fbpixel

Search icon
Search
Πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας μόνο με νερό;
HAIR & NAILS

Πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας μόνο με νερό;

Ας κατανοήσουμε καλύτερα τις επιλογές μας


Είτε έχετε ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής που είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς, είτε απλώς επιθυμείτε να δοκιμάσετε μια νέα τάση, το κίνημα "no-poo" έχει κερδίσει έδαφος. «Το λούσιμο των μαλλιών χωρίς σαμπουάν» έχει τραβήξει την προσοχή εκείνων που θέλουν να αποφύγουν τις σκληρές χημικές ουσίες, αλλά και όσων αναζητούν μια πιο φυσική προσέγγιση στη φροντίδα του δέρματος και του σώματος. Τούτου λεχθέντος, ενώ το λούσιμο μόνο με νερό αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σίγουρα δεν είναι για όλους και ότι τα μαλλιά σας πιθανότατα θα περάσουν μια μετάβαση. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να ξέρετε! 

Πώς λειτουργεί 

gregory-pappas-eeejiem3yxw-unsplash.jpg

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει ένα φυσικό έλαιο που ονομάζεται σμήγμα και λιπαίνει τα μαλλιά. Το σαμπουάν μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα φυσικά έλαια, δημιουργώντας ξηρότητα, και κάνοντας την τρίχα θαμπή και εύθραυστη. Εξ ου και το ενδιαφέρον για το λούσιμο μόνο με νερό.

Η ιδέα είναι ότι το τριχωτό της κεφαλής μας τότε μπαίνει σε έναν συνεχή κύκλο υπερπαραγωγής σμήγματος, το οποίο μπορεί να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται λιπαρά. Το νερό είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της βρωμιάς, της σκόνης και άλλων υδατοδιαλυτών υπολειμμάτων. 

Tip: Καλό θα είναι πάντα να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό -όχι καυτό- στην πρώτη πλύση και στη συνέχεια να συνεχίζετε μ' ένα κρύο ξέβγαλμα.

Ποιοι τύποι μαλλιών επωφελούνται από το λούσιμο μόνο με νερό;

icons8-team-y2t5ht7pwx4-unsplash.jpg

Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλύτερα σε σγουρά μαλλιά με πυκνή υφή που είναι επιρρεπή στην ξηρότητα. Μπορείτε πάντα φυσικά να βάλετε μια μάσκα βαθιάς περιποίησης ή ένα conditioner που θα σφραγίσει την υγρασία μετά το λούσιμο των μαλλιών με νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία στον φλοιό της τρίχας. Αν κάνετε το συνδυασμό νερού και βαθιάς περιποίησης/conditioner, δοκιμάστε να το κάνετε μία έως δύο φορές την εβδομάδα ανάμεσα στην ημέρα πλήρους πλύσης (η οποία θα αποτελείται από σαμπουάν και conditioner χωρίς θειικά άλατα). Αυτή η μέθοδος δεν καθαρίζει απαραίτητα τα μαλλιά σας, αλλά βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ισορροπίας μεταξύ των πλήρων ημερών πλύσης.

Τα οφέλη 

Ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα; Είναι μια φυσική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σαμπουάν που περιέχουν χημικά. Το υπερβολικό πλύσιμο των μαλλιών με τέτοιου είδους σαμπουάν μπορεί όχι μόνο να αποδυναμώσει τα μαλλιά τα φυσικά τους έλαια, αλλά και να προκαλέσει συσσώρευση προϊόντων και τοξίνες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε μυριάδες προβλήματα υγείας. Επίσης, το πλύσιμο μόνο με νερό εξαλείφει τη χρήση θειικών αλάτων, που υπάρχει στα σαμπουάν συνήθως. 

Αν τα μαλλιά σας είναι επιρρεπή σε μπερδέματα, το λούσιμό τους μόνο με νερό σε συνδυασμό μια μάσκα βαθιάς περιποίησης μπορεί να είναι ευεργετικό. Το στέλεχος της τρίχας έχει μια τραχιά επιφάνεια που όταν τρίβεται πάνω σε μια άλλη τρίχα, θα οδηγήσει σε κόμπους και μπερδέματα. Με περισσότερα φυσικά έλαια που λιπαίνουν τα μαλλιά (από το λούσιμο μόνο με νερό), οι άξονές τους γλιστρούν ο ένας πάνω στον άλλο, οδηγώντας σε λιγότερο μπέρδεμα. Μια γρήγορη σημείωση: η συσσώρευση μαλακτικών μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει μπερδέματα, οπότε αποφύγετε τυχόν βαριά μαλακτικά με βάση τη σιλικόνη.

taisiia-stupak-mwabe4jcuhi-unsplash.jpg

Πώς να μεταβείτε στο πλύσιμο μόνο με νερό

Συνήθως υπάρχει μια μεταβατική περίοδος όταν μεταβαίνετε από το σαμπουάν στο no-poo. Το τριχωτό της κεφαλής τείνει να αντισταθμίζει το λάδι που αφαιρείται με το σαμπουάν, παράγοντας περισσότερο σμήγμα. Αρχικά, χωρίς σαμπουάν, υπάρχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος και τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής θα φαίνεται πιο λιπαρό από το κανονικό. Αυτό θα καταλαγιάσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς θα συνηθίσει. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη μετάβαση είναι να το πάτε αργά, μειώνοντας τη συχνότητα του λούσιμου σταδιακά έναντι της απότομης διακοπής.

Θα το δοκιμάσετε;