fbpixel

Search icon
Search
Πώς ένα ιστορικό κτίριο στην Πορτογαλία μετατράπηκε σε ένα ultra stylish αρχιτεκτονικό γραφείο
INTERIORS

Πώς ένα ιστορικό κτίριο στην Πορτογαλία μετατράπηκε σε ένα ultra stylish αρχιτεκτονικό γραφείο

Με την υπογραφή των Aires Mateus


Το τετραώροφο studio του Aires Mateus στην Πορτογαλία, το οποίο έχει ονομαστεί Atelier Cecílio de Sousa λόγω του δρόμου στον οποίο βρίσκεται, περιλαμβάνει χώρους εργασίας και συναντήσεων, δύο σημεία δημιουργίας μοντέλων, καθώς κι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το έργο είναι μια αποκατάσταση, μια επέμβαση που δίνει έμφαση στο υπάρχον, ανακάμπτοντάς το και καθιερώνοντας νέες αναγνώσεις μιας πραγματικότητας. Στα μόνιμα στοιχεία, τοιχογραφίες, κεραμίδια και στις κύριες χωρικές κατασκευές, η αλλαγή υλοποιείται, προσθέτοντας αξία σε αυτά. Τα νέα στοιχεία ακολουθούν την ιστορία του κτιρίου με την αυτονομία της εποχής τους, ενσωματωμένη σε μια λογική του «όλου», καθιερωμένη ως το άθροισμα όλων των εποχών κατασκευής του.

Περίτεχνοι πίνακες και διακοσμητικές οροφές από γυψομάρμαρο κοσμούν τον χώρο, ο οποίος φιλοξενείται σε ένα μοναδικής αισθητικής κτίριο του 18ου αιώνα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Τα υπάρχοντα διακοσμητικά χαρακτηριστικά σε όλο το κτίριο έχουν αποκατασταθεί, ενώ η κατεστραμμένη δομή της οροφής έχει ανοικοδομηθεί πλήρως. Το ιστορικό κτίριο περιλαμβάνει ένα διώροφο κτίριο που χτίστηκε αρχικά το 1779 και δύο επιπλέον ορόφους προστέθηκαν 20 χρόνια αργότερα. 

img-1135.jpg

Τα τέσσερα επίπεδα χρειάζονταν διάφορες εργασίες ανακαίνισης. Τα δωμάτια μέχρι τον τρίτο όροφο απαιτούσαν επιφανειακές πινελιές αποκατάστασης, όπως φρέσκα χρώματα και αντικατάσταση ξύλινων σανίδων. Ωστόσο, στο τρίτο επίπεδο, μέρος του δαπέδου που σπηλιάζει προς τα μέσα και επηρεάζει τα βαμμένα πάνελ οροφής από κάτω αντικαταστάθηκε. Επίσης, ανακατασκευάστηκε η διαλυμένη στέγη του κτιρίου.

Δύο αίθουσες συσκέψεων και δύο χώροι για μοντέλα είναι διάσπαρτες στα τέσσερα επίπεδα του κτιρίου, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι αφιερωμένος σε θέσεις εργασίας. Το επίκεντρο του κτιρίου είναι ο χώρος συναντήσεων του δεύτερου ορόφου που ονομάζεται Noble Room, ο οποίος έχει περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που διατηρήθηκαν. Απαιτήθηκαν εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης για την τοποθέτηση πλακιδίων στα πτερύγια του δωματίου, τα διακοσμητικά και τα πλαίσια πλαισίωσης, καθώς και τα γυψομάρμαρα και τα βαμμένα στοιχεία στην οροφή.

a4a194c201f26b5b85a06c907db0ce1b.jpg

Ξύλινες καρέκλες πλαισίου είναι τοποθετημένες γύρω από ένα χλωμό τραπέζι από ξύλο στο κέντρο του δωματίου. Το δωμάτιο έχει μια ισορροπημένη και συμμετρική διάταξη, έτσι ώστε η επίπλωση να ευθυγραμμίζεται με τους πίνακες σε γυψομάρμαρο οβάλ πλαίσια. Πάνω, μια μεγάλη τοιχογραφία στην οροφή απεικονίζει μια ιδεαλιστική σκηνή με φιγούρες στο άλογο και χερουβείμ που τις περιβάλλουν.

Μια ολόλευκη καμπυλωτή σκάλα συνδέει τον τρίτο και τον τέταρτο όροφο. Με παράθυρα στη βόρεια πρόσοψη, ένα μεγάλο δωμάτιο χρησιμοποιείται ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, όπου το στούντιο πραγματοποιεί εργαστήρια και διαλέξεις. Οι αποθηκευτικοί και τεχνικοί χώροι τοποθετήθηκαν στο ισόγειο, μαζί με τον χώρο στάθμευσης.

manuel-aires-mateus-rui-cardoso-atelier-cecilio-de-sousa-1.jpg

Αρκετές μικρές δομές που μοιάζουν με υπόστεγα από προηγούμενα έργα ανακαίνισης αφαιρέθηκαν από την αυλή του διπλού ύψους του γραφείου που μετατράπηκε σε κήπο με το στοιχείο του νερού να χαρίζει ηρεμία και διάθεση για χαλάρωση. 

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του εντυπωσιακού κτιρίου!

 Φωτογραφίες: Rui Cardoso.