fbpixel

Search icon
Search
Μία εκπληκτική κατοικία στην Washington που υμνεί το μινιμαλιστικό interior design
INTERIORS

Μία εκπληκτική κατοικία στην Washington που υμνεί το μινιμαλιστικό interior design

Οι λευκοί και white-off τόνοι δεσπόζουν στους περισσότερους χώρους


Η Georgetown, γεμάτη με κομψά εξοχικά σπίτια κατά μήκος των καταπράσινων και ήσυχων δρόμων της, είναι από καιρό μια από τις πιο δημοφιλές γειτονιές στη Washington. Το παρακάτω σπίτι των εννέα υπνοδωματίων και 10.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι εντυπωσιακό και έχει και μεγάλη ιστορία. Οι Hugh και Janet Lee Auchincloss, ο πατριός και η μητέρα αντίστοιχα της Jacqueline Kennedy Onassis, ήταν μάλιστα ιδιοκτήτες του για πάνω από μία δεκαετία!

Αλλά όταν ο David Jones και ο Wouter Boer της interior design εταιρίας Jones & Boer Architects προχώρησαν στην ανακαίνιση του σπιτιού για τους νέους ιδιοκτήτες, διαπίστωσαν ότι η κατοικία είχε υποβληθεί μετατροπές από τους μετέπειτα ενοίκους του, από ανθρώπους που δε γνώριζαν για την ιστορία του. «Οι προσθήκες που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια των ετών φάνηκαν πολύ τυχαίες και δεν ήταν ολοκληρωμένες» λέει ο Boer. Ευτυχώς, «ήταν κάπως προφανές αυτό που έπρεπε να γίνει, για να αλλάζει αυτή η κατάσταση» πρόσθεσε η δημιουργική ομάδα της εταιρίας. 

mansion5.jpg

Η ανανέωση του σπιτιού, που είχε μεγάλη διάρκεια, αποσκοπούσε στην επιστροφή του στο παλιό του μεγαλείο. Τα νέα στοιχεία της ανακαίνισης περιλαμβάνουν την ανύψωση της οροφής του πρώτου ορόφου και το άνοιγμα της διάταξής του, για να προσφέρει περισσότερο φωτισμό και καλύτερη θέα στην αυλή. «Προσπαθούσαμε να επιστρέψουμε το σπίτι στην αρχική του μορφή» λέει ο Boer. «Όλες οι αλλαγές που είχαν γίνει τη δεκαετία του '60 και '70 έγιναν με τρόπο που ήταν πολύ διαφορετικός». 

Ενώ το εξωτερικό του σπιτιού έπρεπε να παραμείνει ανέπαφο λόγω της ιστορικής του φύσης (μόνο το χρώμα άλλαξε), οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν πρόθυμοι να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο μινιμαλιστικό και το σύγχρονο στιλ για το εσωτερικό design. Αφέθηκαν, λοιπόν, στις υπηρεσίες του Manuel de Santaren, πετυχημένο interior designer της Βοστώνης, τον οποίο γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια. «Δε θέλαμε να ξαναδημιουργήσουμε κάτι υπερβολικά παραδοσιακό, επειδή έχουμε μια πολύ πιο σύγχρονη αισθητική και αγάπη για το art deco» εξηγεί ο de Santaren. «Ξεκινήσαμε αντλώντας έμπνευση από τον Jean-Michel Frank, σαν μια κατεύθυνση για το πώς να κρατήσουμε το σπίτι καθαρό και κομψό, αλλά ταυτόχρονα και ζεστό. Το αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη παλέτα από γκρίζους, beige, λευκούς ή off-white τοίχους». 

mansion8.jpg

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να διατηρηθεί το χρωματικό σχέδιο σε ουδέτερα σημεία ήταν ότι οι οικοδεσπότες ήθελαν όλη προσοχή να τραβούν τα έργα τέχνης, ώστε να θυμίζει μουσείο. Η τραπεζαρία διαθέτει ένα γλυπτό Roman Senatus του 2ου αιώνα το οποίο προέρχεται από την γκαλερί Axel Vervoordt στο Βέλγιο. Στη βιβλιοθήκη, πάνω από το τζάκι, είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι από τον Γερμανό γλύπτη Adolf Luther, ενώ ένα άλλο σχέδιο του Anselm Kiefer κρέμεται στο σαλόνι.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το σπίτι στερείται της άνεσης. «Θέλαμε να μπορούν οι άνθρωποι να καθίσουν, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις συζητήσεις τους» αναφέρει το studio. Πράγματι, η μινιμαλιστική διακόσμηση, που επιλέχθηκε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, δεν προκαλεί «φασαρία», αντιθέτως δημιουργεί ένα υπέροχο coziness, που όλοι θέλουν να νιώθουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι διασκεδάζουν συχνά, αυτό ήταν πρωταρχικό μέλημα. «Θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε στη μέση της συνομιλίας του δείπνου, να κοιτάξουμε και να πούμε, "Ω Θεέ μου, κοιτάξτε πόσο θαυμάσιος είναι αυτός ο πίνακας ζωγραφικής" και νομίζω ότι το καταφέραμε αυτό» λέει ο Jones.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Πηγή: Architectural Digest