fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki: Μια αρχιτεκτονική βόλτα στα βιομηχανικά spots της πόλης
CITY VIBES

Open House Thessaloniki: Μια αρχιτεκτονική βόλτα στα βιομηχανικά spots της πόλης

Ο επιτυχημένος θεσμός επιστρέφει δια ζώσης στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου


Η μεγάλη αρχιτεκτονική «γιορτή» της χώρας επιστρέφει επιτέλους δυναμικά και δια ζώσης στην πόλη σε ένα απολαυστικό διήμερο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το OPEN HOUSE Thessaloniki μας συστήνει την αρχιτεκτονική και την ιστορία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας έναν περίπατο στις άλλοτε βιομηχανικές της εγκαταστάσεις.

Τhe RE-start

1-neOtW.jpg

Οι ξεναγήσεις του ΟΗΤ επιστρέφουν, με αφορμή τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ArXellence 2, που θέμα έχει τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του επόμενου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD). Η παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα κλήθηκε να οραματιστεί την αναγέννηση ενός παραμελημένου αστικού χώρου πλησίον του λιμανιού και την μετατροπή αυτού σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο, που θα αναζωογονήσει παράλληλα και τη δυτική είσοδο της πόλης.

All about history

ergostasio-fwtaeriou-maria-efstathiadou.jpg
Eργοστάσιο Φωταέριου | Μαρία Εφστασιάδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αι. υπήρξε η βιομηχανική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η ανάπτυξη της άλλωστε οφείλεται στην βιομηχανία της, αφήνοντας σημαντικά τεκμήρια νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με εκκίνηση από τη “Βίλκα” και τελικό προορισμό την έκθεση του διαγωνισμού ArXellence 2 , η οποία στεγάζεται στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων – Cisco (Παλαιά Σφαγεία), η διαδρομή ξετυλίγεται μέσα από το παρελθόν και συναντά το μέλλον.

What need to know

mylos-areta-peristeri.jpg
Μύλος | Αρέτα Περιστέρη

Το σημείο εκκίνησης είναι στη “Βίλκα” στην 26η Οκτωβρίου με ώρες εκκίνησης 11.00-14.00 (ανά 20′), η διάρκεια ξενάγησης είναι 90′, ενώ η απόσταση που θα διανύσετε φτάνει στο 1,4 χλμ.

Πέρα από την διαδρομή, ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ArXellence 2, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021, το φετινό OPEN HOUSE Thessaloniki, προγραμματίζεται σε 2 φάσεις: η πρώτη αφορά το OPEN WALK στις 23-24 Οκτώβριου 2021 και και η δεύτερη, το online event που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα τέλη του Νοεμβρίου 2021.

Παρακάτω ανακαλύψτε τις αρχιτεκτονικές δράσεις που προγραμματίζονται! 

OPEN WALK στις 23-24 Οκτωβρίου 2021

Διαδρομές στην πόλη με δια ζώσης ξεναγήσεις από τους εθελοντές της εκδήλωσης. Οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. (Οι διαδρομές θα πραγματοποιηθούν με βάση τα ισχύοντα μετρά προστασίας εναντία στον κορονοιο και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.)

mouseio-ydreysis-petros-antoniadis.jpg
Μουσείο Ύδρευσης | Πέτρος Αντωνιάδης

The ONLINE EVENT, στα τέλη Νοεμβρίου 2021

VIRTUAL TOURS

Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε κτίρια της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου

MADE in Thessaloniki

Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου

OPEN OFFICE

Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου

LIVESTREAM EVENT

Η ομάδα του ΟΗΤ 2021 θα παρουσιάσει το φετινό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και προσκεκλημένοι ομιλητές ανά θεματική ενότητα θα μας μιλήσουν για το έργο τους. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω livestream στο YouTube, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να σχολιάζει μέσω του live chat στο you tube, και μηνυμάτων στο fb & instagram page μας.

Επίσης, μην χάσετε τους καθιερωμένους διαγωνισμούς του Open House Thessaloniki:

OPEN PHOTO

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPEN HOUSE Thessaloniki.

OPEN VOTΕ

Διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους θεατές της δράσης να ψηφίσουν το αγαπημένο τους virtual tour και την αγαπημένη τους διαδρομή.

Info: Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Για την παρακολούθησή τους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης. Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Κεντρική Φωτογραφία: Σφαγεία | Γιάννης Σιμιτόπουλος