fbpixel

Search icon
Search
Οι σούπες με εκλεκτά υλικά για να φέρετε «αέρα» fine dining στο τραπέζι σας
TASTE

Οι σούπες με εκλεκτά υλικά για να φέρετε «αέρα» fine dining στο τραπέζι σας

Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για τις κρύες ημέρες του χειμώνα


Τώρα τον χειμώνα και ειδικά μέσα στην περίοδο της καραντίνας, είναι η ιδανική εποχή για να δοκιμάσουμε υπέροχες συνταγές που θα μας κρατήσουν ζεστούς και μπορούμε να απολαύσουμε ανά πάσα στιγμή. Τι θα λέγατε για μια πεντανόστιμη σούπα με λαχανικά; Μπορείτε να επιλέξετε τα υλικά της αρεσκείας σας και με βάση αυτά να φτιάξετε φανταστικές συνταγές, με τις οποίες θα κολλήσετε αυτούς τους κρύους μήνες!

Διαβάστε παρακάτω τέσσερις φανταστικές συνταγές!

Σούπα βελουτέ με σπαράγγια

brusselssouplessclarityhandstlp1of1.jpg

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 300 γρ. σπαράγγια
  • 200 γρ. αρακά, κτψ.
  • 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Μπούκοβο
  • Παρμεζάνα, τριμμένη
  • Ξύσμα λεμονιού, από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε και τον αρακά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά σκεπασμένη με καπάκι. Αφαιρούμε από την φωτιά και με την βοήθεια ενός μπίμερ ή στο μπλέντερ περνάμε την σούπα μας να γίνει βελουτέ. Σερβίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.

Σούπα από leftovers

recipe-main-soupa-apo-periseumata-laxanikon-site.jpg

Υλικά: 

  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο, μόνο το πράσινο μέρος που μας έχει περισσέψει
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φλούδες καρότου, από 2 καρότα
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Θυμάρι, φρέσκο, για το σερβίρισμα
  • Κρέμα γάλακτος 35%, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2-3 εκ..
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πατάτες, το πράσο, τις φλούδες από τα καρότα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η πατάτα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σούπα με βελούδινη υφή. Σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι, κρέμα γάλακτος και πιπέρι.

Carrot soup με πορτοκάλι & κόλιανδρο

11-ORlAU.jpg

Υλικά:

  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 220 γρ. καρότα κομμένα μιρεπουά
  • 60 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο ασέ
  • 2 πρέζες κόλιανδρο σε σκόνη
  • 600 ml νερό
  • 80 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 140 ml γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα καρότα και το κρεμμύδι κομμένα, το αλάτι, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφού ελέγξουμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή (βελουτέ). Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σούπα borscht

12.jpeg

Υλικά:

  • 2 κρεμμύδια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πράσο
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 1 καρότο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. πατάτες
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κύβους κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 1/2 λίτρα νερό
  • 600 γρ. παντζάρια 
  • 400 γρ. λάχανο, κόκκινο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα σέλερι, το καρότο, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, τους κύβους, το φύλλο δάφνης και το νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με θυμάρι, το γιαούρτι, ελαιόλαδο και πιπέρι.