fbpixel

Search icon
Search
Οργανώστε έξυπνα τη ντουλάπα σας υιοθετώντας τα πιο χρηστικά pro tips
LIFE & CAREER

Οργανώστε έξυπνα τη ντουλάπα σας υιοθετώντας τα πιο χρηστικά pro tips

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε όλα τα ρούχα σας τακτοποιημένα


Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνοντας μια εκκαθάριση στα ρούχα σας έχετε βρει κομμάτια τα οποία έχετε ξεχάσει. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνετε να φορέσετε μια μπλούζα ή ένα παντελόνι και δεν το βρίσκετε. Η οργάνωση της ντουλάπας είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα που απασχολούν τις γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή οργάνωση των δωματίων του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη μείωση του καθημερινού άγχους. Η τακτική ντουλάπα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσετε την ποιότητα του πρωινού ξυπνήματος, αφού είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στα ρούχα, στα αξεσουάρ και στα παπούτσια σας, γλιτώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο και χρόνο αλλά αποφεύγοντας και το στρες.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα πιο έξυπνα tips οργάνωσης της ντουλάπας σας, έτσι ώστε να φοράτε όλα τα ρούχα και να μην αγχωθείτε ξανά για πράγματα που δε βρίσκετε, ενώ ο χρόνος σας πιέζει.
shutterstock-485067463.jpg

Εκκαθάριση

Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να χωρίσετε όλα τα πράγματα που έχετε στη ντουλάπα σας σε στοίβες. Στη μία τοποθετήστε τα ρούχα που έχετε στις κρεμάστρες και σε μία άλλη αυτή που έχετε στα συρτάρια σας. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τα παπούτσια και τα αξεσουάρ σας. Στη συνέχεια διαχωρίστε τα σ’ αυτά που φοράτε συχνά και σ’ αυτά που έχετε να φορέσετε πάνω από έναν χρόνο. Η στιλίστρια Mary Gonsalves Kinney υποστηρίζει ότι αν έχετε να φορέσετε κάτι πάνω από μια χρονιά, καλύτερα να το αποχωριστείτε μια για πάντα. Επιπλέον μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τα ρούχα σας σε καλοκαιρινά και χειμερινά και να τοποθετήσετε τα «εκτός εποχής» σε σημείο που δεν τα βλέπετε. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια και τα αξεσουάρ σας. Ιδανικό θα ήταν να κάνετε αυτή την εκκαθάριση τουλάχιστον μια φορά.

Τοποθετήστε τα ανά κατηγορία

Μπορεί να μην είναι κανόνας αλλά πολλοί ειδικοί στον χώρο της μόδας συστήνουν ότι το καλύτερο είναι να οργανώνετε τα ρούχα στη ντουλάπα σας στις εξής κατηγορίες: παντελόνια, φούστες, πουλόβερ κτλ. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να γνωρίζετε που και σε τι ποσότητα έχετε το καθετί. Όσον αφορά τα πουλόβερ μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κουτιά για να μη δεσμεύουν πολύ χώρο. Αν θέλετε να κάνετε τη ντουλάπα σας ακόμα πιο «επαγγελματική», τότε προσπαθήστε μετά την αναβάθμιση των ρούχων σε κατηγορίες, να τα τακτοποιήσετε με βάση το στιλ, το χρώμα και το μήκος για να τα διακρίνετε όλα πιο καθαρά.

Κατηγοριοποιήστε τα ρούχα σας ανά χρώμα

Αφού ολοκληρώσετε το προηγούμενο tip, συνεχίστε την αναβάθμιση με κοινό παρονομαστή το χρώμα των ρούχων σας. Τοποθετήστε στις δύο άκρες της ντουλάπας τα μαύρα και τα λευκά κι ενδιάμεσα όλα τα υπόλοιπα με βάση τον τρόπο που σας εξυπηρετεί. Μία ακόμα ιδέα είναι να κρεμάσετε τα ρούχα σας από τα strapless στα μακρυμάνικα.

shutterstock-1027213198.jpg

Ξεχωρίστε όσα μπορούν να διπλωθούν

Πολλά από τα items που υπάρχουν στις ντουλάπες μας μπορούν να διπλωθούν. Τέτοιου είδους είναι τα τζιν, τα πουλόβερ, τα εσώρουχα αλλά και τα μαντήλια, καθώς δεν υπάρχει φόβος να τσαλακωθούν. Επιλέξτε να αγοράσετε κάποια χάρτινα ή υφασμάτινα κουτιά μικρού ή μεγάλου μεγέθους, ανάλογα με τις ανάγκες σας και να τοποθετήσετε ρούχα όπως για παράδειγμα τα εσώρουχα, για να εξοικονομήσετε παραπάνω χώρο αλλά και για να τα βρίσκετε πιο εύκολα. Extra tip: Bεβαιωθείτε ότι τα τζιν σας έχουν στεγνώσει πλήρως πριν τα διπλώσετε και τα βάλετε στα ράφια της ντουλάπας σας.

Ελαττώστε τον αριθμό των ίδιων items

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που επιλέγουν να έχουν 12 διαφορετικά μαύρα t-shirts για να υπάρχουν εναλλακτικές, μάλλον ήρθε η ώρα να αποχωριστείτε τουλάχιστον τα μισά. Σίγουρα διαθέτετε κάποια από αυτά που επιλέγετε να φοράτε πολύ πιο συχνά από τα υπόλοιπα. Το πιο ιδανικό είναι να διατηρήσετε τα 5 από αυτά, κι έτσι θα απελευθερώσετε μ’ έναν εύκολο τρόπο ένα μεγάλο μέρος της ντουλάπας σας.

shutterstock-1250631391.jpg

Δοκιμάστε τα ρούχα σας

Ένα από τα πιο σημαντικά tips για να κρατάτε οργανωμένη τη ντουλάπα σας είναι να δοκιμάζετε τα ρούχα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία για να αναθεωρήσετε για πολλά απ’ αυτά που έχετε στη γκαρνταρόμπα σας. Κάποια απ’ αυτά που έχετε να φορέσετε καιρό μπορεί να μπουν πρώτα στη λίστα των επιλογών σας.

Κρατήστε σημειώσεις

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης των ρούχων σημειώστε σ’ ένα χαρτί αυτά που χρειάζεστε και σας λείπουν και αυτά που ήδη έχετε για να αποφύγετε τυχόν επανάληψη ίδιας αγοράς. Σύμφωνα με ειδικούς, το να υπάρχουν στη ντουλάπα μας κλασικά κομμάτια που μπορούμε να τα φορέσουμε με διάφορους τρόπους και να μοιάζουν καινούρια είναι το καλύτερο. Πολλοί αγαπούν τα statement items που κάνουν τα looks τους πιο fashionable, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φορεθούν πολύ λιγότερες φορές σε αντίθεση με ένα μικρό μαύρο φόρεμα ή ένα denim jacket που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές μεθόδους.

shutterstock-332683217.jpg

Κάντε στρατηγικές κινήσεις

Τοποθετήστε τα ρούχα που δε φοράτε συχνά, όπως ένα βραδινό σύνολο, μακριά από τα καθημερινά σας για να μη μπερδεύεστε. Μπορείτε να χωρίσετε τη ντουλάπα σας σε δύο μέρη, στα daily σύνολα και σ’ αυτά που είναι για ειδικές περιστάσεις. Σίγουρα θα δώσετε στα casual items σας περισσότερο χώρο. Extra tip: Όταν επιστρέφετε τα ρούχα σας από το καθαριστήριο να τα βγάζετε αμέσως από το πλαστικό γιατί οι χημικές ουσίες από το στεγνό καθάρισμα «φωλιάζουν» στις ίνες τους και τα καταστρέφουν.

shutterstock-1163332822.jpg

Επιλέξτε τις σωστές κρεμάστρες

Διαλέξτε τις κρεμάστρες σας ανάλογα με τα ρούχα. Για τα ευαίσθητα υφάσματα διαλέξτε υφασμάτινες, για τα πουκάμισα πλαστικές και ξύλινες για τα κοστούμια, καθώς βοηθούν το ρούχο να διατηρεί το σχήμα του. Αποφύγετε τις συρμάτινες, οι οποίες δεν υποστηρίζουν καλά τα υφάσματα. Plus, γυρίστε τες όλες προς μία κατεύθυνση- την ανάποδη από το κανονικό. Κάθε φορά που φοράτε κάποιο, γυρίστε την κρεμάστρα προς την κανονική της φορά. Μετά από έξι μήνες θα δείτε έμπρακτα τι και πόσο το χρησιμοποιείτε. Το συγκεκριμένο τρικ έγινε διάσημο μέσα από την εκπομπή της Oprah Winfrey, και τον Peter Walsh από το Extreme Clutter, οπότε επιχειρήστε το και θα κάνετε την οργάνωση παιχνιδάκι!