fbpixel

Search icon
Search
Πάσχα στο σπίτι: Οι 5 κορυφαίες κλασικές ταινίες για να μπείτε στο κλίμα των ημερών
ARTS & CULTURE

Πάσχα στο σπίτι: Οι 5 κορυφαίες κλασικές ταινίες για να μπείτε στο κλίμα των ημερών

Πέραστε υπέροχα τις γιορτινές ημέρες μ' αυτές τις επιλογές


Μπορεί το Πάσχα να εορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε έτος, όμως οι πασχαλινές ταινίες που αγαπήσαμε παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, ξυπνώντας μας κατανυκτικά συναισθήματα και υπενθυμίζοντάς μας μηνύματα που ενδεχομένως έχουμε ξεχάσει. Γι’ αυτό τι θα λέγατε να εκμεταλλευτείτε αυτό τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, παρακολουθώντας μερικές από τις πιο επικές easter movies που θα σας βάλουν σε απόλυτο εορταστικό mood; 

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε ποιες είναι αυτές!

Ben-Hur

1-Ch5Ay.jpg

Η ταινία Ben-Hur αποτελεί μια θρυλική επική υπερπαραγωγή του 1959, σκηνοθέτης της οποίας ήταν ο γνωστός και πολυβραβευμένος Γουίλιαμ Γουάιλερ. Πέρα από το γεγονός, ότι την ταινία σκηνοθέτησε ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο, έχουμε και πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ίστον, που υποδύεται έναν Εβραίο έμπορο που απαρνείται τα πλούτη του για να βοηθήσει το λαό του. Στην συνέχεια, σκλαβώνεται και παλεύει για την ελευθερία του, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται το δράμα του Ιησού. Επιπλέον, κάτι που θα σας κεντρίσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον είναι ότι για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκε μια πιστή αναπαράσταση της Αρχαίας Ρώμης, σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε ως τουριστικός προορισμός στην Τσινετσιτά. Ο πλούτος της παραγωγής, οι εντυπωσιακές εικόνες, με κορυφαία τη σκηνή της περίφημης, τώρα πια, αρματοδρομίας, αλλά και μια πλειάδα δημοφιλών και καλών πρωταγωνιστών, μεταξύ των οποίων οι Τζακ Χόκινς, Στίβεν Μπόιντ, Μάρθα Σκοτ, Χάια Χαραρίτ και Χιου Γκρίφιθ, δικαιολογούν τη φήμη της και τα 11 Όσκαρ που κέρδισε.

Quō vādis

2-LHVch.png

Τώρα θα αναφερθούμε σε μια Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, που γυρίστηκε από τον Μέρβιν Λέρoυα το 1951, ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης, έχοντας στο ενεργητικό του θαυμαστές ταινίες όπως «Ο Μάγος του Οζ». Πιο συγκεκριμένα, η ταινία Quō vādis αφηγείται την ιστορία του έρωτα ενός Ρωμαίου αξιωματικού και μιας Χριστιανής σκλάβας, με φόντο τους διωγμούς των πρώτων Χριστιανών. Παράλληλα, διαθέτει ένα υπέρλαμπρο καστ, απ’ το οποίο ξεχωρίζουν οι Ρόμπερτ Τέιλορ, Ντέμπορα Κερ και Πίτερ Ουστίνοφ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και την εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, φέρνοντας στα ταμεία της «Μέτρο» 21 εκατομμύρια δολάρια, ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή.

Ο Χιτών

2-kRKlj.jpg

Ένα ιδιαιτέρως προσεγμένο θρησκευτικό δράμα, που γυρίστηκε το 1953 από τον Χένρι Κόστερ «Χάρβεϊ», με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, στο ρόλο ενός Ρωμαίου αξιωματικού που μετά τη Σταύρωση του Ιησού, την οποία επέβλεψε, κέρδισε στα ζάρια τον Χιτώνα του Θεανθρώπου. Επιπλέον, αποτελεί το πρώτο φιλμ που γυρίστηκε σε σινεμασκόπ, ενώ κέρδισε και τα Όσκαρ σκηνικών και κοστουμιών, καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας. Δίπλα στον Μπάρτον πρωταγωνιστούν και οι Τζιν Σίμονς, Βίκτορ Ματσιούρ και Ρίτσαρντ Μπουν.

Ο χορός της Σαλώμης

5-Ds39d.jpg

Μια πολύ επιτυχημένη, αμερικάνικης παραγωγής, ταινία είναι Ο χορός της Σαλώμης σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Γουίλιαμ Ντίτερλε. Η πλοκή της αφορά την πριγκίπισσα Σαλώμη, η οποία είναι θετή κόρη του βασιλιά Ηρώδη. Η Σαλώμη επιστρέφει στην Γαλιλαία, με συνοδεία από τον Κλαύδιο, διοικητής της Λεγεώνας των Ρωμαίων στην Γαλιλαία και κρυφός μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή, μετά από εντολή του Τιβέριου Καίσαρα. Ο Κλαύδιος αποτυγχάνει να πετύχει την προστασία του Ιωάννη από τον Ρωμαίο Κυβερνήτη Πόντιο Πιλάτο. 'Ομως, η Σαλώμη, που πιστεύει στο κήρυγμα του Ιωάννη, είναι αποφασισμένη να τον βοηθήσει. 'Ετσι, προτείνει στον Ηρώδη να του χορέψει τον χορό με τα Επτά Πέπλα με αντάλλαγμα την ζωή του Ιωάννη. Δυστυχώς, η Ηρωδιάς, η μητέρα της Σαλώμης, καταφέρνει να πείσει τον Ηρώδη να εκτελέσει τον Ιωάννη, πριν η κόρη της τελειώσει τον χορό! Η Σαλώμη, μαθαίνοντας για την εκτέλεση, αποκηρύσσει την μητέρα της και το σκάει από το παλάτι μαζί με τον Κλαύδιο.

Ο Σολομώντας και η Βασίλισσα του Σαβά

5-pN0CA.png

Την ταινία αυτή θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως ένα πλούσιο βιβλικό έπος, που γύρισε ο Κινγκ Βίντορ το 1959 και παρότι στην εποχή της κατακρίθηκε από τους κριτικούς, γνώρισε την επιτυχία και αποκαταστάθηκε με τα χρόνια για την ποιότητά της. Το στόρι της μας μεταφέρει στο αρχαίο Ισραήλ, όπου ο Σολομώντας αναλαμβάνει βασιλιάς στη θέση του πατέρα του Δαβίδ. Όμως, οι εχθροί είναι πολλοί εντός και εκτός του βασιλείου και ενώ μια απρόσμενη συμμαχία θα σημαδέψει την καρδιά του, που δεν είναι άλλη από τη βασίλισσα του Σαβά, την ηγέτιδα των δώδεκα φυλών. Πρωταγωνιστούν ο έξοχος Γιουλ Μπρίνερ και η εξωτική καλλονή Τζίνα Λολομπριτζίτα. Να σημειωθεί ότι η ταινία ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον διάσημο τότε Τάιρον Πάουερ, ο οποίος στη μέση μιας σκηνής όπου μονομαχούσε με τον Τζορτζ Σάντερς , έπεσε αναίσθητος στο έδαφος από καρδιακή προσβολή και στα επόμενα λεπτά εξέπνευσε. Αμέσως, προσλήφθηκε ο Γιουλ Μπρίνερ και όλες οι σκηνές γυρίστηκαν από την αρχή.