fbpixel

Search icon
Search
LIFE & CAREER

Όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν αποκτήσω σκύλο

Μία σχέση ζωής με τα πιο όμορφα συναισθήματα


Όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν αποκτήσω σκύλο

Τη συμβίωση μ' έναν σκύλο - όπως και με κάθε κατοικίδιο - και τα αισθήματα αυτής μπορεί να τα αντιληφθεί μόνο κάποιος που τα έχει βιώσει. Ό,τι και να πούμε, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βασικά, όλα όσα συμβαίνουν από την πρώτη μέρα που αυτό το πλάσμα θα περάσει την πόρτα του σπιτιού και θα γίνει, αυτομάτως, μέλος της οικογενείας σας κρύβουν μέσα τους την έννοια του «πολύ». Πολλή αγάπη, πολλή φροντίδα, πολλή χαρά, πολλή ευθύνη... όλα στον υπέρτατο βαθμό. 

Έχοντας «χάσει» έναν σκύλο - θα το αναφέρουμε παρακάτω - κι έχοντας αποκτήσει ακόμα έναν - όχι δεν είναι εύκολο και δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο - υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να γνωρίζω πριν κάνω αυτά τα δύο μεγάλα βήματα τις ζωής μου. Από προσωπική μου πείρα, παρακάτω, σας παραθέτω όλα όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν αποκτήσω σκύλο. 

1. Η ζωή σας δεν θα είναι ξανά η ίδια

Όχι, μην τρομάζετε. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον ερχομό ενός παιδιού, ο ερχομός ενός τετράποδου στο σπίτι σας θα αλλάξει την καθημερινότητά σας. Αυτή η αλλαγή θα είναι ακόμα πιο έντονη τον πρώτο καιρό, μέχρι να προσαρμοστεί μαζί σας, να μάθει τον χώρο του, να βρει τα πατήματά του και φυσικά, να προσαρμοστείτε κι εσείς μαζί του. Hot tip: Τα κουτάβια συμπεριφέρονται, σχεδόν, όπως τα μωρά. Στην αρχή ξυπνούν πολλάκις μέσα στη νύχτα είτε γιατί πεινούν, είτε γιατί θέλουν τουαλέτα, είτε γιατί απλά θέλουν να παίξουν κι εσείς καλείστε να είστε δίπλα τους και να τους προσφέρετε αυτό που χρειάζονται. Όσον αφορά την τουαλέτα, το πρώτο διάστημα κι ειδικά μέχρι να ξεκινήσετε τις βόλτες, δεν θα είναι πολύ εύκολο. Οπλιστείτε με υπομονή και πολύ... χαρτί κουζίνας. Plus, μέσα στην ημέρα κοιμούνται τις περισσότερες ώρες κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι ένας βασικός μηχανισμός για την ανάπτυξή τους. 

richard-brutyo-sg3xwuepybu-unsplash-1.jpg

2. Βρείτε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε

Αν η απόκτηση σκύλου βρίσκεται ακόμη σαν μια έντονη σκέψη στο μυαλό σας που δεν έχει υλοποιηθεί, αυτό που πρώτα οφείλετε να κάνετε είναι να βρείτε τον κτηνίατρό σας, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά. Εκτός από το ότι θα είναι το βασικό σας στήριγμα και ο άνθρωπος που θα απευθύνεστε για όλα τα επόμενα 15 και χρόνια της ζωή σας, μπορεί να σας βοηθήσει και για την εύρεση της κατάλληλης ράτσας αλλά και να σας λύσει τυχόν απορίες που θα έχετε πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση. Αν είστε άνθρωποι σαν κι εμένα που αγχώνονται και τρομάζουν με το παραμικρό - ο αριθμός του κτηνιάτρου μου είναι πιο συχνός απ' ότι της μαμάς μου στις εξερχόμενες - καλείστε να συνεργάζεστε με κάποιον που θα είναι αρκετά διαθέσιμος, θα μπορεί να σας καταλάβει και να σας «συγχωρέσει» για όλες εκείνες τις φορές που θα τον ενοχλήσετε χωρίς λόγο.

3. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία

Είναι λογικό ότι θα θέλετε να παρέχετε από την πρώτη μέρα στον σκύλο σας όσα περισσότερα μπορείτε. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσετε σε υπερβολές. Αυτά που χρειάζεται να έχετε είναι μία τροφή που θα πληρεί τις ανάγκες του, ανάλογα με την ράτσα, τα κιλά και την ηλικία, τα μπολ του, το κρεβατάκι του, τα απαραίτητα πράγματα για την υγιεινή του και δύο παιχνίδια. Ειδικά αν είναι κουτάβι, δεν θα χρειαστεί τίποτα άλλο. Σχεδόν μόλις είχα αποκτήσει το πρώτο μου σκυλάκι, πριν από 4 χρόνια περίπου είχα πάει σ' ένα pet shop και είχα κάνει έναν αρκετά μεγάλο λογαριασμό. Όταν μετέφερα με χαρά στον κτηνίατρο αυτήν μου την κίνηση μου είπε χαρακτηριστικά: «Τα σκυλιά δεν έχουν ανάγκη όλα αυτά. Το μόνο που έχουν ανάγκη είναι εσένα, την αγάπη σου και το φαγητό τους. Αυτές είναι κινήσεις που κάνουν οι άνθρωποι για να καλύψουν τις δικές του ανάγκες».

4. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση 

Είτε αποκτήσετε ένα κουτάβι είτε έναν μεγαλύτερο σκύλο, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, η οποία μάλιστα είναι μία συνεχόμενη διαδικασία. Θέλει υπομονή, ενασχόληση και καθημερινή προσπάθεια. Είναι μάλιστα και ένας τρόπος για να αποκτήσετε μια επικοινωνία με τον σκύλο σας. Η εκπαίδευση που θα επιλέξετε να κάνετε, πέρα από τις βασικές εντολές, έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη και με την καθημερινότητά του σκύλου. Καλείστε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που θα μπορούν να σας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε. Από την άλλη, αν δεν θέλετε κάποιον εκπαιδευτή υπάρχουν πολλά video στα social και στο YouTube που μπορούν να σας προσφέρουν κάποια tips. Παρόλα αυτά ένας ειδικός είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή.

connor-home-5tauz4ufedo-unsplash-1.jpg

5. Τα σκυλιά είναι ζώα συνήθειας

Μόλις το αντιληφθείτε αυτό θα καταλάβετε πόσο καταπληκτικό είναι. Υιοθετούν τη ρουτίνα τους και δεν παρεκκλίνουν ποτέ από αυτήν. Σαν να υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός που τα κουρδίζει. Ακριβώς γι' αυτό μπορείτε να διαμορφώσετε το πρόγραμμά του με βάση τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σας. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για τις βόλτες, το φαγητό, το παιχνίδι του και δεσμευτείτε ότι δεν θα ξεφεύγετε από αυτό εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα αν λόγω δουλειάς η πρωινή βόλτα θα γίνεται στις 8 το πρωί, αυτό το ωράριο, με μικρή απόκλιση, θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και το Σαββατοκύριακο. Ναι, ο σκύλος θέλει θυσίες.

6. Η τροφή έχει καθοριστικό ρόλο για τον σκύλο

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά είναι αυτό που τρώνε. Ενημερωθείτε πολύ καλά πριν προχωρήσετε στην αγορά τις τροφής. Φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Δεν θα σας πω εγώ αν θα προχωρήσετε σε κονσέρβα, κροκέτα, barf ή σπιτικό φαγητό, το μόνο που θα σας συμβουλέψω είναι να εξετάσετε πολύ καλά όλες τις παραμέτρους πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Η τροφή που καταναλώνει ο σκύλος σας επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού του, το τρίχωμά του και την μυρωδιά του.

7. Τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση

Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από άσκηση. Η διάρκειά της εξαρτάται από τη ράτσα και τα κιλά του. Ίσως αυτή είναι και μία παράμετρος που θα σας βοηθήσει να βρείτε ποια φυλή σας ταιριάζει. Παρόλα αυτά το παιχνίδι και οι βόλτες είναι δεδομένες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

8. Η απώλεια είναι σοκαριστική

Εκτός από τα παραπάνω, ένα πράγμα που σίγουρα θα ήθελα να ξέρω πριν αποκτήσω σκύλο είναι τον πόνο που προκαλεί ο χαμός του. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι στην τελική μου απόφαση. Θα το έκανα ξανά και ξανά γιατί η αγάπη και η χαρά που σου χαρίζουν απλόχερα δεν συγκρίνεται με κάτι άλλο στον κόσμο, ωστόσο θα ήθελα να ήμουν έστω και λίγο προετοιμασμένη για την ώρα του αποχωρισμού. Θα ήθελα να μου έχει πει κάποιος πως όταν φύγει, μαζί του παίρνει κι ένα κομμάτι της καρδιάς σου, που δεν θα ξανακολλήσει ποτέ και πάντα θα του ανήκει. Να τα αγαπάτε και να τα προσέχετε και να ξέρετε ότι δεν τους αξίζουμε. Είμαστε πολύ λίγοι μπροστά τους...

Παρακάτω, συγκέντρωσα μερικά από τα must-have items που μπορείτε να αποκτήσετε!

1

Washable Classic Pet Bed

Luna 17 BUY HERE

2

Pet carrier

Karl Lagerfeld BUY HERE

3

Orange Checkered Blanket

Luna 17 BUY HERE

4

Pet waste bag holder

Valentino BUY HERE

5

Classic Leather Collar

Luna 17 BUY HERE

6

Extra small pet leash

Gucci BUY HERE