fbpixel

Search icon
Search
Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν έχει τα snacks της; 3 επιλογές που θα σας ξετρελάνουν
TASTE

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν έχει τα snacks της; 3 επιλογές που θα σας ξετρελάνουν

Απολαύστε ελεύθερα...


Ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι γεμάτη στερήσεις; Κι όμως υπάρχουν snacks, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε ελεύθερα και να είναι και νόστιμα. Η μαγειρική λοιπόν, έρχεται να διαψεύσει για ακόμη μια φορά αυτά που παίρνουμε ως δεδομένα και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε μοναδικές συνταγές για τα πιο γευστικά snacks.

1. Κομπόστα μήλο 

shutterstock-1791274727.jpg

Υλικά

  • 4 μεγάλα και σφιχτά μήλα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 2 ξυλαράκια κανέλας

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε κομπόστα μήλο, καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα σε 8 κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα σκεπάζουμε με λίγο νερό. Τα βάζουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν τα μήλα, χωρίς να διαλυθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα μοιράζουμε σε περίπου 6 - 8 μεγάλα ποτήρια του κρασιού, τα οποία γεμίζουμε μέχρι τη μέση μαζί με το σιρόπι που υπάρχει στην κατσαρόλα. Διατηρούμε την κομπόστα μήλο στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε, ή την καταναλώνουμε χλιαρή.

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος


    2. Πάστα ελιάς με ρίγανη σε ψωμάκι

    shutterstock-287659700.jpg

    Υλικά

    • 1/2 κιλό ελιές Καλαμών (μαύρες ή πράσινες), μεγάλες και εύσαρκες
    • 1 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ή θρούμπι (ξερά)

    Εκτέλεση

    Για την πάστα ελιάς με ρίγανη πλένουμε τις ελιές, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις χοντροκόβουμε. Τις ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα μυρωδικά μας. Χτυπάμε μέχρι να προκύψει η πάστα ελιάς. Τη φυλάμε σε βάζο ερμητικά κλειστό, στο ψυγείο, φροντίζοντας όταν αφαιρούμε κάποια ποσότητα να γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο, που λειτουργεί ως μονωτικό και δεν επιτρέπει στον ατμοσφαιρικό αέρα να αλλοιώσει την πάστα. Παρόλα αυτά, η διάρκειά της περιορίζεται στον ένα μήνα περίπου, καθώς έπειτα «ταγγίζει» και η γεύση της χάνει από τη σπιρτάδα της.

    Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου


    3. Vegan Μπισκότα με σοκολάτα 

    shutterstock-2278935117.jpg

    Υλικά

    Κομμάτια: 20 - 25

    • 250 γρ. (2 κούπες κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
    • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
    • 1½ κούπα κομμάτια μαύρης κουβερτούρας (περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με την προτίμησή μας)
    • 90 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
    • 100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη μαύρη (αυτή που έχει υγρή, κολλώδη υφή)
    • 95 γρ. (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
    • 35 γρ. (3½ κουτ. σούπας) νερό
    • χοντρό αλάτι για πασπάλισμα

    Εκτέλεση 

    Για να φτιάξουμε τα σοκολατένια βίγκαν μπισκότα (chocolate chip cookies), σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα κομμάτια μαύρης κουβερτούρας. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα τις ζάχαρες με το ηλιέλαιο και το νερό. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με μια κουτάλα. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Mε ένα σκουπ παγωτού (το εργαλείο που σερβίρει το παγωτό σε μπάλες) παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή σε άλλο δοχείο και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12 λεπτά. Προσοχή, δεν ψήνουμε παραπάνω, κι ας φαίνονται ότι δεν είναι έτοιμα. Τα cookies σκληραίνουν αρκετά όσο κρυώνουν.

    Συνταγή: Παυλίνα Παπαντωνίου