fbpixel

Search icon
Search
Plank diet: Η super-fast διατροφική τάση που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους
WELLNESS

Plank diet: Η super-fast διατροφική τάση που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους

Τελικά αξίζει να τη δοκιμάσετε;


Μπαίνοντας πλέον -κι επίσημα- σε fall-mood, είναι πολλοί αυτοί που αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν focus στο σώμα τους και να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί ανατρέχουν στα social media κι αναζητούν την καλύτερη δυνατή επιλογή, που θα τους εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσο πιο άμεσα γίνεται, γι' αυτό και -ίσως- δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Plank diet αποκτά συνεχώς νέους fans. 

Ένα από τα πιο hot και δημοφιλή διατροφικά trends βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι όμως πραγματικά αυτό που χρειάζεται κανείς, για μία ασφαλή απώλεια βάρους; Συνεχίστε τα διαβάζετε, για να μάθετε τα μυστικά της και το αν πραγματικά, μπορεί να χαρίσει στον κάθε άνθρωπο το σώμα των ονείρων του.

Είναι η ιδανική επιλογή;

The Diet

reka-biro-horvath-rmgdti4exz8-unsplash.jpg

First things first, αν υπάρχει κάτι που έχει κάνει τη συγκεκριμένη δίαιτα εξαιρετικά δημοφιλή, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι το γεγονός ότι υπόσχεται πολύ άμεσα αποτελέσματα. Πρόκειται για μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μόλις 2 εβδομάδων. Σε αυτό το διάστημα, όποιος ακολουθεί πιστά αυτό το diet plan, υποτίθεται πως θα πρέπει να χάσει συνολικά 9 κιλά, τα οποία -μάλιστα- θα διατηρήσει για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μία πολύ γρήγορη λύση, για όσους στοχεύουν στην άμεση απώλεια κιλών, ενώ είναι κι αυτός ένας λόγος που κάνει τη συγκεκριμένη δίαιτα εξαιρετικά δημοφιλή και την προτιμούν πολλοί celebrities, που μοιράζονται τα δικά τους tips μέσα από τα social media.

Τι περιλαμβάνει αυτή η δίαιτα; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν συνοδεύονται από υδατάνθρακες και λίπη. Τα αυγά, το γιαούρτι, το κοτόπουλο, το ζαμπόν, το κόκκινο κρέας και το λευκό ψάρι θεωρούνται must, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιτρέπονται μόνο για πρωινό κι όχι σε καθημερινή βάση. Για το μεσημεριανό γεύμα, οι πρωτεΐνες μπορούν να συνδυαστούν και με μια μερίδα λαχανικών. Δεν υπάρχει ευελιξία και το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην τροποποίηση του ενεργειακού μεταβολισμού του σώματος, βοηθώντας το να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας, με φόντο την ταχύτερη απώλεια βάρους. Η εν λόγω διατροφή «εγγυάται» την απώλεια 9 κιλών μέσα σε μόλις 15 ημέρες, μόνο σε περίπτωση που την ακολουθήσει κανείς πιστά κατά γράμμα και το πιο σημαντικό, είναι πως υπόσχεται μακροχρόνια αλλαγή στον μεταβολισμό. 

Yay or nay?

ayo-ogunseinde-rrd8ypt8cjy-unsplash.jpg

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν σε πολύ αυστηρές δίαιτες, που υπόσχονται πραγματικά θαύματα, χωρίς πάντως να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές. Ανήκει η Plank diet σε αυτή την κατηγορία; Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έδειξαν πως μία από τις πρώτες παρενέργειες που έχουν σημειωθεί, είναι ότι προκαλείται ένα αίσθημα αδυναμίας και πείνας, καθώς οι τροφές δεν είναι ικανές να θρέψουν πλήρως κι επαρκώς τον οργανισμό για αρκετές, διαδοχικές ημέρες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως το βάρος που χάθηκε στη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διατροφής, ανακτήθηκε με την επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, κόντρα σε όσα υπόσχονται οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης διαίτας. Ακόμη πιο σημαντικό -ωστόσο- είναι το γεγονός ότι μία δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορεί να βλάψει βασικά, ζωτικά όργανα του σώματος και προδιαθέτει τον οργανισμό να συσσωρεύσει λίπος, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της κακής χοληστερόλης.

shche-team-ntwa3dn7nni-unsplash.jpg

Οι ειδικοί, εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως μία δίαιτα που αποκλείει διατροφικές ομάδες δεν μπορεί ποτέ να είναι ιδανική για τον ανθρώπινο οργανισμό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Νο1 διατροφή τάση που κυριαρχεί παντού στα social media το τελευταίο διάστημα και υιοθετείται από αρκετούς, που ενδεχομένως δε γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόμη διατροφικό πλάνο που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους, χαρακτηρίζοντας συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ως «κακές τροφές» που πρέπει να απουσιάζουν από την καθημερινότητα. Ο άνθρωπος που θα επιλέξει να ακολουθήσει μία τέτοια δίαιτα, δε θα μπορεί να καταναλώσει κανονικά γεύματα, φρούτα και λαχανικά και θα αρκείται σε συγκεκριμένες τροφές, που -προφανώς- δεν μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για την απώλεια βάρους ή καλές και κακές δίαιτες. Ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να φτάσει στην απώλεια βάρους, αρκεί να μην καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από όσες καίει. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς, για τα καλύτερα αποτελέσματα κι «ακούστε» το σώμα σας, αναλύοντας λίγο περισσότερο τα trends που κυριαρχούν παντού στο διαδίκτυο και τα social media...