fbpixel

Search icon
Search
Παραδοσιακό πρωινό στη Θεσσαλονίκη: Που θα το απολαύσετε
CITY VIBES

Παραδοσιακό πρωινό στη Θεσσαλονίκη: Που θα το απολαύσετε

Μοναδικά πιάτα που υμνούν την παράδοση και ξεχωρίζουν για τις εκλεκτές γεύσεις τους


Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας –μια φράση που ακούμε συχνά δια στόματος πολλών εγκεκριμένων διατροφολόγων, αφού πράγματι, το ξεκίνημα της καθημερινότητας, επιβάλλει να λαμβάνουμε τη σωστή δόση ενέργειας, μόλις ξυπνήσουμε! 

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τις θεσπέσιες, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις της. Μπορεί το brunch να έχει εισβάλει, με απαιτητικό τρόπο στη ζωή μας, ωστόσο ας μη ξεχνάμε όλες εκείνες τις υπέροχες γεύσεις, που μυρίζουν «μαμά» και σε ταξιδεύουν για λίγο πίσω στο σπίτι.

Μια ματιά στα breakfast spots, που προσφέρουν τα καλύτερα πρωινά της πόλης, κρατούν το έθιμο της παραδοσιακής ομελέτας, αγαπούν τις σπιτικές μαρμελάδες και αναδεικνύουν το πιο νόστιμο φύλλο μπουγάτσας, θα σας πείσει.

Κουκού

prwina-oessalonikh-1.jpg

Με μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 26, το μοναδικό Κουκού αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στο χώρο του πρωινού, αφού προσφέρει ιδιαίτερες γεύσεις, βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές, με κύρια βάση του το αγαπημένο αυγό. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, ξεκινώντας στις 8:30 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ, το απολαυστικό meeting spot της πόλης θα σας συναρπάσει με τις ζεστές αυγόφετες, τις παραδοσιακές ομελέτες του -στις οποίες μπορείτε να επιλέξετε τα υλικά που επιθυμείτε, μέσα από μια σειρά ελληνικών προϊόντων-, αλλά και τα ξεχωριστά ποσέ αυγά του. Συνολικά, το μέρος θα σας εκπλήξει θετικά, με τη σύγχρονη urban διακόσμηση του και τις επιρροές του από την περιοχή της Ανατολής, τιμώντας παράλληλα και την ιρανική καταγωγή του ιδιοκτήτη.

Bahar Boutique Hotel

prwina-oessalonikh-I6LwU.jpg

Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Εδέσσης 10 και Κατούνη, στην πλατεία εμπορίου στη Βαλαωρίτου, φιλοξενεί των τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Bahar Boutique Hotel, το οποίο φημίζεται για το εκπληκτικό και άκρως τιμητικό στην ελληνική παράδοση πρωινό του. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, εμπνευσμένο από τα μπαχαρικά που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή, τα πιάτα του φτιάχνονται από αυθεντικά προϊόντα της Θεσσαλονίκης. Επιλέξτε ανάμεσα από χειροποίητες πίτες και μαρμελάδες, αρωματισμένο βούτυρο, γάλα, γιαούρτι, κρίθινα παξιμάδια, ρυζόγαλο, μους ταχίνι και τσουρέκι με σοκολάτα, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις μοσχοβολιστές ομελέτες του, με βουβαλίσιο βούτυρο και κρητικό απάκι, που θα σας μαγέψουν. Συνοδεύστε το εκλεκτικό πρωινό σας, με τον καφέ της επιλογής ή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό για extra δόση ενέργειας. Ο σύγχρονος χώρος, σε συνδυασμό με τη retro διάθεση στη διακόσμηση του, θα σας ταξιδέψει σίγουρα.

ΕΡΓΟΝ Agora

traditional-breakfast.jpg

Με μακρά πορεία στον χώρο της παράδοσης και των γεύσεων της, το Έργον Agora, στην καρδιά του κέντρου της πόλης, στην οδό Παύλου Μελά 42 προσφέρει μια από τις καλύτερες εμπειρίες στο σύγχρονο πρωινό. Με πρώτα υλικά από όλη την Ελλάδα και συνταγές εμπνευσμένες από τις ωραιότερες περιοχές της, παρέχει υψηλής αισθητικής πιάτα με άποψη, που συνδυάζουν το παλιό με το καινούργιο. Από τις 10:00 το πρωί, μπορείτε να απολαύσετε ζεστές πίτες και μπουγάτσες, τηγανιτά αυγά «λουσμένα» με στάκα Χανίων, ελληνικό γιαούρτι με εκλεκτής ποιότητας μέλι, ποσέ αυγά με παραδοσιακό κουλούρι της πόλης και πολλά ακόμα ξεχωριστά πιάτα. Η εικόνα ντελικατέσεν, θα σας δώσει μια συνολική αίσθηση χρωμάτων του παρελθόντος που θα σας συναρπάσει.

Μπαντής

prwina-oessalonikhs.jpg

Το παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο Μπαντής άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, στον αριθμό 33, τη χρονιά του 1969. Σήμερα η τρίτη γενιά, κρατάει ακόμη «ζωντανή» τη σπίθα του παππού Μπαντή, ο οποίος δημιούργησε με εξαιρετική αγάπη και ελληνικές πρώτες ύλες, το οικογενειακό πρωινό και την απανταχού γνωστή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισκέπτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο μικρό, αλλά γραφικό στέκι, με σκοπό να δοκιμάσουν οι ίδιοι, το εξαιρετικό φύλλο και τη γεμάτη σε γεύση γέμιση. Πρόσφατα, η μπουγάτσα Μπατνής εισήγαγε νέα δεδομένα στον χώρο των παραδοσιακών πρωινών, με την ιδιαίτερη συνταγή vegan μπουγάτσας με κρέμα αμυγδάλου, αλλά και τη χορτοφαγική εκδοχή της, μόνο με σπανάκι.

Extra Tip: Μια εξαιρετική επιλογή, η οποία θα ολοκληρώσει το παραδοσιακό πρωινό σας είναι η χωριάτικη τυρόπιτα, με χειροποίητο φύλλο.

Μιλκάκης

prwina-o6rA3.jpg

35 χρόνια στον χώρο του παραδοσιακού πρωινού και της μπουγάτσας, η οικογενειακή επιχείρηση Μιλκάκης, αποτελεί το σήμα-κατατεθέν για τους «άγρυπνους» της πόλης, στην οδό Εγνατίας 43, αλλά και στην Κολωνιάρη Γρηγορίου 87, στους Αμπελόκηπους. Με εξαιρετικό φύλλο και ελληνικές παραδοσιακές πρώτες ύλες, όπως γάλα, τυρί, αλεύρι, η μπουγάτσα Μιλκάκης σας περιμένει από τα μεσάνυχτα και μετά Τετάρτη με Σάββατο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ξεκινά να σερβίρει από τις πρώτες πρωινές ώρες, διαφόρων ειδών γευστικές και χειροποίητες δημιουργίες, που αξίζει να δοκιμάσετε. Μένοντας πιστοί στην ίδια πατροπαράδοτη συνταγή για χρόνια, οι γεύσεις του χθες, συνδυάζονται άψογα στο σήμερα. Από πίτες που θυμίζουν χωριό, παραδοσιακά πεϊνιρλί και καλτσόνε, μέχρι τη θεϊκή μπουγάτσα του, η γραφική αίσθηση που θα σας δώσει συνολικά το μέρος στο κέντρο της πόλης, αλλά και το μεράκι που θα συναντήσετε στο εργαστηριού του στους Αμπελόκηπους είναι απλώς ακαταμάχητα!