fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια tiny κατοικία στην Τήνο έχει μετατραπεί στο απόλυτο καλοκαιρινό καταφύγιο
DESIGN

Πώς μια tiny κατοικία στην Τήνο έχει μετατραπεί στο απόλυτο καλοκαιρινό καταφύγιο

Με την υπογραφή του studio Aristides Dallas Architects


Το αρχιτεκτονικό studio Aristides Dallas Architects μ' έδρα το νησί της Τήνου, δημιουργεί τις πιο εντυπωσιακές κυκλαδίτικες κατοικίες, που αποτυπώνουν μ' όλο τους το ταλέντο την ελληνική ομορφιά. Η μοντέρνα αισθητική, η εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα και η παράδοση πρωταγωνιστούν σε κάθε design project του γραφείου.

Πριν από μερικά χρόνια, οι αρχιτέκτονες ολοκλήρωσαν τη διαμόρφωση μιας πανέμορφης κατοικίας στην Τήνο, στο περίφημο χωριό Τριαντάρος. Το σπίτι είναι χτισμένο επάνω σ' ένα λόφο, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει για την προνομιακή του θέα σε ολόκληρο το νησί.

Take a tour!
ad-a-touch-of-new2.jpg


Η κατοικία διακρίνεται για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό της, καθώς ένα μακρόστενο σχήμα που κάνει τη διαφορά. Μπορεί το σπίτι να μην ξεχωρίζει για το πολλά τετραγωνικά του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως έχει διαμορφωθεί από το studio με τέτοιον τρόπο ώστε να υμνεί την πρακτικότητα και τη μοντέρνα αισθητική, την ευκολία ως προς τις κινήσεις και τη φυσική γοητεία.

Οι επιφάνειες από τσιμέντο και πέτρα γίνονται οι πρωταγωνιστές της κατοικίας, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα νησιώτικα σπίτια. Εσωτερικά η κατοικία καταφέρνει να συνδυάσει την τοπική αρχιτεκτονική με τον σύγχρονο σχεδιασμό, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και στην χρήση υλικών. Οι χρωματισμοί των παλιών πλακιδίων δαπέδου που διατηρήθηκαν και τα πράσινα παραθυρόφυλλα, «αναμιγνύονται» με το φυσικό ξύλο, τις λεπτομέρειες πέτρας και τις γκρι αποχρώσεις της τσιμεντοκονίας, δημιουργώντας έτσι μία διάχυτη απλότητα, η οποία τονίζεται μέσα από το φυσικό αλλά και τεχνητό φωτισμό του χώρου.

ad-a-touch-of-new9.jpg


Η κάτοψη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στον χειρισμό του αιθρίου, το οποίο συνιστά τον βασικό χώρο συνάθροισης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία άμεση συσχέτιση του μέσα με το έξω. Η χτιστή ζαρντινιέρα εκφράζει έμπρακτα αυτή την πρόθεση. Ανοίγεται ένα παράθυρο προς τα έξω και δημιουργείται μία πρόσκληση του φυσικού τοπίου μέσα στην κατοικία. Η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική έννοια στον σχεδιασμό αυτής της παραθεριστικής κατοικίας.

Παράλληλα, εξαιτίας της μινιμαλιστικής προσέγγισης, όλο το σπίτι χαρακτηρίζεται, πλέον, για την εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα που προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας, χαρίζοντάς της ένα άκρως πρακτικό living, χωρίς ωστόσο να στερείται την αίσθηση της ζεστασιάς. Ολόκληρη η γύρω περιοχή φημίζεται για την ηρεμία που εκπέμπει, αλλά και για τη γαλήνια αύρα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, γεγονός που χαρακτηρίζει και την ίδια την κατοικία.

ad-a-touch-of-new16.jpg


Πέρα από τους λευκούς τοίχους -σήμα κατατεθέν ενός σπιτιού σε νησί, αλλά και την πέτρα που κυριαρχεί, το αρχιτεκτονικό team επέλεξε να δώσει μια extra δόση μοντερνισμού χρησιμοποιώντας το ξύλο και το μέταλλο, τα οποία συνδυάστηκαν ονειρεμένα με τα υπόλοιπα στοιχεία του σπιτιού.

Όλες οι σχεδιαστικές αναφορές κι έτσι όπως αντικρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα μέσα από τι φωτογραφικό υλικό, καταλήγουμε πως το όλο κτίσμα είναι μια τρανή απόδειξη της κυκλαδίτικης αισθητικής, της μοναδικής αύρας του τόπου και της γοητεία που εκπέμπει η ατμόσφαιρα. Πρόκειται για το απόλυτο ησυχαστήριο, στο οποίο θα επιθυμούσαμε να περάσουμε το καλοκαίρι μας.

ad-a-touch-of-new12.jpg
Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της νησιώτικης κατοικίας!

Φωτογραφίες: ArchDaily