fbpixel

Search icon
Search
Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να μισούμε το σώμα μας;
PSYCHOLOGY

Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να μισούμε το σώμα μας;

Μια υπενθύμιση πως όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο μυαλό


Είμαι γυναίκα, κάνω αρκετές προσπάθειες εδώ και χρόνια να αγαπήσω τον εαυτό μου και, μέσα από αυτόν, να αγαπήσω και τις υπόλοιπες. Προσπαθώ να ξεκινήσω από μια ειλικρινή βάση, για να μιλήσω για ένα θέμα που, η αλήθεια είναι, πως καταφέρνει να απασχολεί τις περισσότερες από εμάς. Το σώμα, η εμφάνιση ή με λίγα λόγια αυτό που μονάχα εμείς -στο τέλος της ημέρας- παρατηρούμε. Ατελείωτες ώρες γυμναστικής, κρέμες που υπόσχονται σωτήρια αποτελέσματα και καθρέφτες σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και του σπιτιού, με κάνουν αρκετά συχνά να αναρωτηθώ αν τελικά έχουμε λάβει το μήνυμα σωστά.

Στην εποχή όπου το digital είναι πραγματικότητα και όπου όλοι φωνάζουν πως τα social media επιδεικνύουν την ωραιοποιημένη εκδοχή του εαυτού μας αυτό που πολλές φορές μένει στους περισσότερους είναι η ανομολόγητη απογοήτευση. 

Αναλογιστείτε όλες εκείνες τις φορές που οι γάμπες σας δεν ήταν αρκετά λεπτές για να φιλοξενήσουν εκείνα τα ακριβά πέδιλα και μην ξεχνάτε εκείνες τις στιγμές που οι μικρές ανομοιόμορφες εσοχές στο σώμα, που κάποιος ονόμασε κυτταρίτιδα, δεν σας άφησαν να απολαύσετε το μπάνιο σας. Την ιερή στιγμή που μπαίνετε ξανά στο νερό, όπου υπήρξαμε πριν καν γεννηθούμε.

Και αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο, φέρτε ξανά στη μνήμη σας όσους σχολίασαν τις ραγάδες που έχετε στους γοφούς σας. Φταίνε -τελικά- αυτές ή μήπως να φταίει που ο άνθρωπος απέναντί σας, δεν έχει λύσει τις δικές του ανασφάλειες; 

body.jpg

Τυχαίνει να έχω επιλέξει να βρίσκομαι σε έναν αριθμό κιλών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερός. Χρησιμοποιώ τη λέξη "επιλογή" καθώς, όπως έχω παραδεχτεί στον εαυτό μου, πολλάκις, η ανάγκη μου να αρέσω στους άλλους αλλά και σε εμένα την ίδια είναι μεγάλη.

Έχοντας ζήσει μια digital free εφηβεία και με τα πρότυπα εξωτερικής «ομορφιάς» να έρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την τηλεόραση, αλλά και από τα λιγοστά περιοδικά τα οποία είχα το χρόνο να διαβάσω μικρή, μπορώ πλέον να διακρίνω το λόγο για τον οποίο η γυμναστική έχει γίνει κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής και καταλήγει να οδηγεί σε εμμονές. Η βραζιλιάνικοι γλουτοί και η τελειοποιημένες εικόνες, οι οποίες μπορεί μεν να είναι φυσικές, αλλά ίσως να είναι και αποτέλεσμα photoshop, ή ενός καλού πλαστικού- πετυχαίνουν -δυστυχώς- να κάνουν όλες μας να ενδίδουμε στο zoom στις δικές μας φωτογραφίες, να εντοπίζουμε εμείς οι ίδιες τα λεγόμενα «ψεγάδια» και να κάνουμε αυτόματα τη σύγκριση με τις «κούκλες» των social media. Δεκάδες ερωτήματα και συναισθήματα γεννιούνται, με τα χειρότερα από αυτά να περιλαμβάνουν την ντροπή, την ανάγκη για αποστασιοποίηση, το αίσθημα κατωτερότητας καθώς και -το χειρότερο- τη ζήλεια.

Και όλα αυτά γιατί δεν έχουμε αποδεχτεί τη δική μας υπόσταση. 

Μπορεί από παντού να ακούγεται ένα #girlpower μήνυμα, αλλά προσωπικά, διακρίνω πως έχουμε μάθει να προσπαθούμε για τα λάθος πράγματα. Ενδυνάμωση των γυναικών είναι το να αισθανόμαστε όλες οκ με το σώμα μας, ενδυνάμωση είναι να γυρίζουμε την πλάτη σε όποιον προσπαθεί να αποδείξει πως πρέπει να είσαι «τέλειος» με την κλασική έννοια της λέξης. Ενδυνάμωση σημαίνει ένα όμορφο χαμόγελο, ένα από αυτά που πηγάζουν από μέσα μας και δίνουν κουράγιο σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας. 

body-ginaika.jpg

Είμαι σίγουρη δεν είναι λίγες οι φορές, που και εσείς έχετε πειστεί πως πρέπει όλα να αλλάξουν, πως αυτά που δίνετε δεν είναι αρκετά και πως κάποιος αξίζει να αγαπηθεί περισσότερο, επειδή έχει ένα χαρακτηριστικό που σας λείπει -όπως η κοιλιά-πλάκα . Αφήστε για λίγο ό,τι κάνετε και κοιτάξτε τις άκρες των χεριών σας, με αγάπη, σαν να μην έχετε παρατηρήσει τα δάχτυλά σας ποτέ. Μπορεί να σας ακούγεται περιττό, αλλά αυτά, κάποιος τα ερωτεύτηκε και τα κράτησε σφιχτά, χωρίς να θέλει να τα αφήσει στιγμή. Πιάστε τώρα, εκείνο το σημείο στο μπράτσο σας, που σας φαίνεται πως έχει παραπάνω λίπος, αν αναλογιστείτε την τελευταία φορά που κάποιος το χάιδεψε, τότε θα καταλάβετε πως η βαρύτητα αυτού που πιστεύετε είναι μηδαμινή. 

body-ginaika-1.jpg

Τέλος, αντικρίστε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όχι όπως κάνατε μέχρι τώρα, αναζητώντας τις ατέλειές του. Με τα μικρά και τα μεγάλα σημάδια, με τις ρυτίδες που αποδεικνύουν πως ακόμη υπάρχετε και με εκείνα τα σημεία που επιλέξατε -και καλά κάνατε- να τα "ρετουσάτε". Γιατί έτσι το θελήσατε. Γιατί είναι το σώμα σας και είναι οι επιλογές σας, γιατί με αυτό ξεκινήσατε και γιατί αυτό είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχετε.

Ίσως σήμερα να έφτασε η στιγμή να πείτε πως η εμφάνιση είναι μια ακόμη συνισταμένη στην ύπαρξή σας, που σας δίνει υπόσταση, που σας χαρακτηρίζει, που σας μετατρέπει αλλά -το πιο σημαντικό- που την ορίζετε εσείς. Εάν δεν αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας, δε θα το κάνει κανείς. Ή για να είμαι ειλικρινής, κάποιος το έχει κάνει ήδη.

Σκεφτείτε πόσο μικρά και ανούσια σας φαίνονται αυτά που δεν αγαπάει η μητέρα σας επάνω της, η καλύτερη σας φίλη και η κόρη σας, και πόσο πολύ θα θέλατε να την κάνετε να καταλάβει πως, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Το μόνο που μετράει είναι το πόσο μοναδική είναι.

Το ίδιο ισχύει και για εσάς. Καλό καλοκαίρι!