όρεξη. Στο σπίτι, ωστόσο, η μετάβαση από το μαξιλάρι σας στον υπολογιστή μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζεστε κάτι δραστικό, που θα σας ενεργοποιήσει αμέσως. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μπείτε κατευθείαν σε mood δουλειάς. Δηλαδή; Μόλις ξυπνήσετε και πιείτε τον καφέ σας, πιάστε στα χέρια σας την to-do-list και δείτε όσα έχετε να κάνετε. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να θέσετε σε λειτουργία τον εγκέφαλό σας και άρα, να ξυπνήσετε πιο εύκολα.

work-from-home.jpg

2. Διαλέξτε τον χώρο σας

Το ότι δεν εργάζεστε σε ένα γραφείο δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να έχετε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Αντί να κάθεστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας, αγκαλιά με το λάπτοπ και μετά από ώρες τελικά να νιώθετε πιασμένοι σε όλο σας το σώμα, μετατρέψτε ένα κενό δωμάτιο του σπιτιού σε γραφείο και δουλέψτε εκεί μέσα. Αν δε σας περισσεύει χώρος, επιλέξτε ένα άνετο δωμάτιο, όπως το σαλόνι ή η τραπεζαρία. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε το δικό σας περιβάλλον, στο οποίο θα μπορείτε να μείνετε μακριά από περισπασμούς και θα συγκεντρωθείτε πιο εύκολα. Αποφύγετε να δουλεύετε στην κρεβατοκάμαρά σας γιατί θα μπαίνετε συνεχώς στον πειρασμό να ξαπλώσετε. Επίσης, καλό είναι ο χώρος ξεκούρασης και αποφόρτισης, να μη συνδέεται εγκεφαλικά με τη δουλειά!

3. Συμφιλιωθείτε με την τεχνολογία

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο εύκολα focus, καθώς δεν έχετε κανέναν να σας αποσυντονίζει, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε αποκομμένοι -είτε από τους συναδέλφους στο γραφείο είτε από τους πελάτες σας. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, τα απαραίτητα εργαλεία επικοινωνίας, όπως προγράμματα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων ή βιντεοκλήσεις, που μπορούν να σας φέρουν κοντά με τα πρόσωπα που θέλετε asap.

ig-working-from-home.jpg

4. Κάντε συχνά διαλείμματα

Μπορεί να νομίζετε ότι το να κάνετε διάλειμμα όταν εργάζεστε, είναι αρνητικό για εσάς γιατί χάνετε χρόνο, αλλά μάλλον αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξανασκεφτείτε. Τα work breaks, τα οποία πρέπει μάλιστα να είναι μικρά και συχνά, θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος, να ηρεμήσετε και να αντλήσετε περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσετε το κάθε πρότζεκτ. Όμως, αντί να ανοίξετε το YouTube και να παρακολουθήσετε ανούσια videos, αλλάξτε γραμμή πλεύσης και αφήστε την τεχνολογία για λίγο στην άκρη. Για παράδειγμα, πηγαίνετε μια βόλτα έξω ή περάστε χρόνο με φίλους ή με τα πρόσωπα με τα οποία ζείτε στο ίδιο σπίτι-όπως ο αγαπημένος, οι γονείς ή η συγκάτοικός σας. 

5. Προετοιμάστε τα γεύματά σας 

Φτιάχνοντας το μεσημεριανό και το πρωινό από την προηγούμενη μέρα θα σας βοηθήσει στο να «κερδίσετε» περισσότερες ώρες δουλειάς, ειδικά τις ημέρες που νιώθετε ότι δεν προλαβαίνετε να κάνετε πραγματικά τίποτα! Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού... Σίγουρα όταν βρίσκεστε μόνο μερικά βήματα από την κουζίνα σας, μπορεί να σας φαίνεται περιττό, ωστόσο, αν αφήσετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή, ίσως αυτό να σας αποσυντονίσει από την εργασία. Θυμηθείτε ότι, μόνο και μόνο επειδή δεν είστε σε γραφείο, δε σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε!

weeknight-food-prep-tips03.jpg

6. Μείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά 

Ένας... περίεργος -θα έλεγε κανείς- άγραφος κανόνας υποστηρίζει ότι είναι ότι, όσο περισσότερο απασχολημένοι είστε, τόσο πιο πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε -και μάλιστα παράλληλα! Ο εγκέφαλός σας μπαίνει σε εγρήγορση και δεν παρεκκλίνει ποτέ από τα tasks, που έχει να φέρει εις πέρας. Φτιάξτε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα με όσα πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα και ξεκινήστε δυναμικά! Σταματήστε μόνο για τα απαραίτητα ολιγόλεπτα διαλείμματα και μην περεκκλίνετε από την to-do list σας, παρά μόνο αν είναι ανάγκη. Τότε, το multitasking δε θα μοιάζει πια τόσο δύσκολο. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της παραγωγικότητας!