Είτε αγαπάτε τη μαγειρική, είτε και όχι, δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για να ολοκληρωθεί απόλυτα ένα φθινοπωρινό βράδυ, από το να σηκώσετε μανίκια και να μπείτε στην κουζίνα! Κι επίσης, τι πιο λαχταριστό από το να επιλέξετε να ετοιμάσετε μερικές από τις πιο εύγευστες κι εκλεκτές προτάσεις για αγαπημένες μακαρονάδες. Με ιταλική στόφα, αλλά και πιο μεσογειακή αίσθηση, συγκεντρώσαμε τρεις από τις πιο νόστιμες συνταγές με μακαρόνια, για να απολαύσετε με ένα μπουκάλι καλό κρασί, με φίλους ή και μόνοι σας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Bon Appetit!
Καρμπονάρα
Υλικά
- 500 γραμ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
- 150 γραμ. πανσέτα ή μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 ολόφρεσκα αυγά
- 150 γραμ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με αυγό, βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5′. Σπάμε τη σκελίδα και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1´ -2′. Το αφαιρούμε. Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου. Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα στα ζυμαρικά καθώς και τα χτυπημένα αυγά. Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά. Αν θέλουμε πιο κρεμένια υφή προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε. Προσοχή η καρμπονάρα πρέπει γρήγορα να βγει από την φωτιά για να μην ψηθούν τα αυγά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Πένες με τόνο & curry
Υλικά
- 300 γρ. πέννες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη πρέζα καστανή ζάχαρη
- 280 γρ. τόνος, σε νερό ή σε λάδι
- Μαύρο πιπέρι
- 1 μεγάλη πρέζα μπούκοβο
- 1 κ.γ. curry, γεμάτη
- 1 δαφνόφυλλο
- 450 γρ. φρέσκια ντομάτα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, βάζουμε τις πένες και βράζουμε για 1' λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν για περίπου 3-4'. Προσθέτουμε τον τόνο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Κόβουμε τις ντομάτες και τις χτυπάμε σε ένα πολυκόφτη μέχρι να λιώσουν αλλά να μην γίνουν χυμός. Θέλουμε να υπάρχουν και μερικά κομμάτια ντομάτας. Συνεχίζοντας, βάζουμε μαύρο πιπέρι, το μπούκοβο, το curry, το δαφνόφυλλο, τη ντομάτα, ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο τηγάνι και προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι (ίσως και λιγότερο) από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια. Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης
Ζυμαρικά ολικής με πέστο & αβοκάντο
Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι, ολικής άλεσης
- 2 αβοκάντο, ώριμα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. κάσιους
- βασιλικό, φρέσκο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τα σπαγγέτι: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, σπαγγέτι ολικής αλέσεως και τα αφήνουμε για 9 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
Για την πέστο αβοκάντο: Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσια και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξύσμα λάιμ, χυμό λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, μπούκοβο, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν η πέστο είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε κάσιους και τα σοτάρουμε. Στο μπολ με την πέστο ρίχνουμε τα καυτά ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κάσιους, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης