fbpixel

Search icon
Search
Οι Vora Villas είναι τρεις μοναδικής αισθητικής κατοικίες στη Σαντορίνη
INTERIORS

Οι Vora Villas είναι τρεις μοναδικής αισθητικής κατοικίες στη Σαντορίνη

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των K-Studio


Στην αρχιτεκτονική ομάδα K-Studio ζητήθηκε να σχεδιάσουν ένα μικρό boutique ξενοδοχείο σε μια δραματική τοποθεσία στην άκρη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ο πελάτης, ντόπιος του νησιού, είχε το όραμα αλλά παράλληλα και την αποφασιστικότητα να κατευθύνει το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος δίνοντας στη σχεδιαστική ομάδα την ευκαιρία να προωθήσουν την ιδέα και την υλοποίησή της μέχρι την ολοκλήρωσή της. Το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικά μοναδικός και δραματικός σχεδιασμός που ενισχύει την εγγενή ενέργεια του ιδιοκτήτη, την αρχιτεκτονική παραδόση του νησιού και την ένταση της θέσης του κρατήρα στο τοπίο.

16-k-studio-vora-stale-eriksen.jpg
Η θέα στην καλντέρα είναι συγκλονιστική

Η απότομη κλίση του σχετικά μικρού χώρου απαιτούσε καινοτόμες λύσεις σε σχέση με τις προκλήσεις της κυκλοφορίας και της διάταξης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει αμεσότητα προς την εντυπωσιακή θέα σε κάθε σημείο και κάθε στροφή. Ο γκρίζος ηφαιστειακός βράχος ανοίγει τον δρόμο προς τα κάτω από την είσοδο, ενώ το σημείο υποδοχής βρίσκεται στην κορυφή του οικοπέδου, και διανέμει σε τρεις ξεχωριστές και μοναδικές βίλες. Οι βίλες είναι κομψές, συμπαγείς και δυναμικές, διαμορφωμένες με γλυπτικούς όγκους ενώ τοποθετήθηκαν αντιμέτωπες με την ευθεία του ηφαιστειακού μονοπατιού και των τοίχων στήριξης.

20-k-studio-vora-stale-eriksen.jpg
Ουδέτεροι τόνοι στο εσωτερικό ισορροπούν με το δραματικό τοπίο έξω

«Παραδοσιακά, τα σπίτια σε τέτοια χωριά είναι μικρά, περιορισμένα και αφανή. Για να προσφέρουμε μια εμπειρία υψηλού επιπέδου, η φιλοδοξία μας ήταν να δημιουργήσουμε χώρο για τους επισκέπτες και να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής» λένε οι αρχιτέκτονες του K-Studio. Η ανακαίνιση της αρχικής υπόσκαφης βίλας διατήρησε τη χαρακτηριστική της διάταξη, δηλαδή των τριών δωματίων που μετακινούνται διαδοχικά βαθύτερα μέσα στον βράχο.

30-k-studio-vora-stale-eriksen.jpg
Οι παραδοσιακές καμάρες αποκτούν σύγχρονο ύφος

Κυριολεκτικά χαραγμένες από το βουνό, οι καμπύλες των θολωτών οροφών λειτουργούν έτσι ώστε να μαλακώνουν τις σκιές και να αφαιρούν αιχμηρές γραμμές προχωρώντας προς τα μέσα, στο σκοτεινότερο χώρο προς το πίσω μέρος της κάθε βίλας. Η θέα και το φως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης στην πρόσοψη, αλλά ο πιο δροσερός, πιο σκοτεινός χώρος πίσω προσκαλεί τους επισκέπτες να υποχωρήσουν και να δροσιστούν αποφεύγοντας έτσι την υπερβολική θερμότητα έξω.

29-k-studio-vora-stale-eriksen.jpg
Η αίσθηση του υπόσκαφου στο εσωτερικό τονίζεται με την ηρεμία των χρωματικών τόνων

Έτσι επιτρέπεται στο φως και τη θέα να κυριαρχήσει σε όλους τους χώρους ενώ κάθε βίλα απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα από μια μοναδική δική της γωνία. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων διατηρείται επίσης.

«Οι δύο κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ιδέα μας ήταν ο ηφαιστειακός βράχος και η παραδοσιακή τοπική γλώσσα. Θέλαμε να αποκαλύψουμε και να ελέγξουμε το δράμα και τη συγκίνηση που προσφέρει το τοπίο, εξασφαλίζοντας στους επισκέπτες την άνεση, την ιδιωτικότητα και τον χαλαρό τρόπο ζωής. Εργαστήκαμε με τον φυσικό ηφαιστειακό βράχο για να κόψουμε τις διαδρομές μέσω του χώρου και να διατηρήσουμε τα όριά του χρησιμοποιώντας καρβουνιασμένο ξύλο και μαυρισμένο μέταλλο, ώστε να αναδείξουμε τη δύναμη της φύσης μέσα στις βίλες. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε απαλές καμπύλες, τις παραδοσιακές ασβεστωμένες καμάρες με ελαφριά πέτρινα φινιρίσματα και φυσικά ανοιχτόχρωμα υφάσματα ώστε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη αίσθηση δροσιάς και ηρεμίας στους εσωτερικούς χώρους." προσθέτουν οι αρχιτέκτονες.

22-k-studio-vora-claus-brechenmacher.jpg
Το απέραντο γαλάζιο σκηνοθετεί τα πιο εντυπωσιακά ανοίγματα

Οι επισκέπτες δοκιμάζουν μια σειρά από προσεκτικά χορογραφημένες αντιθέσεις -την ευρεία έκθεση στον ήλιο και θέα στο δροσερό σκοτάδι του σπηλαίου. Μαύρο ηφαιστειακό πέτρωμα και καμένα φινιρίσματα ενάντια στις δροσερές καμπύλες λευκού και τις ήρεμες ανοιχτές υφές -σκοτάδι με φως, αιχμηρό με μαλακό, δράμα με απόλυτη χαλάρωση. Το ξενοδοχείο είναι έντονο και περίπλοκο, αλλά με σαφήνεια και σχεδιασμένο με αυθεντικότητα.