fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

Όνειρα: 6 fun βήματα για να τα αποκωδικοποιήσετε

Power Girl’s Guide: Επιστήμη, μαγειρική & shopping θα σας βοηθήσουν να μάθετε τι κρύβουν τα όνειρα σας!


Όνειρα: 6 fun βήματα για να τα αποκωδικοποιήσετε

Τρέχετε, δεν γνωρίζετε γιατί αλλά είστε σίγουροι ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε. Γιατί; Μα φυσικά επειδή κάποιος σας κυνηγά! Στρίβετε απότομα σε ένα στενό δρομάκι, σκέφτεστε ότι ίσως και να μπερδέψετε τον καταδιώκτη σας, το περιβάλλον είναι τρομακτικά οικείο δεδομένου του ότι δεν έχετε ξαναβρεθεί ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια μαύρη γάτα περνάει από μπροστά σας και κρύβεται πίσω από έναν κάδο σκουπιδιών, ενώ απότομα αρχίζει να βρέχει. Αναρωτιέστε που βρίσκεστε, το δρομάκι είναι αδιέξοδο, δεν μπορείτε να συνεχίσετε να τρέχετε. Πανικός! Πώς θα γλυτώσετε; Ξαφνικά ανοίγετε απότομα τα μάτια σας και όπως είναι αναμενόμενο βρίσκεστε στη ασφάλεια του κρεβατιού σας! Έξω βρέχει δυνατά. Ο ήχος των σταγόνων στο τζάμι είναι και ο λόγος που ξυπνήσατε τόσο απότομα! 

oneira-ti-shmainoun-3.jpg

Καλημέρα…
Σίγουρα έχετε ξυπνήσει κάποια στιγμή από ένα πολύ έντονο, συνήθως δυσάρεστο ή περίεργο όνειρο -αυτά είναι και τα αγαπημένα μου- το οποίο και δυστυχώς μετά από λίγα λεπτά έχετε ήδη σχεδόν ξεχάσει. Παρόλα αυτά, η μέρα σας συνεχίζεται με ένα απαίσιο συναίσθημα να σας κατακλύζει. Νιώθετε λίγο “off”! Εάν είστε και σχετικά αγχώδης χαρακτήρας με μνήμη χρυσόψαρου όπως εγώ σας συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα θέλατε. Κάθε φορά που ξεκινάω να περιγράψω αυτό το συγκλονιστικό όνειρο το οποίο αναστάτωσε την ψυχοσύνθεση μου -εντάξει μπορεί να είμαι λίγο υπερβολική- έχω αποτύχει παταγωδώς καθώς θυμάμαι τόσο λίγες πληροφορίες που είναι τουλάχιστον άχρηστο. Φαντάζομαι ότι δεν είμαι η μόνη!

Τα όνειρα αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες έρευνας τόσο για ψυχολόγους όσο και για ερευνητές. Ακόμη και εάν δεν είστε προληπτικοί ή μυστικιστές και δεν θεωρείτε ότι κρύβουν κάποιο βαθύτερο νόημα για εσάς και το μέλλον σας -παραδέχομαι ότι πολλές φορές έχω ψάξει στον ονειροκρίτη-, είναι αναμφίβολα μία δίοδος στην εξερεύνηση του υποσυνείδητου μας και των καλά κρυμμένων επιθυμιών, φόβων και σκέψεων μας. Φανταστείτε το υποσυνείδητο σας ως ένα χαοτικό αρχείο εμπειριών, τραυμάτων και πόθων χωρίς κανέναν άλλο τρόπο έκφρασης. Στη διάρκεια του ύπνου όπου είμαστε ελεύθεροι από την καταπίεση της λογικής μας έρχονται στην επιφάνεια συνήθως μέσω συμβολισμών κι επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά τον ψυχισμό μας. Μέσα από αυτά μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά σε αυτή την αφιλτράριστη πλευρά του χαρακτήρα μας. Πώς μπορούμε όμως να τα αποκωδικοποιήσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε σωστά όταν τις περισσότερες φορές θυμίζουν απλά κακό σενάριο του Φώσκολου;

the science

Ο επιστημονικός ορισμός των ονείρων τα περιγράφει ως μία σειρά από υποσυνείδητες εικόνες, ήχους και αισθήσεις που δημιουργούνται στην διάρκεια του REM ύπνου. Παρά την εκτενή έρευνα ή σύγχρονη νευρολογία δεν έχει ακόμη καταλήξει στους λόγους ή ακόμη και στους μηχανισμούς με τους οποίους ονειρευόμαστε. Η επικρατέστερη θεωρία ωστόσο είναι ότι στη διάρκεια του εγκεφαλικά δραστήριου ύπνου REM το μυαλό μας τακτοποιεί και ερμηνεύει πληροφορίες από όσα ζήσαμε μέσα στην ημέρα. Στη διαδικασία αυτή, οι πρόσφατες εικόνες και εμπειρίες συνδυάζονται με κάποιες παλαιότερες καθώς δημιουργούνται οι νέες μνήμες. Οι μνημονικές αυτές καταστάσεις ετοιμάζουν μεταξύ τους ένα σενάριο που σχετίζεται με την ψυχολογική μας κατάσταση, με τις εμπειρίες μας και φυσικά με το τι μας απασχολεί και εκφράζονται μέσα από εικόνες και ήχους. Παράλληλα  είναι ενεργές όλες οι μετά-γνωστικές συμπεριφορές και λειτουργίες του μυαλού, όπως η αντίληψη συναισθημάτων, η λογική σκέψη και η λήψη αποφάσεων με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βιώνουν ιδιαίτερα ζωντανά όνειρα ή να μπορούν σταδιακά να ελέγχουν την εξέλιξη τους.

Lucid Dreaming: Διαδικασία ονείρου στην διάρκεια της οποίας μπορούμε ενεργά να πάρουμε μέρος στο όνειρο, να βιώσουμε συναισθήματα. Περιγράφει μία ενδιάμεση κατάσταση ύπνου όπου το συνειδητό κομμάτι του μυαλού μας λειτουργεί κανονικά παρά το γεγονός οτι το σώμα βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, και ειδικότερα με την Φροϋδική Σχολή, γνωστή και ως ψυχοδυναμική, στα όνειρα μπορούν να εντοπιστούν ως αρχέτυποι συμβολισμοί οι οποίοι καλύπτουν από τον συνειδητό μας εαυτό τραυματικές εμπειρίες ή σεξουαλικές επιθυμίες. Εάν και ο Φρουντ έχει κατακριθεί για τις ακραίες του θεωρίες και την υπερβολική σημασία που έδωσε στην ερμηνεία τους, είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα όνειρα όντως επικεντρώνονται στις συναισθηματικές και ψυχικές μας ανησυχίες. Μέσω των ονείρων μας, ειδικά όταν είναι επαναλαμβανόμενα ή πολύ έντονα μπορούμε να ανακαλύψουμε άγχη, φόβους, προσδοκίες και επιθυμίες που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει. Μην τρέξετε να βρείτε ονειροκρίτη, καθώς η σωστή ερμηνεία των ονείρων είναι μια λίγο πιο περίπλοκη και προσωπική διαδικασία. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία απάντηση για όλα αλλά μπορείτε με λίγη προσπάθεια να βρείτε τη σωστή απάντηση για εσάς!

the tips

Step 1: Πάρτε χαρτί και το αγαπημένο σας στυλό

oneira-ti-shmainoun.jpg

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεν μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τα όνειρα σας εάν δεν τα θυμάστε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο και ένα στυλό στο κομοδίνο σας και με το που ξυπνήσετε γράψτε όλα όσα θυμάστε με έμφαση στα στοιχεία αυτά που σας τράβηξαν την προσοχή ή σας δημιούργησαν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα. 

Step 2: Σκεφτείτε πως συνδυάζονται οι εικόνες του ονείρου σας με την πραγματικότητα

Όπως διαβάσατε ήδη τα όνειρα μας αποτελούν έναν συνδυασμό πληροφοριών και εικόνων που έχουμε ήδη καταγράψει. Ο λόγος που κάποιες εικόνες σας φαίνονται πρωτόγνωρες είναι επειδή βρίσκονται "θαμμένες" σε κάποια ανάμνηση. Προσπαθήστε λοιπόν να σκεφτείτε τι σημασία έχουν αυτές οι εικόνες είτε είναι κάποια τοποθεσία ή κάποιο αντικείμενο.

Step 3: Αναλύστε τη σχέση σας με τους πρωταγωνιστές

Συνήθως τα πρόσωπα στα όνειρα μας είναι οικεία και πολλές αν όχι τις περισσότερες φορές η θέση τους είναι συμβολική. Αναλύστε τη σχέση σας μαζί με αυτά τα πρόσωπα, τι θέση έχουν στη ζωή σας και το πιο σημαντικό ποια πλευρά της προσωπικότητας σας μπορεί να αντικατοπτρίζουν. Μην ξεχνάτε ότι το σενάριο είναι δημιούργημα των αναμνήσεων και σκέψεων όποτε κάθε στοιχείο αφορά εσάς και μόνο εσάς. 

Step 4: Eξετάστε τα συναισθήματα σας

Ίσως και το πιο σημαντικό βήμα! Πώς νιώσατε στη διάρκεια του ονείρου; Φόβο, ικανοποίηση, αγωνία; Τα συναισθήματα που προκαλούνται δίνουν και τον θετικό ή αρνητικό τόνο και μπορούν να σας εκπλήξουν. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ένα φαινομενικά ευχάριστο όνειρο μπορεί να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη έαν στη διάρκεια του νιώσετε άγχος ή πίεση -ναι ακόμη και το αγαπημένο μου παιδικό όνειρο όπου μου χάριζαν αμέτρητα παιχνίδια! 

Step 5: Αναζητήστε σύμβολα

Σύμφωνα με τον Carl Jung, υπάρχουν κάποια κοινά "αρχέτυπα" σύμβολα τα οποία χρησιμοποιεί το υποσυνείδητό μας για να καλύψει συναισθήματα ή σκέψεις που μπορεί να μας ταράξουν. Για παράδειγμα στην περίπτωση που δείτε ότι κάποιος σας κυνηγάει -οκ το βλέπω σχεδόν κάθε βράδυ- συνήθως σημαίνει ότι προσπαθείτε να αποφύγετε κάτι το οποίο δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ή ότι η καθημερινοτήτα σας είναι τόσο πιεστική με αποτέλεσμα να βρίσκεστε σε μόνιμη κατάσταση στρες. 

Step 6: Αναρωτηθείτε τι προσπαθεί να σας πει το κάθε όνειρο


Προφανώς δεν θα ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία κάθε βράδυ, ποιός έχει το χρόνο άλλωστε; Συνήθως θυμόμαστε ή ξυπνάμε από όνειρα που μας έχουν προκαλέσει κάποιου είδους αντίδραση και ίσως αξίζει να εξετάσουμε. Αφότου έχετε ολοκληρώσει την ανάλυση κάντε μία βασική ερώτηση στον εαυτό σας: τι προσπαθεί να φέρει στην προσοχή σας; Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση και φυσικά μπορεί να μην υπάρχει και καμία απάντηση. Η ανάλυση ονείρων, ακόμη και αν είναι ανεπιτυχής θα σας αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς σας! Μπορεί και να έχει πλάκα! 

the recipe

c0cac1e4958387d81cc264db98c11f20-1.jpg


Before-bed Smoothie

Η ποιότητα ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα όνειρα σας. Σίγουρα σας έχει συμβεί μετά από ένα τεράστιο βραδινό γεύμα να κοιμηθείτε άστατα και να δείτε έντονους εφιάλτες. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό σας προσπαθεί να μεταφράσει με κάποιο τρόπο τη σωματική δυσφορία. Δοκιμάστε λοιπόν ένα ελαφρύ θρεπτικό smoothie με φρούτα που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικά και μελατονίνη, την φυσική ορμόνη του ύπνου, και κοιμηθείτε ανενόχλητες! 

Υλικά:

  • 50 γρ. κεράσια
  • 50 γρ. ακτινίδιο
  • 50 γρ. μούρα της επιλογής σας 
  • 150 ml. γάλα αμυγδάλου
  • 2 κ.σ. τυρί cottage  
  • 1 κ.γ. μέλι 

Ηow to: Σε ένα mixer προσθέστε όλα τα υλικά. Χτυπήστε καλά μέχρι να oμογενοποιηθούν. Απολαύστε με ένα mix αμυγδάλων και κάσιους. 

the book

oneira-ti-shmainoun-biblio.jpg

12,000 Dreams Interpreted: A New Edition for the 21st Century - Gustavus Hindman Miller 

Σχεδόν πριν από έναν αιώνα ο συγγραφέας παρουσίασε τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό επεξήγησης με 10,000 κοινά σύμβολα που εμφανίζονται συνήθως στα όνειρα μας μαζί με μία διασκεδαστική αλλά ολοκληρωμένη τοποθέτηση στην ιστορία και τους τύπους των ονείρων. Αρκετά χρόνια μετά η αναλύτρια & psychic Linda Shields ανανέωσε τον οδηγό με 2,000 νέες προσθήκες έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζώης! Ίσως να μπορεί να εξηγήσει γιατί βλέπετε συνέχεια στον ύπνο σας ότι κάποιος σας έχει κάνει block στo Instagram -εντάξει λογικά χρειάζεστε ένα καλό detox από τα social media, αλλά μπορεί να είναι και άλλος ο λόγος! Απολαύστε υπεύθυνα!

the shopping guide

Ώρα να ανακαλύψετε τις κρυφότερες πλευρές του υποσυνείδητου σας! 

Time to dream! 

 Calming Scent

Calming Scent

Αρωματικό χώρου τριαντάφυλλο Diptyque, Attica Department Store

GET ME
 White Noise

White Noise

Εφαρμογή με ήχους για τη διάρκεια του ύπνου Relax Melodies

GET IT
 Must Have

Must Have

Στυλό Mont Blanc

GET IT
 Set the Mood

Set the Mood

Κερί με άρωμα βελούδινου τριαντάφυλλου Jo Malone, Sephora

GET IT
  Feel Comfy

Feel Comfy

Σετ ύπνου Rails, Νet-a-Porter

GET IT
 Write it Down

Write it Down

Ημερολόγιο ονείρων Κnock Knock, Amazon

GET IT