fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα κάνετε τον κήπο σας το πιο χαλαρωτικό σημείο του σπιτιού σας
INTERIORS

Πώς θα κάνετε τον κήπο σας το πιο χαλαρωτικό σημείο του σπιτιού σας

Ο Γενικός Διευθυντής της Garden Center Βασιλειάδη, Νίκος Βασιλειάδης, αποκαλύπτει τον τρόπο


Οι κήποι αποτελούν μικρές οάσεις δροσιάς σε κάθε σπίτι, εξοχικό ή μη, κι αν δημιουργηθούν. Το καταπράσινο σκηνικό τους προσφέρει αγαλλίαση και ηρεμεί το μυαλό. Plus, ένας περιποιημένος κήπος μπορεί να αποτελέσει το τέλειο spot στο σπίτι σας, για να καλέσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να διοργανώσετε ένα BBQ party ή μια βραδιά κοκτέιλ... στη φύση. Εάν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε τη δική σας garden area πάρτε ιδέες παρακάτω. 

plants2.jpg
Σχεδιασμός και υλοποίηση κήπου, Βασιλειάδης

The gardening project

Καταρχήν, πριν επιλέξετε τα φυτά, θα πρέπει προηγουμένως να ερευνήσετε τις συνθήκες που επικρατούν στο μέρος που θα τα βάλετε, όπως είναι η ποιότητα του εδάφους, το μικροκλίμα, ο προσανατολισμός, η ποιότητα και η ποσότητα νερού, καθώς και να είστε σίγουροι για το ποιες ανάγκες σας, αισθητικές και λειτουργικές, θέλετε να καλύψετε. Στη συνέχεια, όταν διαλέγετε τα φυτά σας, τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: 1. Αισθητικός: αν θα είναι ψηλά ή χαμηλά, με άνθη ή όχι, αν θα έχουν πυραμοειδές ή σφαιρικό σχήμα. 2. Λειτουργικός: αν προορίζονται για σκιά, οπτική κάλυψη, συλλογή ανθέων ή για λόγους διατροφής (φρούτα/λαχανικά/αρωματικά). 3. Επιστημονικός: εδώ απαιτείται η γνώση εξειδικευμένου γεωπόνου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα εξασφαλίσετε την υγεία και τη μελλοντική ποιοτική ανάπτυξή τους.

Keep it fresh!

Επιτέλους, έφτασε ο καιρός ν’ αφήσετε υποχρεώσεις και άγχος και να φύγετε διακοπές. Και τα φυτά σας; Πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον μικρό σας παράδεισο. Για τον κήπο υπάρχει η δυνατότητα του αυτόματου ποτίσματος, ενώ και για τα μπαλκόνια διατίθεται ειδικό αρδευτικό σύστημα, με σωλήνες λεπτούς και λευκούς που δε φαίνονται κι έναν προγραμματιστή εύκολο στη χρήση, οπότε κάθε φυτό σας θα έχει το νερό που του χρειάζεται. Plus, όσα από αυτά δεν είναι κοντά σε βρύση, για 15 μέρες αντέχουν με το ειδικό τζελ που φυλακίζει την υγρασία και την αποδεσμεύει όποτε αυτά την έχουν ανάγκη. Tα φυτά εσωτερικού χώρου μπορείτε να τα συγκεντρώσετε σε ένα φωτεινό σημείο, όχι, όμως, σε άμεση έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιώντας και σε αυτά το ειδικό τζελ.

plants3.jpg
Σύνθεση εξωτερικού χώρου, Βασιλειάδης

Flower power

Σχετικά με την κηποτεχνία ως εργοθεραπευτικό μέσο, είναι σαφές πως η χειρωνακτική εργασία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκτόνωσης του άγχους. Όταν, δε, συνδυαστεί με τον καθαρό αέρα, τότε τα ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεσή σας αυξάνονται. Όσοι, λοιπόν, δεν έχετε κάποιο σπίτι στην εξοχή, μπορείτε κάλλιστα να έχετε την εξοχή στο σπίτι σας, δημιουργώντας τον κήπο ή το μπαλκόνι της προτίμησής σας.

Τhe expert

plants.jpg


Νίκος Βασιλειάδης, Γενικός Διευθυντής

Δεν υπάρχουν μυστικά για έναν όμορφο και περιποιημένο κήπο ή μπαλκόνι. Χρειάζεται χρόνος, αγάπη και μεράκι. Όσον αφορά στη φροντίδα μετά τη διαμόρφωση του κήπου ή του μπαλκονιού σας, πρέπει να έχετε υπόψη σας:

1. Τον προγραμματισμό των ενεργειών για την περιποίηση και τη συντήρησή τους.

2. Την επιστημονική μέριμνα, που περιλαμβάνει τη θρέψη των φυτών και του χλοοτάπητα με λιπάσματα, την αναγνώριση των ασθενειών και την προστασία με ανάλογα φάρμακα, το κλάδεμα και το ξεβοτάνισμα από ζιζάνια.

3. Την αρχιτεκτονική αισθητική, που αφορά στην τοποθέτηση των φυτών σε ύψη και σχήματα και τη χρήση εποχιακών χρωμάτων.

4. Η σωστή επιλογή των φυτών είναι το πιο σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε την υγεία τους και τη μελλοντική ποιοτική ανάπτυξή τους.

5. «Χτίστε» μια αμφίδρομη σχέση με τα φυτά και τα λουλούδια σας, μέσα από την οποία θα τους προσφέρετε φροντίδα, και εκείνα θα σας γεμίσουν ευχαρίστηση ικανοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις σας.

Garden Center Βασιλειάδη

Η εταιρία Garden Center Βασιλειάδη, τρεις γενιές μετά, συνεχίζει να προσφέρει, με το ίδιο μεράκι και αγάπη, τις πιο εμπνευσμένες ιδέες στον σχεδιασμό κήπου και στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Info: 

Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή, 12ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, Θέρμη, Τ 2310 475475, fiva.gr.

facebook: fiva | instagram: garden center vasiliadi | youtube: user/ytfiva


Κεντρική φωτογραφία: Σχεδιασμός και υλοποίηση κήπου, Βασιλειάδης