fbpixel

Search icon
Search
Πώς ένα κτίριο της δεκαετίας του '50 μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο
INTERIORS

Πώς ένα κτίριο της δεκαετίας του '50 μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο

Ο λόγος για το Say Hotel στο Άλσος Κεφαλαρίου, που είναι σχεδιασμένο από τους Α&Μ architects


Το Say Hotel Βρίσκεται δίπλα στο Άλσος Κεφαλαρίου, σε ένα καταπράσινο προάστιο της Αθήνας. H νέα αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται από τη ρυθμική γεωμετρική πρόσοψή του, που του δίνει μια ισχυρή εξωτερική μορφή κι ένα αντίθετο εσωτερικό από πλούσια, πολύχρωμα, υφή που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ποικίλων κοινωνικών χώρων και δωμάτια.

Τολμηρό στην παρουσία του, αλλά απαλό στην ουσία του, το ξενοδοχείο Say χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικά στοιχεία, χρώματα και υφές για να επικοινωνήσει την πολύπλευρη προσωπικότητα της μάρκας SAY Hotel σε αυτό το νέο ορόσημο. Η πρόκληση για τον επανασχεδιασμό του υπάρχοντος κτιρίου περιστρέφεται γύρω από τη διατήρηση αποκλειστικά του δομικού πλαισίου ενώ απομακρύνεται η πρόσοψη στο σύνολό της, κάτι που έδωσε απεριόριστες επιλογές στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας κατάλληλης για την περίφημη τοποθεσία της.

say-highres-11-1536x1023-NCfwe.jpg

Ο ισχυρός χαρακτήρας του νέου ξενοδοχείου επικοινωνείται μέσω ασπρόμαυρων στοιχείων, δημιουργώντας μια διαχρονική πρώτη εντύπωση. Το μέγεθος και ο προσανατολισμός του χώρου δίνει τη θέση του σε ένα σκόπιμο μείγμα κατακόρυφων ασβεστωμένων λεπτών περσίδων σε αντίθεση με τα σκοτεινά μπαλκόνια πορτρέτου που επαναλαμβάνονται στην πρόσοψη, ενώ μιμούνται μοτίβα του καταπράσινου περιβάλλοντός τους.

Η κάθετη γεωμετρία της πρόσοψης ανυψώνει οπτικά τη μάζα του κτιρίου, ενώ το διαφανές ισόγειο παρουσιάζει μια προσιτή πρόσοψη σε εξωτερικούς περαστικούς. Ταυτόχρονα, ένα πρόβολο με πρόβολο διασχίζει την πρόσοψη του κτιρίου, δίνοντας έμφαση στη στρατηγικά τοποθετημένη είσοδο παράλληλα με την κίνηση του δρόμου.

Με την είσοδό του, ο επισκέπτης ξαφνικά ασχολείται με μια αντίθεση χωρική εμπειρία σε σύγκριση με το εξωτερικό. Ένας επιμελημένος συνδυασμός τολμηρών χρωμάτων, στοιχείων και σχημάτων, αυθεντικά έργα τέχνης του Γιάννη Αδαμάκου και έπιπλα από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς μεταφέρουν την εκλεκτική προσωπικότητα αυτού του κτιρίου.

say-highres-44-1536x1023-r929O.jpg

Με υφάσματα, υφές και την επικράτηση του βελούδου που εκφράζει μια αίσθηση νοσταλγίας, το λόμπι αποπνέει μια τολμηρή παλέτα χρωμάτων γεμάτη έντονο φυσικό φως που διαπερνά την περίμετρο του επιπέδου του ισογείου. Ένας πλατύς, κεντρικός πυρήνας ντυμένος με ξύλο καρυδιάς με απαλές καμπύλες λειτουργεί ως κεντρική συσκευή προσανατολισμού, κατευθύνοντας τους επισκέπτες σε διαφορετικές περιοχές του ξενοδοχείου.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις «παράλληλες» κοινωνικές δραστηριότητες του ξενοδοχείου. Όλοι οι χώροι του ισογείου φιλοξενούν διαφορετικές χρήσεις και προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου επώνυμου εστιατορίου που ονομάζεται "Nobilis" με νέο μενού, επιμελημένο από έναν βραβευμένο σεφ. Ο κύριος στόχος για την ατμόσφαιρα κάθε χώρου είναι η δημιουργία αναμνήσεων και μοναδικών εμπειριών για τον επισκέπτη.

Απομακρυνόμενη από τους δημόσιους χώρους, μια σπειροειδής σκάλα της δεκαετίας του '60 προσελκύει τους επισκέπτες στα 28 μοναδικά δωμάτια στους επάνω ορόφους. Καθώς ανεβαίνει κανείς, ένας γυάλινος τοίχος σε όλο το ύψος προσφέρει θέα στα φύλλα σφενδάμου του φθινοπώρου και στον κήπο του Ιδρύματος Λάτση με στοιχεία από μυθιστόρημα της Jane Austen. Η γραφική θέα προς τα έξω έγινε πηγή έμπνευσης και δημιούργησε την ανάγκη σύνδεσης του εσωτερικού με το εξωτερικό.

say-highres-42-1536x1024-Kgd3y.jpg

Χρησιμοποιώντας την σπειροειδή σκάλα για να φτάσετε στους επάνω ορόφους, έρχεται ένα νέο είδος εμπειρίας. Οι σκοτεινοί διάδρομοι μεταφέρουν μια αίσθηση μυστηρίου και οδηγούν σε μια σειρά δωματίων, χωρισμένων σε 5 διαφορετικές τυπολογίες με βάση τις παλέτες υλικών, τα χρώματα, την κλίμακα και τα εξατομικευμένα στοιχεία. Από το κεφαλάρι του κρεβατιού μέχρι την ανοιχτή ντουλάπα και τις ανέσεις του μπάνιου, όλα τα δωμάτια διαθέτουν έπιπλα κατά παραγγελία, κατασκευασμένα από ξύλο και λεπτομερή μεταλλικά κουφώματα από ορείχαλκο.

Μια μοναδική προσέγγιση για όλους τους χώρους και τις υφές επιτρέπει τη διαφορετική ταυτότητα σε κάθε δωμάτιο, ενώ ακόμη και τα μπάνια έχουν προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, όπως μωσαϊκό και terrazzo. Τέλος, ένα συνδετικό στοιχείο δένει το εσωτερικό με το εξωτερικό με τον πιο ποιητικό τρόπο. Τα μπαλκόνια της Ιουλιέτας, επιτρέπουν μια κατακόρυφη θέα στο καταπράσινο περιβάλλον και φέρνουν το φως του ήλιου σε κάθε δωμάτιο, δημιουργώντας ένα παιχνιδιάρικο τοπίο ανάμεσα στο φως και τη σκιά.

Επιστέγασμα αυτής της εμπειρίας φιλοξενίας, το κτίριο επιτρέπει ένα ακόμη κρυμμένο στολίδι, το οποίο γίνεται καλύτερα κατανοητό μόνο από την εμπειρία. Ένας χώρος με το χαρακτηριστικό κρασί και κοκτέιλ μπαρ του ξενοδοχείου γίνεται προορισμός όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τους εξωτερικούς επισκέπτες.

say-highres-36-1536x1024-O1aye.jpg

Το ύψος του τελευταίου ορόφου φέρνει στους επισκέπτες του μια απόλυτα συναρπαστική εμπειρία και η αίσθηση ελευθερίας εντείνεται μόλις συνειδητοποιήσετε ότι κάθεστε σχεδόν πάνω από τα δέντρα. Αυτός ο ευέλικτος χώρος όλο το χρόνο μετατρέπεται σε πλήρως κλειστό ή εντελώς ανοιχτό, ανάλογα με την εποχή.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του ξενοδοχείου!

Φωτογραφίες: George Sfakianakis