fbpixel

Search icon
Search
Paris Fashion Week: O Saint Laurent επαναφέρει τη θηλυκότητα των '80s
TRENDS & CATWALKS

Paris Fashion Week: O Saint Laurent επαναφέρει τη θηλυκότητα των '80s

Η συλλογή του Dior μας «ταξίδεψε» στα '60s και σ' έναν κόσμο γεμάτο χρώματα


Η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι σήκωσε αυλαία και ήδη έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές. Ήδη από την πρώτη μέρα, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με τα τους πιο διάσημους και εμβληματικούς οίκους, οι οποίοι ανυπομονούν να μας παρουσιάσουν τις συλλογές τους για την περίοδο Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η επόμενη σεζόν θα έχει πολύ χρώμα και θα είναι γεμάτη με πινελιές αισιοδοξίας και χαράς. Αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε και η Maria Grazia Chiuri για τον Cristian Dior, μέσα από μία collection, εμπνευσμένη από τη δεκαετία των '60s και τα disco nights. Από την άλλη πλευρά, ο Saint Laurent απογείωσε τη θηλυκότητα, με κομμάτια που αγκαλιάζουν με μοναδικό τρόπο τη σιλουέτα μιας γυναίκας με στόχο να την κάνουν άκρως εντυπωσιακή και ξεχωριστή. 

Christian Dior 

dior.jpg

Για την πρώτη επίδειξη με κοινό στην Πόλη του Φωτός μετά από αρκετό καιρό, λόγω της πανδημίας, ο διάσημος οίκος Christian Dior μας χάρισε ένα mod-pop event. Οι δημιουργίες ήταν βασισμένες σε leggy dresses, tailored suits και λαμπερά bras που «έκλεβαν» τις εντυπώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για ένα ταξίδι στη νεανική «επανάσταση» των '60s αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, για όλες τις χαρούμενες ημέρες που επρόκειτο να έρθουν. 

dior-2.jpg

Το σκηνικό αποτελούνταν από μία κυκλική, πολύχρωμη εγκατάσταση που θύμιζε επιτραπέζιο παιχνίδι, κάτω από τα φώτα της disco. Για να δημιουργηθεί αυτό, η καλλιτεχνική διευθύντρια συνεργάστηκε με την Ιταλίδα καλλιτέχνη Anna Paparatti, η οποία είναι 85 ετών και επινόησε τη σκηνογραφία και το σκηνικό γύρω από την εννοιολογική ποπ τέχνη εμπνευσμένη από επιτραπέζια παιχνίδια που είχε φτιάξει τη δεκαετία του 1960.  «Ήθελα πάρα πολύ να της μιλήσω και ήμουν γοητευμένη μόνο στη σκέψη. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο δίνει την αίσθηση ότι παίζουμε όλοι μαζί.»

dior-3.jpg

Όσον αφορά τις δημιουργίες και την έμπνευση που άντλησε, η Chiuri είπε: « Μπορείτε να κοιτάξετε ξανά στο αρχείο Dior και πιο συγκεκριμένα τη πρωτότυπη συλλογή «Slim-Line» του Marc Bohan που δημιούργησε για τον οίκο το 1961. Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι της ιστορίας του Dior είναι πολύ κοντά στο γούστο αλλά και στο πνεύμα μου».

Αποτελούταν από A-line φορέματα, κοστούμια αλλά και λευκές δημιουργίες ιδανικές για τις βραδινές εξόδους. Κυριάρχησαν τα παλτό σε έντονες αποχρώσεις, με πολύ σημαντική παρουσία του πορτοκαλί και του πράσινου. Οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά, όπως το μίνι χρυσό φόρεμα με τα κρόσσια. Τα βλέμματα μαγνήτισαν και τα printed items, τα οποία είχαν ως βάση το λευκό και συνδύαζαν πλήθος χρωμάτων, χαρίζοντας μία έντονη δυναμική αλλά και πολύ στιλ. 

Saint Laurent

saint-laurent-3.jpg

Η ισχυρή και ασυμβίβαστη ανοιξιάτικη συλλογή του Anthony Vaccarello έλαβε χώρα για ακόμα μία φορά, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος άναψε λίγη ώρα πριν το show ενώ το κοινό βρισκόταν στις θέσεις του. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε έξω, σε μια δροσερή σκοτεινή βραδιά και στο τελείωμα του έκαναν την εμφάνισή τους μία σειρά από πυροτεχνήματα, τα οποία εντυπωσίασαν. 

saint-laurent.jpg

Κεντρικό στοιχείο αυτής της συλλογής ήταν η Paloma Picasso, μια γυναίκα της Αναγέννησης που, στα χρόνια της ακμής της, ήταν τόσο ευτυχισμένη σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όσο και σε ένα στούντιο καλλιτεχνών. Μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής αφορούσε τον ανδρικό ρυθμό ραπτικής, το ρυθμό Picasso. Τα σακάκια του Vaccarello, με τους φαρδείς ώμους τους που χρειάστηκαν μήνες για να τελειοποιηθούν, ήταν θεϊκά και εντυπωσίασαν ακόμα περισσότερο με τα μανίκια τριών τετάρτων, τα οποία συνδυάζονταν καταπληκτικά με δερμάτινα γάντια σε έντονες αποχρώσεις, όπως το κόκκινο ή το μπλε. 

saint-laurent-4.jpg

Σε ακόμα μία επίδειξη, τα έντονα χρώματα κέρδισαν τις εντυπώσεις κάνοντας μας να μην μπορούμε να αντισταθούμε. Τα φορέματα με τα cut-outs και οι ολόσωμες φόρμες που αγκάλιαζαν τις σιλουέτες των μοντέλων είναι από τα πιο θηλυκά σχέδια που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ιδανικά για τις βραδινές εξόδους αλλά και για όλες τις γυναίκες που θέλουν να εκπέμπουν δυναμισμό. Ο Vaccarello αποφάσισε να  επαναπροσδιορίσει τη φημισμένη σαγηνευτικότητα και τον αισθησιασμό του Saint Laurent για μια γενιά που σκέφτεται εκ νέου τη φυσικότητά της, τη σεξουαλικότητά της, το φύλο της.