fbpixel

Search icon
Search
Περιηγηθείτε στο εξαιρετικό παλάτι Hôtel de Soubise στο Παρίσι
INTERIORS

Περιηγηθείτε στο εξαιρετικό παλάτι Hôtel de Soubise στο Παρίσι

Είναι τόσο ονειρικό που θα σας αφήσει κυριολεκτικά έκπληκτους


Το Hôtel de Soubise είναι ένα κομψό αρχοντικό του 18ου αιώνα στην οδό Francs-Bourgeois στο Παρίσι. Είναι ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους από τους ναπολεόντειους χρόνους και σήμερα στεγάζει το Musée de l’Histoire de France (Museum of French History) και μέρος του French National Archives. Όπως και με άλλα παλάτια στο Παρίσι, το συγκεκριμένο ξεκίνησε τη ζωή του ως έδρα ενός αριστοκράτη. Έχοντας περάσει από τα χέρια των Ducs de Guise, το ερειπωμένο κτίριο πωλήθηκε στον πρίγκιπα François de Rohan το 1700. Η σύζυγός του, Anne de Rohan-Chabot, ήταν πρώην ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας και πιστεύεται ότι τα χρήματά του βοήθησαν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Όπως και να 'χει, η διακόσμηση αξίζει την προσοχή μας και αφήνει τον καθένα κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό!

6f1a848d5fe709e5107910aeb6cbd577.jpg

Ωστόσο, η λέξη «ξενοδοχείο» σε αυτή την περίπτωση δεν έχει να κάνει με την κλασική έννοια που γνωρίζουμε όλοι εκείνη του καταλύματος για τουρίστες. Στα γαλλικά, "hotel" σημαίνει επίσης και αρχοντικό της πόλης ή αρχοντικό σπίτι -έτσι χρησιμοποιείται και σε αυτήν την περίπτωση. 

Η εσωτερική διακόσμηση του Hôtel de Soubise θεωρείται από τα καλύτερα παραδείγματα ροκοκό στιλ στη Γαλλία, οπότε πρέπει να του ρίξετε μια ματιά και να περιηγηθείτε στους εντυπωσιακούς και άκρως luxurious χώρους του. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρίγκιπας διόρισε τον αρχιτέκτονα Pierre-Alexis Delamair, για να αναδιαμορφώσει το οικοδόμημα εντελώς από το 1704. Ο γιος του François, Hercule Mériadec, Prince of Soubise, ανέθεσε μετέπειτα την περαιτέρω εσωτερική εργασία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1730 στον αρχιτέκτονα Germain Boffrand, εκσυγχρονίζοντας το στιλ ροκοκό. Αν και η διακόσμησή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τα διαμερίσματα του πρίγκιπα στο ισόγειο και της πριγκίπισσας στον πρώτο όροφο έχουν αλλάξει πολύ λίγο από τον 18ο αιώνα.

Σε όλο το εσωτερικό του Hôtel de Soubise πάντως, οι λεπτομέρειες είναι σαφώς πολύ καλά μελετημένες και ευχάριστα οργανωμένες. Στα αριστερά της εισόδου μπορείτε να δείτε τους πολυελαίους που βρίσκονται στον θάλαμο του Πρίγκιπα, ενώ οι ολόσωμοι καθρέφτες προσφέρουν την ψευδαίσθηση του ακόμη μεγαλύτερου χώρου. Στα δεξιά, υπάρχουν δύο κόκκινες καρέκλες που γεμίζουν κομψά εκείνη τη γωνιά και δίπλα ένα παράθυρο που βλέπει προς την όμορφη αυλή και χαρίζει απίστευτες στιγμές χαλάρωσης σε όποιον την επισκέπτεται.

soubise-2.jpg

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στο επονομαζόμενο Salon de la Princesse, το δωμάτιο της πριγκίπισσας, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με επιχρυσωμένα γλυπτά, ολόσωμους καθρέφτες και επιβλητικούς πίνακες ζωγραφικής ακόμη και στην οροφή του ξενοδοχείου. Την προσοχή κερδίζει φυσικά και η εντυπωσιακή οροφή boiserie (μια υψηλά εξειδικευμένη μορφή τέχνης, στην οποία η ξύλινη επένδυση είναι σκαλισμένη με λεπτομέρειες και στη συνέχεια επιχρυσωμένη ή βαμμένη). 

Μερικά ακόμη παραδείγματα της τεχνικής αυτής εντοπίζονται και στο Salon du Prince, το δωμάτιο του πρίγκιπα, το οποίο είναι κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από ελεφαντόδοντο και βαμμένο σε ανοιχτό μπλε χρώμα, που προσδίδει μια ανεμελιά και έναν ρομαντισμό. Επίσης, το Chambre de la Princesse, το υπνοδωμάτιο της πριγκίπισσας, είναι διακοσμημένο με κόκκινο, χρυσό και λευκό και με τεράστιους πολυελαίους και μεγάλους καθρέφτες. Γενικότερα, το εσωτερικό του Hôtel de Soubise έχει σχεδιαστεί με υπέροχους διαδρόμους και εντυπωσιακές εισόδους. Όταν οι πόρτες είναι ανοιχτές, οι εικόνες που βλέπει ο επισκέπτης μέσω των αιθουσών και των δωματίων περιλαμβάνουν ένα φιλόξενο και ευρύχωρο μέρος, με όλα να είναι τέλεια διαρρυθμισμένα και το lux στοιχείο να πηγάζει από παντού.