fbpixel

Search icon
Search
Outdoors: Tips για να δημιουργήσετε ένα καλαίσθητο και κατάφυτο μπαλκόνι
INTERIORS

Outdoors: Tips για να δημιουργήσετε ένα καλαίσθητο και κατάφυτο μπαλκόνι

Μεταμορφώστε τον χώρο σας σε ένα καταπράσινο τοπίο που θα απολαμβάνετε χειμώνα-καλοκαίρι


Ένα από τα μειονέκτημα των σύγχρονων κατοικιών είναι συχνά η έλλειψη outdoor χώρων. Τα περισσότερα σπίτια δε διαθέτουν βεράντες ή μεγάλους κήπους και το μπαλκόνι καταλήγει να αποτελεί το μοναδικό εκμεταλλεύσιμο σημείο σε μια κατοικία για το καλοκαίρι. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να το διαμορφώσετε σύμφωνα με την αισθητική και το προσωπικό σας γούστο, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό. Καθώς, υπάρχουν τρόποι που θα σας καταπλήξουν και θα σας βοηθήσουν να μετασχηματίσετε το μπαλκόνι σας σε έναν χώρο γεμάτο χρώμα και «ζωντάνια».

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα best ways για να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Επιλέξτε φυτά σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες

5dnnqmgcsz9l.jpeg

Η αλήθεια είναι πως οι καιρικές συνθήκες «παίζουν» πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή των φυτών, γιατί κάποιες φορές τα ευνοούν και κάποιες φορές τα καταστρέφουν. Γι’ αυτό, απαραίτητο θεωρείτε να σιγουρευτείτε πως τα φυτά σας είναι κατάλληλα για το κλίμα στο οποίο ζείτε. Πιο αναλυτικά, για καλύτερη έρευνα θα βοηθήσει το πιο κοντινό σας φυτώριο, καθώς δεν πουλάνε τίποτα που δεν θα επιβιώσει στις διάφορες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να αγοράσετε φυτά που προορίζονται για εξωτερικό χώρο, διότι μην ξεχνάτε τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των άλλων φυτών. Plus, ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το μικροκλίμα του μπαλκονιού σας. Τι φως έχει και για πόσες ώρες; Επηρεάζετε από τον αέρα ή είναι προστατευμένο; Μήπως είναι υπερβολικά σκιερό; Αν απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις τότε θα έχετε καταλήξει στα κατάλληλα φυτά για το μπαλκόνι σας.

Προτιμήστε ετήσια ή πολυετή φυτά

planter-header-large-1200x800.jpeg


Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στην ζωή κοιτάμε να επιλέγουμε αντικείμενα διαχρονικής αξίας, με αντοχή στον χρόνο. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και στην εύρεση των κατάλληλων για εμάς φυτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, σκεφτείτε τι θα θέλατε να έχετε στο μπαλκόνι σας, φυτά που θα επιβιώνουν για αρκετά χρόνια ή φυτά που θα κρατήσουν για μία ή δύο σεζόν. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως μπορείτε να δεσμευτείτε μόνο με την μια κατηγορία, αντιθέτως μπορείτε να τις συνδυάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα ετήσιά σας φυτά, όπως ο βασιλικός και τα βότανα –με τα πολυετή. Τέλος, όλο αυτό θα σας εξασφαλίσει ένα πράσινο μπαλκόνι, ακόμα και τους πιο χειμερινούς μήνες.

Δώστε βάση στις γλάστρες

picture1-dsnDp.png

Σίγουρα οι γλάστρες που θα επιλέξουμε να εντάξουμε στο μπαλκόνι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική του χώρου, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για την σωστή του διαμόρφωση. Όταν διαλέγουμε γλάστρες, σημαντικό είναι πέρα από την εμφάνιση να λαμβάνουμε υπόψη και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες, όπως και το αν επιτρέπουν στο νερό να βγει. Πιο συγκεκριμένα, οι γλάστρες που είναι φτιαγμένες από πορώδη υλικά –όπως τερακότα– επιτρέπουν σε περισσότερο νερό να φύγει σε αντίθεση με τις πλαστικές γλάστρες. Επίσης, οι γλάστρες με τρύπες είναι μια καλή λύση και μπορείτε να χρησιμοποιείτε το πιατάκι για να μην τρέχει το νερό στο μπαλκόνι σας. Όσον αφορά το χώμα, ένα mix χώματος γενικής χρήση είναι συνήθως κατάλληλο για τα περισσότερα φυτά.

Επενδύστε σε λειτουργικά έπιπλα και αξεσουάρ 

2d3bcc99a437dce44ad08a4b320cf09e.jpeg

Σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε έναν χώρο μόνο με φυτά και λουλούδια, ίσως η προσθήκη των επίπλων να μην είναι και τόσο απαραίτητη. Ωστόσο, ένα coffee table εύκολα μετακινούμενο, με μαξιλάρες και καλοκαιρινά χαλιά θα μετατρέψει το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο χώρο για να ανοίγετε εποικοδομητικές συζητήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα να διαβάσετε ένα βιβλίο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον καφέ σας. Γι’ αυτό, συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε πρώτα με την τοποθέτηση των επίπλων και μετά να συνεχίσετε με την προσθήκη των φυτών.

Πειραματιστείτε με την τοποθέτηση των φυτών

9a34565c5abc04aecdadece038082103.jpeg

Το πιο προφανές μέρος για να βάλετε τις γλάστρες σας είναι το πάτωμα του μπαλκονιού σας. Ωστόσο, αν «παίξετε» με τα επίπεδα και τα ύψη θα εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο για τα φυτά σας και επίσης θα έχετε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Καθώς ο χώρος σας θα σταματήσει να μοιάζει με μπαλκόνι και θα ξεκινήσει να σας δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως είναι ένας ανοιχτός κήπος. Γι’ αυτό εάν θέλετε και εσείς να το επιτύχετε, μπορείτε να κρεμάσετε γλάστρες στα κάγκελα, καθώς και στην οροφή του μπαλκονιού, προσδίδοντας έτσι με αυτό τον τρόπο gardening vibes.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα απολαυστικά design news κι όχι μόνο!