fbpixel

Search icon
Search
Όλα όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού
ARTS & CULTURE

Όλα όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού

Ό,τι νέο έρχεται από σήμερα έως την επόμενη Παρασκευή


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Ικέτιδες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

p6040549-hybrid-1.jpg

60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες. Επεξεργασία κειμένου και δραματουργίας – Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άρης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης. Σολίστ: Μαρίνα Σάττι.

Info: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Επίδαυρος), 23 & 24 Αυγούστου στις 21:00.

Αντώνης Κρόμπας - Λευτέρης Ελευθερίου «Σύμφωνο Επιβίωσης» στο Cine Μαριέλ

96c4a159a9e5c8e508af18ede588b889-l.jpg

Ο Αντώνης Κρόμπας κι ο Λευτέρης Ελευθερίου υπογράφουν «Σύμφωνο Επιβίωσης» και σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνοται, εκνευρίζουν και ερεθίζουν το κοινό μέσα σε ένα καταιγιστικό δίωρο. Απορίες, καταγγελίες, ποιήματα, κι όλης της γης τα κρίματα αμέσως συγχωρούνται κι ευθύς ξαναγεννιούνται.

Info: Μαριέλ θερινός (Λεωφόρος Πόρτο Ράφτη 669, Πόρτο Ράφτη), 25 Αυγούστου στις 23:00.

«Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

877561.jpg

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη. Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου κ.ά.

Info: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Λεωφόρος Λαυρίου), 26 Αυγούστου στις 21:00.

«Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη στο Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης

872259.jpg

Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και «λίγο» της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη - είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός - που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Info: Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης (Λεωφόρος Μαραθώνος 196), 27 Αυγούστου στις 21:00.

«Αίας» του Σοφοκλή στο Κηποθέατρο Παπάγου

event-31719.jpg

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς), 28 Αυγούστου στις 21:00.

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Κατράκειο Θέατρο

70dfd4ef8bae4569a1898a124a0d29cb.webp

Στους Όρνιθες ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Κορωναίος κ.ά.

Info: Κατράκειο Θέατρο (Πάροδος Ακροπόλεως), 29 Αυγούστου στις 21:00.


E is for Exhibitions


Έκθεση εικαστικών «Του Αυγούστου» του Σπύρου Ρωμανού στο Καφέ του Μουσείου

messenger-creation-ab30bab2-5c4d-469b-a24e-f817dc9a8f68-1920x1346.jpeg

Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα φιλοξενηθεί από τις 5 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2024, η ατομική έκθεση του Σπύρου Ρωμανού με τίτλο «Του Αυγούστου». Έργα με κοινό και μόνο παρονομαστή ότι φτιάχτηκαν στην ανέχεια της θερινής ραστώνης από χέρια εμβαπτισμένα σε μούστο και σάρκα καρπουζιού, παρουσιάζονται στην παρούσα ατομική έκθεση. Μια σειρά από υδατογραφίες και σχέδια -αυτόματα, σχεδόν, στη γραφή- ανασύρουν τη χωρική και χρονική υπόμνηση και όχι τόσο την οπτική εντύπωση της εμπειρικής πραγματικότητας. Έργα που κλείνουν τα αυτιά στον πένθιμο ήχο της καμπάνας, για να καθαγιαστούν από την παλλόμενη σάρκα πάνω στα ιδρωμένα σεντόνια ενός ντιβανιού ή από τη δίψα για παγωμένο νερό μετά από μια λιγωτική κουταλιά βανίλιας. Και να περάσουν μέσα από το βίωμα που μεθίσταται σε εικαστική πράξη, χωρίς κανέναν άλλον κοσμικό ή υπερκοσμικό μεσάζοντα, απευθείας στην αθανασία.

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1, Εξάρχεια - Νεάπολη), Τετάρτη - Δευτέρα 08:00 - 19:00, Τρίτη 13:00 - 19:00.

Θανάσης Λάλας - Έκθεση «Η Ζωή μιας απώλειας»

lalas-3.jpg

Ο δημιουργός Θανάσης Λάλας εκθέτει για πρώτη φορά στο ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας 30 ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν σε 168 ώρες, ως ένα έργο. Ο ίδιος ο Θανάσης Λάλας αναφέρει ότι πρόκειται για έργα που αποδεικνύουν την ζωή που κρύβει μία απώλεια. Μια απώλεια που εξελίσσεται σε πένθος και εξωραΐζεται μέσω της δημιουργίας, του χρώματος και της φόρμας σε γιορτή. Η Ύδρα συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει, σχεδόν όλο τον Αύγουστο, στην πιο μεγάλης έντασης τουριστική περίοδο, συνεχίζει να είναι το Κέντρο Τέχνης, Έρευνας και Διανόησης.

Info: Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας (Λιμάνι Ύδρας), καθημερινά 09:00 - 16:00 & 19:30 - 21:30.


New in Town


Gonia

Ένα πρωτοποριακό νέο concept store στην καρδιά της Αθήνας. Στα Στα Εξάρχεια, ο Κοσμάς Καραβάς άνοιξε το δικό του κατάστημα, το οποίο μπορούμε να πούμε πως μοιάζει πολύ με art gallery. Συγκεκριμένα, εκεί μπορεί κανείς να βρει τα πλακάκια, τα εντυπωσιακά διακοσμητικά και τα είδη υγιεινής με την υπογραφεί και, πλέον, μπορεί παράλληλα να απολαύσει τον καφέ, το ποτό του ή ακόμα και κάποιο snack. Στον χώρο υπάρχει ένα coffee corner κι ένα μεγάλο τραπέζι, ιδανικό για μια χαλαρή έξοδο ή για δουλειά εκτός γραφείου. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γεμάτο τέχνη, που εκπέμπει τη μοναδική σχεδιαστική φιλοσοφία του ιδιοκτήτη του.

Info: Gonia, Ιπποκράτους 48, Εξάρχεια.