fbpixel

Search icon
Search
PFW: Ο Nicolas Ghesquière εμπνέεται από τη Γαλλίδα γυναίκα για την Fall/Winter2023 collection του Louis Vuitton
TRENDS & CATWALKS

PFW: Ο Nicolas Ghesquière εμπνέεται από τη Γαλλίδα γυναίκα για την Fall/Winter2023 collection του Louis Vuitton

Ο Fashion Month ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο


Η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού «ρίχνει» σήμερα αυλαία και μαζί της έρχεται και το τέλος του Fashion Month για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα διάσημοι οίκοι και σχεδιαστές παρουσίασαν τις καινούριες τους συλλογές για την επόμενη σεζόν, μας έδειξαν τον δρόμο για τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν, ενώ παράλληλα απέδειξαν με τα σκηνικά που δημιούργησαν για τα shows τους ότι ο χώρος της μόδας βασίζεται στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Εχθές η Stella McCarntey ξεκίνησε την επίδειξη με επτά άλογα, ενώ ο Nicolas Ghesquière παρουσίασε μια συλλογή, εμπνευσμένη στη Γαλλίδα γυναίκα. 

Louis Vuitton

befunky-collage-2023-03-07t112037299.jpg

Για όλη την υπερβολή που συνηθίζεται να συνοδεύει τις επιδείξεις μόδας πολυτελείας, η παρουσίαση των γυναικείων ενδυμάτων Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023 του Louis Vuitton ήταν συνολικά μια μάλλον απλή υπόθεση. Ο Ghesquière είναι γνωστός για την τεχνική και sci-fi προσέγγισή του στο ready to wear, ωστόσο για τη νέα σεζόν φαίνεται να επέλεξε μία πιο ήπια προσέγγιση και να εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλίδα γυναίκα. Αυτό φυσικά δεν σήμαινε ότι η collection δεν ήταν γεμάτη από έξυπνες ιδέες υψηλής τεχνολογίας, μέσα στο Musee d'Orsay του Παρισιού, σε ένα σκηνικό που σχεδίασε ο καλλιτέχνης Philippe Parreno.

Σ' αυτήν τη συλλογή υπήρχαν γυαλιά ηλίου του Φαντάσματος της Όπερας που φωτίζονταν με φώτα neon και παλτό που φαινόταν να είναι μάλλινα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν από ανάγλυφο και printed leather. Υπήρχαν τζιν που έμοιαζαν με λεπτές ρίγες, αλλά διέθεταν ζωγραφισμένες στο χέρι γραμμές που στη συνέχεια είχαν ραφτεί με παγιέτες. Όσον αφορά τις πιο κλασικές προτάσεις, ο σχεδιαστής επέλεξε να τονίσει τη μέση των μοντέλων με λεπτές και μακριές ζώνες, οι οποίες έφταναν μέχρι το γόνατο. Plus, τα σύνολα που αποτελούνταν από άνετα πανωφόρια και σακάκια μαζί με παντελόνια που ακουμπούσαν το έδαφος, απέπνευσαν τον απόλυτο παριζιάνικο αέρα.

befunky-collage-2023-03-07t113135990.jpg

Οι βραδινές προτάσεις ήταν strappy slip dresses με χάντρες, ογκώδη μάλλινα φουλάρια και γεωμετρικά βελούδινα bustiers. Όσον αφορά τα αξεσουάρ υπήρχαν Tricolore δερμάτινα γάντια σε μπλε, κόκκινο και λευκό χρώμα, μαζί με καπιτονέ τσάντες ώμου GO 14 στον ίδιο συνδυασμό. Μια αποσκευή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με μια μικρογραφία της ναυαρχίδας της μάρκας Place Vendôme, ενώ μια άλλη τσάντα crossbody είχε ως πρότυπο μια παριζιάνικη πινακίδα δρόμου. Υπήρχαν μπότες μέχρι το γόνατο και ankle boots που έμοιαζαν να θυμίζουν τις βικτοριανές μπότες με κουμπιά που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Louis Vuitton, καθώς και χοντρές, λουστρίνι πλατφόρμες.

Stella McCartney

befunky-collage-2023-03-07t124219877.jpg

Η διάσημη σχεδιάστρια θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην αγάπη, πιο συγκεκριμένα στην αγάπη των μητέρων, των θυγατέρων και των αδελφών. Το έκανε αυτό διοργανώνοντας την επίδειξη της για την Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού στο ιστορικό Manège de l'École Militaire, την παλαιότερη σχολή ιππασίας της Γαλλίας. Εκεί, η McCartney έφερε αληθινά, ζωντανά πόνι που της παρείχε ο διάσημος γητευτής αλόγων και διασώστης Jean-Francois Pignon. Ήταν ένα νεύμα στη μητέρα της Linda, η οποία ήταν συχνή ιππέας. «Θα ταξίδευα μόνο με άλογο, αν είχα την επιλογή», ήταν μια φράση της αείμνηστης φωτογράφου που αναφέρθηκε από την κόρη στις σημειώσεις της επίδειξης. 

Ανάμεσα στα πόνι, τα μοντέλα φορούσαν μπότες ιππασίας πάνω από το γόνατο, τονισμένες με τη γνωστή λεπτομέρεια της αλυσίδας Falabella του brand, σε συνδυασμό με εντυπωσιακές τσάντες. Αυτές οι μπότες συνδυάστηκαν με statement παλτό, κασκόλ και πουλόβερ. Τα ζακάρ στοιχεία ήταν έντονα στις δημιουργίες και μάλιστα εμπνεύστηκαν από τους neutrals tones του πρώτου αλόγου της McCartney, το οποίο άκουγε στο όνομα Harmony.

befunky-collage-2023-03-07t125324775.jpg

Από τη συλλογή δεν έλειψε φυσικά και η έννοια της βιωσιμότητας. Συνολικά, η συλλογή κατασκευάστηκε από 89% υπεύθυνα υλικά, καθιστώντας την την πιο συνειδητή χειμερινή συλλογή της McCartney. Οι νέες τσάντες κατασκευάστηκαν με Mirum - μια φυτική, χωρίς πλαστικά και κυκλική εναλλακτική λύση στο δέρμα, ενώ οι τσάντες S-Wave και Frayme αποδόθηκαν με AppleSkin με το αποτέλεσμα να μοιάζει με δέρμα κροκοδείλου, το οποίο όμως κατασκευάζεται με τη χρήση αποβλήτων μήλων από τη βιομηχανία τροφίμων.