fbpixel

Search icon
Search
Όλοι οι λόγοι για τους οποίους επιβραβεύουμε τον εαυτό μας μέσω του φαγητού
PSYCHOLOGY

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους επιβραβεύουμε τον εαυτό μας μέσω του φαγητού

Δώστε την απάντηση στο ερώτημα που μας έχει απασχολήσει όλους


Η προσπάθεια μείωσης ή πρόσληψης περαιτέρω σωματικού βάρους είναι μια δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις επίπονη ψυχολογικά διαδικασία για πολλούς ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει, καθώς η αλλαγή των συνηθειών που έχουμε υιοθετήσει είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση και απαιτείται σημαντικός χρόνος προσαρμογής, ώστε να αποδεχθούμε τα νέα δεδομένα.

what-models-actually-eat.jpg

Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ τη διατροφική σας συμπεριφορά; Δηλαδή επιβραβεύετε τον εαυτό σας μέσω του φαγητού, έπειτα από ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα που πραγματοποιήσατε εντός της ημέρας; Αντίστοιχα, μήπως υποσιτίζεστε εάν κάτι πήγε στραβά και δεν ακολουθήσατε το προβλεπόμενο διαιτολόγιο σας ή δεν αφήσατε τον εαυτό σας ικανοποιημένο, εξαιτίας μιας “αναποδιάς”;

Αν σας δώσαμε τροφή για σκέψη, τότε μάλλον έχετε βιώσει ένα ανάλογο συμβάν, έστω και για μια φορά στη ζωή σας. Ποια είναι η απάντηση, όμως, αυτών των ανεξήγητων, έως τώρα, συμπεριφορών; 

Step 1

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το σημαντικότερο, ως γνωστόν, είναι να αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Η αποδοχή συνεπάγεται την απελευθέρωση από καθετί που μας κρατά «δέσμιους» και μας καταπιέζει, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πώς μπορούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε; Μέσω της αποδοχής των συναισθημάτων μας, ακόμα και των πιο αρνητικών. Ο φόβος, η σύγχυση, ο θυμός, η απόγνωση, η κούραση είναι κι αυτά εντός του προγράμματος.

Ας πάψουμε να περιοριζόμαστε, ας σταματήσουμε να ζούμε σε «καλούπια», ας μην γίνουμε οι μαριονέτες κανενός. Ας ζήσουμε πολύ απλά, όπως εμείς επιθυμούμε, όπως εμείς νιώθουμε ευτυχισμένοι και πλήρεις.

unnamed.jpg

Step 2

Η επιβράβευση μέσω του φαγητού, υποκρύπτει διάφορες ψυχικές ελλείψεις σε αρκετές περιπτώσεις. Ενδεχομένως, απαγορεύουμε από το σώμα μας την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, λέμε «όχι» στις βαθύτερες επιθυμίες μας και τις «κουκουλώνουμε» με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι, κάποια στιγμή, οι αντοχές τελειώνουν, η υπομονή δεν φτάνει και εμείς βρισκόμαστε κυριολεκτικά στα όρια μας. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Γινόμαστε πιο ευάλωτοι συναισθηματικά και αναζητούμε την ευχαρίστηση και την ηδονή. Ωστόσο, ούτε σε αυτήν την περίπτωση την προσφέρουμε στον εαυτό μας. Ακολουθώντας εξαντλητικές δίαιτες και καταφέρνοντας να μειώσουμε κατά πολύ την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη, μόνο τότε καταφεύγουμε στην επιβράβευση.

Το ίδιο, ακριβώς, συμβαίνει και στις περιπτώσεις που εμείς οι ίδιοι απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Στερούμαστε, ακούμε τον οργανισμό μας να μας «λέει» πως έχει ανάγκη από τροφή και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η έσχατη τιμωρία. Αυτό είναι που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε, όμως δεν το έχουμε κατανοήσει σε βάθος ακόμα.

double.jpeg

Step 3

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι τροφή ή τι σημαίνει δίαιτα; Η τροφή αποτελεί το μέσο της επιβίωσης μας και όχι κάποιο βραβείο που πρέπει να δοθεί, έπειτα από μια αξιέπαινη συμπεριφορά. Καθίσταται απαραίτητη για τον άνθρωπο και για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με κάποιο μέσο τιμωρίας.

Μην αυτοτιμωρείτε τον εαυτό σας. Η «ρίζα του κακού» υποκρύπτεται στην ψυχολογική σας έλλειψη, στις βαθύτερες ανασφάλειες που έχετε για τον εαυτό σας και για το σώμα σας. Μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να σας κάνει να αισθάνεστε ανεπαρκείς, γιατί πολύ απλά δεν είστε. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τα μοντέλα και με τις καλλίγραμμες, ίσως και εξωπραγματικές, φιγούρες που παρουσιάζονται ανελλιπώς στο Instagram, καθώς το photoshop έχει κάνει για άλλη μια φορά το «θαύμα» του.

Είστε μοναδικοί, ξεχωριστοί, υπέροχοι και οφείλετε να έχετε αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να φροντίζετε τον εαυτό σας με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε ευκαιρία που σας δίνεται. Απολαύστε την ζωή, το κάθε λεπτό, την κάθε στιγμή, την κάθε μπουκιά.

Άλλωστε, μαγεία είναι να πιστεύετε στον εαυτό σας. Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε μπορείτε να κάνετε τα πάντα.