fbpixel

Search icon
Search
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: 10 facts που πρέπει να γνωρίζετε με αφορμή την Τελετή Έναρξης
PEOPLE & MOMENTS

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: 10 facts που πρέπει να γνωρίζετε με αφορμή την Τελετή Έναρξης

Τα highlights που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας μέχρι στιγμής από τη φετινή διοργάνωση


Εν μέσω πανδημίας και μετά την περσινή τους αναβολή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ακόμα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η φετινή διεξαγωγή θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη και θα θέσει στο επίκεντρο το πάθος για τον αθλητισμό, τη δύναμη και την προσωπική πορεία του κάθε αθλητή, που τον οδήγησε σε αυτό το κατόρθωμα: στη συμμετοχή του σε αυτούς! 

Για 16 ημέρες και με την αγωνία να κορυφώνεται, σήμερα αναμένουμε τη φαντασμαγορική Tελετή Έναρξης, ενώ παρακάτω συγκεντρώσαμε όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζετε!

1. Το ολοκαίνουριο στάδιο του Τόκιο

Το νέο στάδιο του Τόκιο θα είναι η βάση των φετινών αγώνων, με τις τελετές έναρξης και λήξης, τον στίβο και πολλούς αγώνες ποδοσφαίρου να πραγματοποιούνται εκεί. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της οροφής έρχεται από 47 διαφορετικούς νομούς της Ιαπωνίας, ενώ παράλληλα θα απολαύσουμε το concept του urban park, ενώ τα bmx και τα skateboard θα τα δούμε στο Ariake Urban Sports Park, με το Aomi Urban Sports Park να στεγάζει την αναρρίχηση και τα 3x3 μπάσκετ. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης τέσσερις χώροι που είχαν χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς του 1964. Μπορεί το Τόκιο να είναι η βάση, όμως αρκετά αγωνίσματα, όπως το baseball και το softball, μαραθώνιοι και αγώνες ποδοσφαίρου, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκτός πόλης.

aghwnes-2021.jpg

2. Tο φετινό motto & η mascot

Τα φετινά mottos των τεσσάρων τελετών των Ολυμπιακών Αγώνων -δηλαδή η έναρξη και τη λήξη Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών-, είναι κοινά μεταξύ τους και αναδεικνύουν την αισιοδοξία που τόσο οι αθλητές όσο και ο κόσμος έχουν ανάγκη: "Moving Forward", "United by emotion", "Worlds we share". Όσον αφορά στη mascot, αυτή θα είναι η Miraitowa. Σε μπλε απόχρωση και βαμμένη με την τεχνοτροπία ichimatsu, θέτει στο επίκεντρο μια προσωπικότητα που βασίζεται στην ιαπωνική παροιμία «μάθε από το παρελθόν για να αναπτύξεις καινούριες ιδέες».

3. Η απουσία του κοινού

Από σήμερα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση του ιού. Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου. Η λήξη των αγώνων, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου. Όσο για τους αθλητές, θα έχουν υποβληθεί σε τεστ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τους διοργανωτές των αγώνων.

4. H παρουσία της Jill Biden

Σήμερα, η Jill Biden θα είναι η επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στο Τόκιο, δίνοντας το παρών στην τελετή έναρξης των Αγώνων. Μάλιστα, αυτό θα είναι το πρώτο της ταξίδι χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Αμερικής.

jill-biden-fb.jpg
Jill Biden

5. Ο κορυφαίος Novak Djokovic στη διεξαγωγή

Φέτος, θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε τον θρυλικό Novak Djokovic, του οποίου η κατάκτηση της κορυφής στους Ολυμπιακούς είναι η μόνη που λείπει από την καριέρα του. Μια αναδρομή στην καριέρα του μάς υπενθυμίζει πως έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008, ενώ έχει στην κατοχή του ήδη τους τίτλους των Australian Open, French Open και Wimbledon.

6. Η συμμετοχή του Kevin Durant

Σημαντική, μάλιστα, είναι η συμμετοχή του Kevin Durant. Ο αστέρας του NBA θα είναι στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ανδρών των ΗΠΑ. Οι δύο προηγούμενες ήττες μέσα σε τρεις μέρες στα φιλικά προετοιμασίας, δεν τον κάνουν να τα παρατά, τη στιγμή που ολόκληρη η Αμερική πιστεύει στη δυνατότητες και το ταλέντο του.

kevin.jpg
Kevin Durant

7. Τα πρωτοεμφανιζόμενα αθλήματα

Στη φετινή διεξαγωγή, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ολοκαίνουρια αθλήματα που κάνουν πρώτο φορά την εμφάνισή τους. Το surf και οι θρύλοι του θα δοκιμαστούν στην παραλία Tsurigasaki. Το skateboarding έρχεται με δύο κατηγορίες, τις street και park, ενώ μεταξύ των αθλημάτων θα είναι η αναρρίχηση και το baseball/softball, το οποίο επιστρέφει μετά την παύση του από τους Ολυμπιακούς του 2008.

8. Η ελληνική παρουσία

Φυσικά και δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την ελληνική παρουσία, με τη χώρα μας να στέλνει 83 εκπροσώπους. Τα περισσότερα μέλη έχει ο στίβος, με 20 αθλητές και αθλήτριες, ενώ δεύτερη έρχεται η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών με 13 μέλη. Η μεγαλύτερη ηλικιακά αθλήτρια θα είναι η Αιμιλία Τσουλφά -48 χρονών-, καθώς και η Ευαγγελία Ψάρρα, ούσα 47 ετών και συμμετέχοντας στου Ολυμπιακούς για 6η φορά.

tsitsipas-sakkari.jpg
Μαρία Σάκκαρη & Στέφανος Τσιτσιπάς

9. Το δίδυμο της επιτυχίας

Το δίδυμο της επιτυχίας στο τένις, η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, θα μας εκπροσωπήσει στο αγώνισμα της αντισφαίρισης, αφού έλαμψαν στο φετινό Roland Garros. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες χώρες, από την Ιαπωνία θα υπάρχουν 11 τενίστες σε όλες τις κατηγορίες, ενώ από τις ΗΠΑ 12.

10. Οι δύο σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής

Υπερηφάνεια μάς γεμίζει το γεγονός πως Ελλάδα επέλεξε ως σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια, που θα μπουν πρώτοι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο στη σημερινή Τελετή Έναρξης. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που την ελληνική σημαία θα κρατούν δύο αθλητές τη στιγμή της εισόδου. «Θα κάνουμε την Ελλάδα υπερήφανη», δηλώνουν και αυτό είναι το μόνο σίγουρο!