fbpixel

Search icon
Search
Πένθος στην Ιταλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Silvio Berlusconi
PEOPLE & MOMENTS

Πένθος στην Ιταλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Silvio Berlusconi

Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σκληρή μάχη


Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος που βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο, για διάφορους λόγους. Ένας ισχυρός -και μερικές φορές σκληρός- χαρακτήρας, που δεν σταματούσε ποτέ και πουθενά. Αυτός ήταν ο Silvio Berlusconi. Μετά από σκληρή και άνιση μάχη με τη λευχαιμία τους τελευταίους μήνες, ο Ιταλός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και όλους όσους τον στήριζαν σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του!

Who is who

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο κι άφησε την τελευταία του πνοή -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- σήμερα στο San Raffaele Hospital της Ρώμης. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν εφησύχαζε ποτέ. Πάντα πάλευε για το κάτι παραπάνω, ασχολήθηκε με την πολιτική σε κορυφαίο επίπεδο, αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο κι άφησε κι εκεί το στίγμα του, ενεπλάκη σε μία σειρά από σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και -φυσικά- ήταν γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '60, ο Berlusconi πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων κι έδωσε μία νέα μορφή στο Μιλάνο, ενώ αργότερα, τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση, το Canale 5. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και δύο χρόνια αργότερα, το Rete 4. 

Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες -ωστόσο- δεν σταμάτησαν εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori πέρασε στα χέρια του, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα  πολυκαταστήματα Standa. Απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και στην Γαλλία και το 1986 έκανε δυναμική είσοδο και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Για τριάντα χρόνια, η AC Milan βρισκόταν στα δικά του χέρια, για να κατακτήσει πολλά τρόπαια και μαζί και την κορυφή της Ευρώπης, γράφοντας σπουδαία ιστορία. Ίδρυσε το δικό του κόμμα κι εκλέχθηκε Πρωθυπουργός, με τους Ιταλούς να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ηγέτη. Έναν άνθρωπο με συγκεκριμένες -πολύ ιδιαίτερες- ιδέες, που έμελλε να παραμείνει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια. Υπήρξε επικεφαλής συνολικά τριών κυβερνήσεων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2011 και το κόμμα του -Forza Italia- πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια, με τον Ιταλό να εμπλέκεται αργότερα σε μία σειρά από σεξουαλικά σκάνδαλα και να κατηγορείται για φορολογική απάτη. Μπορεί να "τσαλακώθηκε" σε τεράστιο βαθμό η εικόνα του, όμως ακόμη κι έτσι, οι υποστηρικτές του -όχι μόνο στην πατρίδα του- δεν του γύρισαν την πλάτη, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ζωή γεμάτη στιγμές

shutterstock-789870628.jpg

Τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους, το κοινοβούλιο της Ρώμης ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή. Τι συνέβη τελικά; Εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών κι εργάστηκε σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών. Κατηγορήθηκε για πολλά, συνδέθηκε με πολλές διαφορετικές υποθέσεις, αλλά αυτός, ήταν πάντα εκεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να υποστηρίξει τις θέσεις του. Για πολλούς, ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε σε τεράστιο βαθμό το σκηνικό στον κόσμο των media κι αν δεν υπήρχε αυτός, τα πράγματα -ακόμη και σήμερα- δύσκολα θα είχαν την ίδια μορφή. Ο

Ο Berlusconi απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές, το 1965 την Carla Elvira Dall'Oglio και το 1990 την Veronica Lario, ενώ γενικότερα, σε όλα τα στάδια της ζωής του συνδέθηκε με πολλές λαμπερές γυναίκες, που βρέθηκαν στο πλευρό του. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η προσωπική του περιουσία ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Ιταλό να αφήνει πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά. «Eίναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά θα τα καταφέρω και αυτή την φορά. Μπόρεσα πάντα να ξανασταθώ στα πόδια μου, όταν αντιμετώπισα κρίσιμες καταστάσεις», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του τον περασμένο Απρίλη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον διευθυντή της εφημερίδας Il Giornale, Augusto Minzolini. Η υγεία του επιδεινώθηκε σημαντικά, αλλά αυτός δεν το έβαζε κάτω, ήθελε να φαίνεται -ακόμη και τότε- δυνατός. Τελικά, ο Silvio Berlusconi άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, που το τελευταίο διάστημα είχε ενημερωθεί για την κατάστασή του. Μία εμβληματική φιγούρα, ένας άνθρωπος που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τις ενέργειες και τις τοποθετήσεις του...