fbpixel

Search icon
Search
Paris Haute Couture SS21: Άνοιξε αυλαία με εικόνες που «υμνούν» τη μόδα της νέας εποχής
TRENDS & CATWALKS

Paris Haute Couture SS21: Άνοιξε αυλαία με εικόνες που «υμνούν» τη μόδα της νέας εποχής

Christian Dior, Giamattista Valli και Sciaparelli εντυπωσίασαν την πρώτη μέρα της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής


H στιγμή που όλοι οι fashion lovers περιμέναμε, έφτασε! Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής ξεκίνησε κι εμείς περιμένουμε να δούμε με αγωνία της μας επιφυλάσσει. Θα διαρκέσει από τις 25 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, με τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας να μας παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους για τις συλλογές Haute Couture Spring/Summer 2021.

Ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα, ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά. Λόγω της πανδημία του COVID-19, τα shows θα γίνουν σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που δίνει στους σχεδιαστές και στους creative directors την ευκαιρία να πρωτοτυπήσουν γι ακόμα μία φορά. Την αυλαία άνοιξε το διάσημο fashion house Sciaparelli με μία ιδιαίτερη και εκκεντρική παρουσίαση και στη συνέχεια ακολούθησαν ο γαλλικός οίκος Dior με την Maria Grazia Chiuri να αντλεί έμπνευση από τις κάρτες των Ταρώ. Ακόμα μία συλλογή που ξεχώρισε την πρώτη μέρα είναι του Giambattista Valli, o οποίος επέλεξε έντονα χρώματα και πολλές τούλινες στρώσεις για δημιουργίες που εντυπωσιάζουν.

Christian Dior

dior-2.jpg

Γιορτάζοντας το συναρπαστικό σύμπαν των θεϊκών τεχνών που αγαπούσε ο Monsieur Dior, η Haute Couture collection για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021 εξερευνά τη συμβολική μαγεία και την πλουραλιστική ομορφιά των καρτών ταρώ που λατρεύει η Maria Grazia Chiuri. Στην καρδιά της ταινίας Le Château du Tarot, σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Matteo Garrone, οι βιρτουόζες δημιουργίες με τη σειρά τους προκαλούν τη μεγάλη αρκάνα, εμφανή απόδειξη ότι η ραπτική παραμένει το απόλυτο έδαφος πειραματισμού και πιθανότητας. Συγκεκριμένα, η Υψηλή Ιέρεια, η Δικαιοσύνη και ο Ανόητος ενισχύονται από την αριστεία του savoir-faire που ανακαλύπτει ξανά το όνειρο του Dior.

Για να αποδώσει και να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μαγεία και το όνειρο στις δημιουργίες της, η Grazia Chiuri έχει επιλέξει τα πιο πλούσια και πολυτελή υφάσματα. Παράλληλα και οι ιδιαίτερες τεχνικές συμβάλουν στην Haute Couture αισθητική και στην απόλυτη πολυτέλεια. Το ντεβορέ βελούδο, τα lamé σενίλ, τα ζακάρ μεταξωτά και τη δαντέλα κιπούρ , ενώ οι λεπτομέρειες όπως τα ζωγραφισμένα στο χέρι Mille fleurs μοτίβα και τα χρυσά σύμβολα του ζωδιακού κύκλου σε δυο από τα φορέματα της συλλογής, έρχονται να προσφέρουν μία ένταση στο μυστήριο και να επικοινωνήσουν με σαφήνεια τους συμβολισμούς.

Το βίντεο για την παρουσίαση της συλλογή είναι ένα θαυμάσιο παραμύθι και ένα πραγματικό αρχικό ταξίδι στο σταυροδρόμι της γοητείας και του θάρρους.

Sciaparelli

sciaparelli.jpg

O διάσημος οίκος Sciaparelli έχει κερδίσει το ενδιαφέρον εδώ και περίπου μία εβδομάδα, με τη φαντασμαγορική εμφάνιση της Lady Gaga στην Τελετή Ορκωμοσίας τους Προέδρου της Αμερικής. Το ίδιο όμως έκανε και με την παρουσίαση της Haute Couture SS21 collection του. Άλλωστε ο creative director του οίκου Roseberry δεν έχει σταματήσει να μας εντυπωσιάζει από τότε που ανέλαβε τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης το 2019.

Μια μαύρη έκδοση του Kardashian West bustier προσαρμόστηκε σ’ ένα βραδινό μαύρο στενό φόρεμα με μια υπερβολικά μεγάλη ροζ κορδέλα δεμένη γύρω από τη μέση, ενώ ένα δερμάτινο μίνι φόρεμα που απεικόνιζε ένα γραμμωμένο κορμί με καμπυλωτούς γλουτούς και συνοδευόταν από μια αντίστοιχη τσάντα tote, ήταν οι δημιουργίες που ξεχώρισαν. Ο Roseberry είπε ότι ήταν εμπνευσμένος από τη γενικότερη προσέγγιση που είχε η ιδρύτρια του οίκου Elsa Schiaparelli στη διακόσμηση - τα υπερμεγέθη κεντήματα στα σακάκια και τα φορέματά του φαινόταν τόσο chunky όσο τα προϊστορικά απολιθώματα, ενώ τα σκουλαρίκια ήταν τόσο μεγάλα, και συνοδεύονταν από εκκεντρικά headpieces.

Giambattista Valli

valli.jpg

Αν είστε λάτρεις του maximal και των πολλών στρώσεων τότε θα λατρέψετε αυτή τη συλλογή. Η ταινία του Giambattista Valli για την ανοιξιάτικη collection ξεκινάει με μια ξεχωριστή οθόνη: το εκπληκτικό κάστρο της Ανδαλουσίας, La Casa de Pilatos από τη μία πλευρά και ένα μοντέλο που στροβιλίζεται σε ένα αναστατωμένο ακρωτήριο με κόκκινο ταφτά φόρεμα από την άλλη.Τα dramatic sleeves είναι ήδη βασικό στοιχείο σ’ αυτήν την εβδομάδα υψηλής ραπτικής, και ο Valli. Δε μπορούσε να το παραβλέψει. Η συλλογή του λοιπόν επέλεξε ballon style σε μια μπλούζα και εντυπωσιακά φτερά σε φορέματα.

Ο σχεδιαστής δε δίστασε να παρουσιάσει μεγάλους όγκους με τούλι, το οποίο αυτή τη φορά ήταν σε ροζ, καθαρό λευκό αλλά και dramatic black με χρυσές λεπτομέρειες.