Είναι απολύτως αποδεκτό να επιθυμείτε να χάσετε τα περιττά κιλά που αποκτήσατε κατά την περίοδο του χειμώνα, για να βγείτε με ένα καλλίγραμμο σώμα στις παραλίες το καλοκαίρι. Δεν είναι αποδεκτό όμως, να θέλετε να τα χάσετε με τον λάθος τρόπο. Στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες, απαγορευμένες τροφές και προϊόντα με επικίνδυνα συστατικά είναι μερικές από τις επιλογές που πρέπει να αποκλείσετε οριστικά από την ατζέντα σας. Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία ενδείκνυνται για μία σωστή διατροφή αλλά και εκείνα που θεωρούνται ακατάλληλα, διότι δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό αποτέλεσμα. Συμπληρώστε στο διαιτολόγιό σας τα πρώτα ενώ με τα δεύτερα καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί. Για να δούμε όμως, ποια είναι αυτά!
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Σολομός
Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους, κάτι που βοηθάει πολύ στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τέλος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν τόσο στην καύση του λίπους όσο και στη δημιουργία αναβολικού περιβάλλοντος, που χρησιμεύει ιδιαίτερα σε όσους κάνουν αναερόβια άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία.
Αβοκάντο
Με υψηλά ποσοστά σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, το αβοκάντο είναι μία πηγή ενέργειας για υγιές λαμπερό δέρμα και μαλλιά. Τα λιπαρά οξέα από το τρόφιμο αυτό μπορούν να κρατήσουν τα ενεργειακά σας επίπεδα υψηλή όλη την ημέρα ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες. Συμπληρωματικά, περιέχουν ελαϊκό οξύ, μία χημική ένωση που μπορεί να καταστείλει την αίσθηση πείνας, βοηθά στην αποφυγή κατανάλωσης περιττών θερμίδων και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Αυγά
Θεωρούνται σημαντική πηγή πρωτεϊνών και για αυτόν τον λόγο μπορούν να επιβραδύνουν την αίσθηση πείνας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως, να καταναλώνετε ολόκληρο το αυγό και όχι μόνο τα ασπράδια. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Candice Seti της ιστοσελίδας ευεξίας The Weight Loss Therapist, εάν τρώτε μόνο το ασπράδι, στερείστε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως το σελήνιο, τη χολίνη, τη λουτεΐνη και τις βιταμίνες B2, B12 και Α. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι παρόλο που αναφέρεται συχνά ότι οι κρόκοι των αυγών περιέχουν χοληστερίνη, έρευνες έχουν αποδείξει ότι στην πραγματικότητα βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και μειώνουν το ρίσκο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, τρώγοντας ολόκληρο το αυγό σας, συμβάλλετε στην καλή υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Καστανό ρύζι
Η φλούδα και το πίτουρο που διατηρεί το καστανό ρύζι παρέχουν όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες, τη θειαμίνη, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και το κάλλιο. Ειδικά μάλιστα, για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή για όσους πάσχουν από διαβήτη, το καστανό ρύζι μπορεί να αποδειχθεί ένας υγιεινός «σύμμαχος», λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση του καστανού ρυζιού είναι ίσως ένα από τα πιο μεγάλα οφέλη του. Συνήθως, οι περισσότεροι συνδέουν την αντιοξειδωτική δράση με τρόφιμα, όπως είναι οι φράουλες και τα μούρα. Ωστόσο, οι ικανότητες του καστανού ρυζιου του δίνουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.
Μπρόκολο
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη του μπρόκολου είναι η αντικαρκινική του δράση χάρη στην παρουσία στοιχείων, όπως το λ, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A,C και E. Για να επωφεληθείτε στο έπακρο σας προτείνουμε να καταναλώνετε το μπρόκολο ελάχιστα βρασμένο. Έτσι, είναι πολύ πιο αποτελεσματική η αντικαρκινική του δράση. Επίσης, αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, καθώς τα συστατικά που βρίσκονται σε αυτό συμβάλλουν στη σύνθεση οξυγόνου στο σώμα.
Μήλα
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά στοιχεία και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (τεμάχιο), ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%. Επίσης, εμπεριέχει και την ουσία κερκετίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σύμφωνα με τις έρευνες, προστατεύει και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Έτοιμες σαλάτες
Πολλές φορές η λέξη «σαλάτα» ταυτίζεται με την καλή υγεία και γενικότερα τον υγιεινό τρόπο ζωής. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν η σαλάτα περιέχει συστατικά ανθυγιεινά και άρα, ακατάλληλα για μία διατροφή που στοχεύει στην απώλεια βάρους. Τα παχυντικά dressings και toppings είναι κάποια από αυτά τα απαγορευμένα συστατικά. Στη θέση τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι και ξύδι ή να φτιάξετε την παρακάτω vinaigrette, που σας προτείνουμε. Τέλος, αντί για croutons μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλατους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
Υλικά
- * ½ κούπα ελαιόλαδο
- * ½ κούπας σως μήλου, χωρίς ζάχαρη
- * ⅔ κούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
- * ¼ κούπας πράσινο κρεμμύδι
- * 2 κ. σ. Μουστάρδα Dijon
- * πιπέρι
Τροφές «χαμηλές σε λιπαρά»
Καλό είναι να είστε περισσότερο υποψιασμένοι, όταν εντοπίζετε αυτή την ετικέτα σε κάποιο προϊόν στα ράφια των καταστημάτων. Αυτού του είδους τα προϊόντα είναι συνήθως εμπλουτισμένα με πρόσθετα συντηρητικά και χημικά, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι σχεδόν μηδαμινή. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι άνθρωποι που προτιμάνε τέτοια τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το γάλα ή το cottage cheesee, έχουν την τάση να καταναλώνουν 50% περισσότερη ποσότητα, αφού προκαλούν το αίσθημα της πείνας γρηγορότερα από άλλες θερμιδικά ανώτερες τροφές.
Ψωμί με συντηρητικά και βούτυρο
Όπως είναι γνωστό, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, κανένας διατροφολόγος δε θα σας συνιστούσε να στραφείτε προς το λευκό ψωμί ή το επεξεργασμένο ψωμί του τοστ. Το λευκό αλεύρι και κατ’ επέκταση το λευκό ψωμί, στερούνται τις φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν, μάλιστα, αλείφετε βούτυρο στο λευκό ψωμί σας, τα πράγματα περιπλέκονται. Πολλά είδη βουτύρου περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, τα λεγόμενα trans λιπαρά, τα οποία δυσκολεύουν τη σωστή διαδικασία του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, ωθούν σε αύξηση της κακής χοληστερίνης, των καρδιακών παθήσεων και των φλεγμονών στον οργανισμό.