fbpixel

Search icon
Search
Πώς η αισθητική της ομορφιάς μας βοηθά να πειραματιστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη γυναικεία φύση
BEAUTY

Πώς η αισθητική της ομορφιάς μας βοηθά να πειραματιστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη γυναικεία φύση

"Αλλάξτε την εμφάνισή σας, αλλάξτε τη ζωή σας"...σωστά;


Ζούμε στην εποχή της αισθητικής του διαδικτύου. Είτε μας λένε να ρομαντικοποιήσουμε τις πιο απλές πτυχές της ημέρας μας είτε να υιοθετήσουμε την "ενέργεια του πρωταγωνιστή", έχουμε βρεθεί σε μια εποχή όπου είναι συνηθισμένο, ίσως και ενθαρρυντικό, να βγούμε έξω από τη ζωή μας και να κοιτάξουμε μέσα από το φακό μιας διαφορετικής οπτικής. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι πηγαίνω στο παντοπωλείο. Αν το Instagram και το TikTok με έχουν διδάξει κάτι, δεν πάω απλώς εκεί. Περιπλανιέμαι στους διαδρόμους του τοπικού μου καταστήματος, ακούω μουσική που ταιριάζει σε ρομαντική κομεντί και ψάχνω τα τέλεια υλικά για να φτιάξω ένα "κοριτσίστικο δείπνο". Αν περνάω ένα Σάββατο στο σπίτι, δεν περνάω απλώς ένα Σάββατο στο σπίτι. Ζω την καλύτερή μου cottagecore ζωή, πίνοντας τσάι από βότανα, διαβάζοντας ένα βιβλίο και υιοθετώντας έναν άνετο τρόπο ζωής.

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να εκφράσετε αυτές τις διαθέσεις και τις προοπτικές είναι μέσω της ομορφιάς. Αλλάξτε την εμφάνισή σας, αλλάξτε τη ζωή σας, σωστά; Από τη μία πλευρά, νομίζω ότι αυτή είναι μια ευγενής επιδίωξη. Για μένα, είναι ουσιαστικά μια πρακτική στην καινοτομία και την ευγνωμοσύνη -καλλιέργεια ενθουσιασμού και ικανοποίησης στους κατά τα άλλα ασήμαντους τομείς της ζωής. Από την άλλη πλευρά, μπορώ να δω τα μειονεκτήματα. Η συνεχής υιοθέτηση ενός χαρακτήρα ή το να παίζεις έναν ρόλο θα μπορούσε να καταλήξει σε κούραση. Επιπλέον, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες και προοπτικές που σχεδόν με κουράζουν στο να λάβω μια απόφαση. 

b4b4540e1df88b8f6947f11a0caa8f4e.jpg

Πρόσφατα, όμως, βλέπω την αισθητική του διαδικτύου υπό διαφορετικό πρίσμα. Η εναλλαγή μεταξύ τους, η επιλογή διαφορετικής εμφάνισης και η έκφραση μιας διαφορετικής πλευράς της προσωπικότητάς μου μοιάζει πολύ με ελευθερία. Έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για το να παίζεις έναν χαρακτήρα ή να εγκαταλείπεις τον εαυτό σου- πρόκειται για το να αγκαλιάζεις όλες τις πτυχές του εαυτού σου. Έχει να κάνει με τον πειραματισμό και τον επαναπροσδιορισμό της γυναικείας φύσης. Πρόκειται για την έκφραση του εαυτού μας με τρόπους που, ιστορικά, δεν ήταν διαθέσιμοι σε εμάς. Ίσως η διαδικτυακή αισθητική να είναι τόσο δημοφιλής επειδή μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από το κοινωνικό καλούπι του τι "πρέπει να είναι" ή "πρέπει να μοιάζει" μια γυναίκα.

Νομίζω ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την έκφραση και την ελευθερία της επιλογής.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές αν αναλογιστούμε ότι πολλές από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές ομορφιάς είναι αντιφατικές. Η απλή, γλυκιά ζωή του cottagecore έρχεται σε αντιπαράθεση με την επιτυχία και τα υψηλά stakes της ήσυχης πολυτέλειας. Η "κοριτσίστικη και αθώα κοκέτα" αντιπαραβάλλεται με τα αποπνικτικά και κυριαρχικά "μάτια σειρήνας" ή το "μακιγιάζ εκδίκησης". Πρόκειται για μια οπτική αναπαράσταση των πολύπλευρων ταυτοτήτων μας. 

Παρακάτω, ρίχνω μια εμπεριστατωμένη ματιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές ομορφιάς και στο τι συμβολίζουν!

Coquette vs. Revenge Makeup 

befunky-collage-3.jpg

Βλέπω την αισθητική της κοκέτας ως ανάκτηση μιας νεανικής ταυτότητας που θεωρήθηκε (και μερικές φορές εξακολουθεί να θεωρείται) ρηχή ή επιφανειακή. Μεγαλώνοντας, ακούμε πράγματα όπως "Παίζεις σαν κορίτσι" και "Γίνε άντρας". Παίρνουμε το μήνυμα ότι η κοριτσίστικη ζωή είναι μαλακή και αθώα, ενώ η αγορίστικη βασίζεται στη δύναμη και την αποφασιστικότητα. Όταν οι γυναίκες αγκαλιάζουν αυτή την πλευρά του εαυτού τους, απορρίπτουν το αφήγημα και χτίζουν ένα διαφορετικό - ότι μπορείτε να αγκαλιάσετε τα αναψοκοκκινισμένα ροζ μάγουλα, το γυαλιστερό lip gloss και τις μεταξένιες κορδέλες στα μαλλιά και να εξακολουθείτε να είστε δυνατές, ικανές και σύνθετες.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοφιλείς αισθητικές ομορφιάς, όπως το "μακιγιάζ εκδίκησης" και τα "μάτια σειρήνας", αγκαλιάζουν μια πιο σκοτεινή, πιο "βρώμικη" πλευρά. Σκεφτείτε τα ογκώδη μαλλιά, τα μάτια με kohl και το κατακόκκινο κραγιόν. Αυτή η εμφάνιση δείχνει ωριμότητα, κυριαρχία και μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού. Για μένα, είναι έντονο και αναπάντεχο αλλά όχι σεξουαλικό - μια κρίσιμη διάκριση.

Key "Coquette" products

Rare Beauty Soft Pinch - Liquid Blush

stighmiotipo-othonis-262.png

BUY HERE: Rare Beauty Soft Pinch - Liquid Blush, Sephora.gr

Glossier Lash Stick

stighmiotipo-othonis-263-removebg-preview.png

BUY HERE: Glossier Lash Stick, Glossier.com

Emi Jay Sweetheart Claw Clip in Pink Pixie

sweetheartclipinpinkpixie.webp

BUY HERE: Emi Jay Sweetheart Claw Clip in Pink Pixie, Emijay.com

Key "Revenge Makeup" products

Lancôme Hypnôse Drama

10-12.webp

BUY HERE: Lancôme Hypnôse Drama, Atticadps.gr

Chanel Rouge Allure Velvet Nuit Blanche - Limited Edition

3145891511888-p-1.jpg

BUY HERE: Chanel Rouge Allure Velvet Nuit Blanche - Limited Edition, Hondoscenter.com

Benefit Cosmetics They're Real! Xtreme Precision Liner - Liquid Waterproof Eyeliner

stighmiotipo-othonis-264.png

BUY HERE: Benefit Cosmetics They're Real! Xtreme Precision Liner - Liquid Waterproof Eyeliner, Sephora.gr


Cottagecore vs. Quiet Luxury

befunky-collage-4.jpg

Αυτό που με εντυπωσιάζει στην αισθητική του cottagecore είναι η εγγενής απλότητά του. To beauty look περιλαμβάνει υγιή, ενυδατωμένα χείλη και μάγουλα σε κερασένια απόχρωση, αβίαστα μαλλιά και αξεσουάρ με χειροποίητη ή vintage αίσθηση. Συνδέεται με την αύξηση των λογαριασμών homesteading στο Instagram και το TikTok, και ως εκ τούτου, αντικατοπτρίζει έναν τρόπο ζωής με κηπουρική, σπιτικό μαγείρεμα και γενικότερα αργή ζωή. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής- μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Η ήσυχη πολυτέλεια φαίνεται να βρίσκεται σε άμεση αντίθεση. Αντί για την προσγειωμένη απλότητα, βασίζεται στα έξοδα, το κύρος και την επιτυχία. Δημοφιλής από icons ομορφιάς όπως η Sofia Richie, και από σειρές όπως το Succession, μπορείτε να αποκτήσετε το look με μια φρέσκια αλλά αψεγάδιαστη επιδερμίδα και ατημέλητα μαλλιά. Υποδηλώνει μια ορισμένη δύναμη και επιρροή.

Key "Cottagecore" products

Grown Alchemist Age-Repair Hand Cream

9340800001960-p-1.jpg

BUY HERE: Grown Alchemist Age-Repair Hand Cream, Hondoscenter.com

Clarins Lip Comfort Oil

stighmiotipo-othonis-251.png

BUY HERE: Clarins Lip Comfort Oil, Atticadps.com

Gisou Honey Infused Hair Perfume Floral Edition - Wild Rose

stighmiotipo-othonis-266.png

BUY HERE: Gisou Honey Infused Hair Perfume Floral Edition - Wild Rose, Sephora.gr

Key "Quiet Luxury" products

La Mer Crème De La Mer

10-13.webp

BUY HERE: La Mer Crème De La Mer, Atticadps.gr

Dr. Barbara Sturm Night Serum | Ενισχυμένος Ορός Αντιγήρανσης

night-serum-600x780-1-removebg-preview.png

BUY HERE: Dr. Barbara Sturm Night Serum | Ενισχυμένος Ορός Αντιγήρανσης, Idolosalon.gr

Jo Malone London Peony & Blush Suede Cologne

10-14.webp

BUY HERE: Jo Malone London Peony & Blush Suede Cologne, Atticadps.gr


Clean Girl vs. Mob Wife

befunky-collage-5.jpg

Αν και ο όρος "καθαρό κορίτσι" είναι προβληματικός, κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου έτους. Αυτή η εμφάνιση είναι η επιτομή του μινιμαλισμού. Σκεφτείτε το no makeup μακιγιάζ, τις βλεφαρίδες και τον κότσο που είναι φτιαγμένος σε slicked-back στιλ. Συνδέεται με τα ιδανικά της αυτοφροντίδας και της υγείας και ευεξίας. Η έμφαση φαίνεται να δίνεται στο να παρέχει κανείς στον εαυτό του το ίδιο επίπεδο φροντίδας που ιστορικά δινόταν μόνο στην οικογένεια και τους φίλους. Μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι μια αισθητική ομορφιάς που κάνει μια χαμηλών τόνων αλλά ισχυρή δήλωση.

Στη συνέχεια, ερχόμαστε σε μία από τις νεότερες αισθητικές τάσεις - τη λεγόμενη τάση της Mob Wife. Είναι η επιτομή του μαξιμαλισμού. Βασίζεται σε εμβληματικούς τηλεοπτικούς χαρακτήρες όπως η Carmela Soprano και η Adriana La Cerva. Αυτοί οι χαρακτήρες ήταν αινιγματικοί, με επιρροή και πολύπλοκοι, και το σχετικό beauty look απεικονίζει αυτό. Παρόλο που κανένα μεμονωμένο στοιχείο δεν ξεχωρίζει, είναι ο συνδυασμός των ογκωδών μαλλιών σε στιλ δεκαετίας του '90, των τολμηρά περιεγραμμένων χειλιών και του μαυρισμένου από τον ήλιο δέρματος που δημιουργεί το εκφοβιστικό αποτέλεσμα "της συζύγου της μαφίας".

Key "Clean Girl" products

Kosas Revealer Super Creamy and Brightening Concealer

stighmiotipo-othonis-267.png

BUY HERE: Kosas Revealer Super Creamy and Brightening Concealer, Cultbeauty.com

Summer Fridays Lip balm - Moisturizing lip care

stighmiotipo-othonis-268.png

BUY HERE: Summer Fridays Lip balm - Moisturizing lip care, Sephora.gr

Mielev L’ éclaircie Serum

serum-proswpou-oros-matiwn-online-550x700h.jpg

BUY HERE: Mielev L’ éclaircie Serum, Mielev.com

Key "Mob Wife" products

Belissima Hot Air Styler 8 In 1 Air Wonder

8007403118471-p-1-removebg-preview.png

BUY HERE: Belissima Hot Air Styler 8 In 1 Air Wonder, Hondoscenter.com

Color Wow Extra Shine - Spray

stighmiotipo-othonis-269.png

BUY HERE: Color Wow Extra Shine - Spray, Sephora.gr

Chantecaille Real Bronze - Sirena

stighmiotipo-othonis-270-removebg-preview.png

BUY HERE: Chantecaille Real Bronze - Sirena, Net-a-porter.com

Αγκαλιάστε κάθε πλευρά του εαυτού σας!